Video podcast: Hoe maak je een videopodcast?

Podcast maken is een geweldige manier om een groot publiek te bereiken. Audio podcasts hebben het voordeel dat ze gemakkelijk te consumeren zijn: onderweg tijdens het woon-werkverkeer, het sporten of koken. De video podcasts is een verrijking op de ‘standaard’ audio podcast.

In dit artikel leer je de voor- en nadelen van het maken van video podcasts en hoe je zelf eenvoudig een video podcast maakt. Dus, laten we gauw beginnen als je meer luisteraars en kijkers voor je podcast wilt krijgen.

Wat is een videopodcast?

Video podcasting voor kleine bedrijven

Je ziet dat steeds meer kleine en grotere bedrijven video podcast inzetten voor hun marketing en verkoop. Video podcasting is niet alleen meer voorbehouden aan grote bedrijven die veel kunnen investeren in dure geluidsstudio’s en opnamestudio’s.

Met alleen een (smartphone) camera, een externe microfoon, een programma of smartphone app om te monteren en een internetverbinding kun je je video podcast al online delen.

Podcast: de trend in B2B

Waar vloggen voorheen de grote trend was bij bedrijven, lijkt het erop dat video podcasting tegenwoordig de nieuwe trends is. Terwijl ik dit schrijf zijn er meer dan 700.000 podcasts met meer dan 29 miljoen afleveringen. De gemiddelde podcast luisteraar luistert maar liefst 6,5 uur per week.

Van de 5 belangrijkste podcast onderwerpen, namelijk:

 1. Cultuur en maatschappij
 2. Business
 3. Comedy
 4. Nieuws & Politiek
 5. Gezondheid

Prijkt business op de tweede plaats.

Podcast Statistieken

 • Podcasts worden in meer dan 100 verschillende talen wereldwijd gebracht
 • Podcasts trekt vooral hoger opgeleide mensen aan
 • Podcasts worden door zowel mannen als vrouwen beluisterd (52% mannen versus 48% vrouwen)
 • Smartphone is het meest populaire device voor het beluisteren van podcasts (54% Apple iOS, 43% Android en 3% andere smartphones)
 • Wekelijkse podcast-luisteraars besteden gemiddeld 6 uur en 37 minuten per week aan het luisteren naar podcasts

Bron: MusicOomph

Wat is een videopodcast?

Video podcast, ook wel videocast, vidcast of vodcast genoemd, combineert een audio uitzending met video. De term podcast is een samensmelting van de MP3-speler iPod (pod is de afkorting voor ‘portable on demand’) en de Engelse term broadcast (uitzenden).

Voordelen Video Podcast

#1 Expertise delen

Video podcasten is ideaal als je:

 • Expert bent in jouw vakgebied
 • Je wilt jouw expertise uitdragen
 • Je wilt een breder publiek bereiken via audio én video

#2 Verbinding maken met publiek

Video podcasts maken het jou als ondernemer gemakkelijker om verbinding met je doelgroep te maken. Video komt nu eenmaal het meest in de buurt van een persoonlijke ontmoeting. Ook al zit er een scherm tussen.

Mensen vinden het leuk om een kijkje achter de schermen te krijgen en te zien wat er tijdens de podcast gebeurt, om het gezicht achter de stem te zien en om te zien hoe mensen zich uitdrukken.

#3 Video podcast goed voor SEO

Je kunt je podcast video gratis hosten op video platform YouTube en daarmee bespaar je kosten voor het hosten van je podcast. Daarnaast zorgt je video op YouTube voor een betere vindbaarheid in de zoekmachines. YouTube is in handen van zoekmachine Google, dus je video podcast wordt ook gevonden in de zoekresultaten van Google.

#4 Video podcast on demand kijken en luisteren

Een ander groot voordeel van video podcasts is dat jouw publiek op elk moment naar je afleveringen kan luisteren en kijken. Niet luisteren en kijken wanneer jij als publisher iets uitzendt, maar on demand: wanneer het hen het beste uitkomt.

#5 Podcast video direct delen op social media

Een standaard podcast kun je wel delen via social media, maar je volgers moeten altijd een paar keer klikken om je aflevering daadwerkelijk te beluisteren, bijvoorbeeld op Soundcloud of Spotify.

