Video Marketing Trends 2020

Videomarketing blijft zich in een hoog tempo ontwikkelen. Het toenemend aantal video’s in onze tijdlijnen zorgt ervoor dat we meer moeten doen om de aandacht van de kijker te krijgen.

Een ding is zeker: video marketing blijft continu in beweging. Wat een paar jaar terug nog werkte, is nu uitgewerkt. Let op de video marketing trends voor 2020 en pas je videostrategie er tijdig op aan. Zodat jij je bedrijf op de beste manier blijft positioneren voor optimale zichtbaarheid.

Video Trends #1: Live Video en Multistreamen

Facebook, YouTube, Twitter, Periscope, Instagram (en binnenkort ook LinkedIn)… Het draait er allemaal om video’s en bij voorkeur live video’s. Livestreamen is verreweg de snelste manier om in zoveel mogelijk tijdlijnen te verschijnen door de ‘live video-first policy’ van veel social media. 

Live video is belangrijk en wordt alleen maar belangrijker. Als je je wilt onderscheiden van alle andere ondernemers, dan is de vraag niet OF je het gaat doen, maar WANNEER je gaat livestreamen. 

Je hoeft je tegenwoordig niet langer te richten op 1 social media waar je live gaat, je kunt ook overal tegelijk livestreamen door te gaan multistreamen.

Voordelen Live video en multistreamen

 • Het is een eenvoudige manier om video’s te maken en te verspreiden. Je hebt er niet meer voor nodig dan alleen een smartphone, een externe microfoon en een goede internetverbinding. 
 • Er is geen postproductie (montage, bewerking van audio, toevoegen van muziek, toevoegen van visuele effecten, verbeteren van beeldmateriaal), waardoor het een ideale manier van video’s verspreiden is voor als je weinig tijd hebt.
 • Je kunt heel gemakkelijk ongefilterde, rauwe ‘echte’ momenten delen. En dat is wat mensen willen zien: mensen willen mensen zien, mensen met wie ze zich kunnen identificeren. Ze willen jou zien zoals je echt bent.
 • Je kijkers kunnen actief meedoen via de live chat en zo een bijdrage hebben aan je livestream.

Video Trends #2: Video Podcast

Waar vloggen voorheen de grote trend was bij bedrijven, lijkt het erop dat video podcasting tegenwoordig de nieuwe trends is. Terwijl ik dit schrijf zijn er meer dan 700.000 podcasts met meer dan 29 miljoen afleveringen. De gemiddelde podcast luisteraar luistert maar liefst 6,5 uur per week.

Als je je publiek wilt vergroten en beter vindbaar wil zijn in de zoekmachines, dan is het slim om een video podcast te maken en te delen op YouTube.

Voordelen Video Podcast

 • Je bereikt een breder publiek via audio én video
 • Je maakt sneller verbinding met je publiek
 • Video podcast is goed voor SEO (zoekmachine-optimalisatie)
 • Je kunt een video podcast direct delen op social media (anders dan een podcast, daarvoor moeten geïnteresseerden eerst op een link klikken)

Tip: Laat je inspireren door de voorbeelden in dit artikel: Hoe maak je een video podcast?

Video Trends #3: 3D Virtual experience

Fysiek naar een locatie moeten om de ruimte met eigen ogen te bekijken hoeft niet langer. Met een virtuele tour maak je het mogelijk om geïnteresseerden virtueel door jouw ruimte te laten bewegen.

Voordelen 3D Virtual experience

 • Je laat zien dat je met je tijd meegaat.
 • Je vergroot je vindbaarheid en zichtbaarheid van je site.
 • Je verlaagt de drempel voor mensen om naar je locatie te komen, omdat ze zich online al hebben georiënteerd.
 • Je bespaart tijd door het geven van rondleidingen (alleen mensen die serieus geïnteresseerd zijn zullen je locatie fysiek bezoeken).