Oftewel: je aflevering is niet direct op social media te beluisteren. Het is natuurlijk mogelijk om je podcast te embedden op je website. Door middel van een podcast player kunnen mensen direct je podcast beluisteren.

Een podcast video heeft als voordeel dat deze direct binnen social media afgespeeld en beluisterd kan worden.

Video podcast maken delen via social media

Tip! Zet je podcast audio om in een geanimeerde Wavve video om direct te delen als native video op social media.

Nadelen Video Podcast

#1 Video podcast is intimiderend

Een video podcast kan intimiderend zijn voor je gasten. Als je iemand uitnodigt voor je podcast, dan zal hij eerder toestemmen als hij weet dat alleen zijn stem wordt opgenomen. Iemand wordt zich nu eenmaal meer bewust van zichzelf als hij weet dat er een camera op zich is gericht.

#2 Video vraagt meer tijd om te maken

Uiteraard, ik zal er geen doekjes om winden. Het maken van een video podcast brengt meer werkzaamheden met zich mee dan alleen het opnemen van audio.

Video podcast: 4 typen podcasts

Als je je podcasts wilt verrijken met video, dan zijn er een aantal typen video podcasts die je kunt maken.

1. Video podcast in je eigen studio

Heb je een goede locatie waar je – niet gehinderd door veel achtergrondgeluiden – geluidsopnames kan maken? En waar je gasten voor je podcast kan ontvangen? Dan is dit de perfecte locatie om ook video-opnames te maken. Zorg ervoor dat je alle gasten die in je podcast aan het woord komen zichtbaar in beeld brengt.

Onderstaande video maak ik tijdens een radio-uitzending Master You Radio van AmsterdamFM. Ik ben daar als gast om te spreken over videomarketing. Ik neem de video op met mijn iPhone en een selfiestick. Eenvoudiger kan niet.

Is alweer even geleden overigens: op 30 november 2017, dus het moet een ouder type iPhone geweest zijn.

Bedenk: hoe meer camera’s je opstelt, hoe meer tijd er in het monteren van je video podcast gaat zitten. Wil je het eenvoudig houden? En je video podcast snel online kunnen delen? Neem je video dan op met 1 camera.

2. Video podcast op afstand

Nodig je een gast uit die niet zomaar in de gelegenheid is om naar jouw studio te komen? Dan hoeft dit geen bezwaar te zijn, want je kunt ook heel eenvoudig een podcast video op afstand maken. Maak bijvoorbeeld een opname van een Skype call of Zoom, of nog beter: maak een livestream van je podcast interview en zendt deze direct uit op het platform van je keuze.

Onderstaande podcast is een livestream, of eigenlijk beter geschreven: een multistream. Dit interview streamen we die dag live op alle social media tegelijkertijd. Het interview is live te zien op mijn YouTube-kanaal, mijn persoonlijke Facebook-profiel, mijn zakelijke Facebook-pagina, op Twitter en op Periscope.

Bekijk de video op mijn YouTube-kanaal: https://youtu.be/JwfS1wPwL5U. Mis mijn volgende video’s niet, abonneer je op mijn YouTube-kanaal en klik op de Bel.

William maakt een geluidsopname van ons interview en stelt de podcast beschikbaar via Soundcloud.3. Video podcast met afbeelding of B-roll

Dus, laatst ontmoet ik mijn klant op een locatie in Amsterdam. Even bijpraten onder het genot van een kop koffie. Ze vertelt me over de geweldige resultaten die ze heeft bereikt door de videostrategie die we samen hebben uitgestippeld.

Het regent die dag, dus buiten opnemen met natuurlijk daglicht is geen optie. De locatie is niet ‘videogeniek’ en dus bedenk ik: laat ik een video opnemen met mijn smartphone en externe microfoon, dan gebruik ik alleen de audio-opname als bewijsmateriaal voor een testimonial. Een mooie video testimonial nemen we later een keer op.

Zie hier het resultaat van een audio-opname gecombineerd met een afbeelding van mijn klant. Heel eenvoudig gemonteerd in iMovie op mijn iPhone. Heb je mooie B-roll? Dan kun je je audio-opname natuurlijk voorzien van de B-roll.

4. Video podcast via Zoom

Hier een voorbeeld van een (anonieme) video podcast van een Zoom-call die ik opnam tijdens een Online Implementatiedag over LinkedIn Video:Video Podcast Maken met je Smartphone

Het voordeel van video podcasting is dat het heel gemakkelijk is om ermee te beginnen. Iedereen met een smartphone en een internetverbinding kan tegenwoordig een groter publiek bereiken door te gaan video podcasten.

Je hoeft niet te investeren in dure apparatuur om te kunnen starten. Het is heel goed mogelijk om je eerste video podcast te maken met alleen je telefoon. Elke smartphone is tegenwoordig voorzien van een (redelijk) goede ingebouwde microfoon, dus alles wat je hoeft te doen is op de playbutton te klikken.

Er zijn zelfs speciale mobiele apps voor het maken van podcasts met je smartphone, zoals Anchor of Ferrite voor iPhone en iPad.

Podcast met je smartphone maken met app Anchor

Drie problemen waar je tegenaan loopt als je een podcast met je smartphone gaat maken:

 1. dat je je telefoon in je hand moet houden, wat maakt dat het geluid niet gelijkmatig wordt opgenomen door je smartphone, omdat je je telefoon onmogelijk steeds op dezelfde afstand van je mond kunt houden.
 2. dat het – vooral bij langere podcasts – oncomfortabel is om continu je telefoon in je hand te moeten houden.
 3. dat je bijgeluiden in je podcast te horen krijgt, zoals van het vasthouden van je telefoon, suizende wind of harde klanken als een S, P, B of F. 

Gelukkig kun je al deze problemen eenvoudig oplossen met de volgende accessoires voor podcasting; een standaard, een externe microfoon en een windkap of popfilter.

Benodigdheden Video Podcast Smartphone

Standaard voor Smartphone

Bestel de Joby Telepod Mobile bij Bol.com
Bestel de Joby Telepod Mobile bij Pixigo

Microfoon arm voor podcast

Bestel de microfoon arm bij Bol.com

Podcast microfoon voor 1 persoon

Bestel de Røde Smartlav+ bij Bax-shop
Bestel de Røde Smartlav+ bij CameraNU

Podcast microfoon voor 2 personen (interview)

Rode Wireless Go II draadloze dasspeldmicrofoon

Rode Wireless Go II draadloze dasspeldmicrofoon voor video

Bestel de Røde Wireless Go II bij Bax-shop
Bestel de Røde Wireless Go II bij CameraNU

Tip: https://verdienenmetvideo.nl/rode-wireless-go-ii-microfoon-review/

Tips om Podcast met je smartphone te maken

Ben je er klaar voor om een podcast met je smartphone te maken? Hier zijn een paar tips om je podcasts op te nemen met de best mogelijke kwaliteit audio.

 • Neem je podcast op een rustige plek op, zonder omgevingsgeluid en geen vervelende echo in de ruimte.
 • Zet je smartphone op de juiste afstand tot je mond; niet te ver weg en niet te dichtbij, voor het beste geluid met de ingebouwde microfoon van je telefoon.
 • Investeer in een externe microfoon als je de kwaliteit van de audio omhoog wil tillen.

Hoe je een Video Podcast maakt

 1. Neem je video podcast op (bijvoorbeeld met je smartphone met een externe microfoon)
 2. Monteer je podcast video met een eenvoudige editing app (bekijk hier de smartphone apps die ik aanbeveel)
 3. Upload je podcast video op het gewenste video platform (tip: YouTube is gratis en goed voor SEO)
 4. Optimaliseer je podcast video voor SEO
 5. Promoot je video podcast op social media met een native video

Ik hoop van harte dat dit artikel je helpt bij het maken van je video podcast.

Op jouw videosucces!

Hartelijke groet,

Noor ‘houdt van kennis delen’ Janmaat
Video Marketing Strateeg

Noortje 'strategie' Janmaat
Video Marketing StrateegVerdienen met VIDEO
Noortje Janmaat is Video Marketing Strateeg en gespecialiseerd in leadgeneratie met video. Ze is auteur van het boek over videomarketing: Experttips over verdienen met video. Ze helpt high end ondernemers om met authentieke video's en video testimonials hun diensten en producten met meer gemak te verkopen.

2 gedachten over “Video podcast: Hoe maak je een videopodcast?”

Plaats een reactie