Samen met een bevriend collega-ondernemer ben ik laatst op het prachtige Landgoed Duin & Kruidberg om zo’n 3D virtuele tour te maken. Ervaar het zelf en bekijk hier een 3D Virtual Experience van het landgoed.

3D Virtual experience
Beweeg virtueel door Landgoed Duin & Kruidberg

Video Trends #4: Persoonlijke video

Disclaimer: Video’s personaliseren is anders dan een persoonlijke videoboodschap maken.

Ik leg het je uit…

Gepersonaliseerd versus persoonlijk.

Een gepersonaliseerde video is een video die inhoudelijk gezien voor iedereen hetzelfde is. Er is alleen een laag aan de video toegevoegd met bijvoorbeeld de voornaam van de geadresseerde in beeld.

Een persoonlijke videoboodschap is een video die inhoudelijk gezien uniek is voor de persoon aan wie je je boodschap richt.

Voordelen: persoonlijke video

 • Een persoonlijke videoboodschap valt meer op (en blijft daardoor langer in het geheugen van je kijker hangen).
 • Je kunt je boodschap volledig richten op 1 persoon en dus bijzonder relevant maken (marketing draait om relevant zijn voor de ander).
 • Met een persoonlijke video bouw je een band met je kijker op.
 • Een persoonlijke boodschap verstuur je eenvoudig via de berichtenservice van Facebook of LinkedIn.
Video Marketing Trends 2020: Persoonlijke video
Het is een plaatje, afspelen werkt niet.
(het is tenslotte een persoonlijke videoboodschap voor Michel…😁)

Video Trends #5: Kwaliteit video belangrijker

Als je een waardevolle en unieke expertise hebt, dan wil je zichtbaar zijn om als beste in jouw vakgebied gezien te worden. Ik hoef je niet uit te leggen dat hoe hoger de kwaliteit van je videomarketing is, hoe hoger je als expert wordt ingeschat en hoe meer jouw waarde toeneemt.

Met kwaliteit bedoel ik niet alleen beeldkwaliteit en goed geluid, maar vooral ook inhoudelijk. Geef je publiek een goede reden om naar je video te kijken. Deel kennis, inspireer met vernieuwende ideeën, zet mensen aan het denken.

En wees gerust…

Je hoeft niet altijd zelf het hoogste woord te hebben. Beter van niet. Laat je tevreden klanten eens aan het woord. Geeft vertrouwen.

Voordelen Hoge Kwaliteit Video

 • Je springt er in positieve zin bovenuit tussen alle zelfgemaakte video’s en pratende hoofden.
 • Je positioneert je als dé expert in jouw vakgebied en trekt hoogwaardige leads aan van jouw niveau.
 • Je hebt maar een paar parels van marketingvideo’s en geloofwaardige testimonials nodig om alle klanten binnen te brengen die je nodig hebt.

Het is eenvoudig…

Video converteert goed als je video goed doet.
Video converteert matig als je video matig (of zelf) doet.

Wil jij op de allerbeste manier gebruikmaken van het marketingmiddel video? Geef je op voor een gesprek, dan geef ik je ideeën hoe jij video voor de groei van je business kan inzetten.

Ik weet het, niemand wil een formulier invullen of aan de telefoon komen. Sommigen wel, die alleen het beste van het beste willen. Als jij zo iemand bent, dan spreek ik je graag.

Op jouw videosucces!

Hartelijke groet,

Noor ‘kijkt (voor)uit naar 2020’ Janmaat
Video Marketing Strateeg

Noortje 'strategie' Janmaat
Video Marketing StrateegVerdienen met VIDEO
Noortje Janmaat is Video Marketing Strateeg en gespecialiseerd in leadgeneratie met video. Ze is auteur van het boek over videomarketing: Experttips over verdienen met video. Ze helpt high end ondernemers om met authentieke video's en video testimonials hun diensten en producten met meer gemak te verkopen.

Plaats een reactie