Beste Autocue App voor het maken van Smartphone Video’s

Als je net pas begint met het maken van video’s en je hebt last van camera-angst, dan is het best wel een uitdaging om goed uit je woorden te komen. De kans is vrij groot dat je een heel eind begint te ratelen en helemaal vergeet om je punt te maken in je video.

Of dat je 10 takes nodig hebt, voordat je video eindelijk goed genoeg is. Het is niet alleen vermoeiend (neem van mij aan dat je er na take 7 klaar mee bent…), het bewerken van je video wordt ook nog eens een stuk ingewikkelder met al die verschillende opnames. Het maakt dat je onnodig veel tijd kwijt bent aan het maken van je video. Tijd die je ook kunt besteden aan je klanten.

Autocue om een video op te nemen

Beste autocue app voor smartphone video

au-to-cue: voor de kijker onzichtbaar scherm waarop de door een presentator uit te spreken tekst verschijnt

Wat kan helpen is om met een videoscript en autocue te gaan werken. En ik begrijp, als je net pas begint met video’s maken, dan heb je misschien niet het geld om te investeren in een autocue (die al gauw honderd tot een paar honderd euro kost).

Bestel de SmallRig Teleprompter bij CameraNU

Beste Autocue App

Gelukkig is er een goedkoop alternatief, waar je niet meer voor nodig hebt dan je smartphone. Het maakt het opnemen van video’s een stuk gemakkelijker en je bespaart er gewoon enorm veel tijd mee. En niet alleen dat. Het maakt het monteren van je video’s ook een stuk gemakkelijker, want je hoeft minder te knippen in je video. #welzopraktisch

Er is een app waarmee je tegelijkertijd een video én een videoscript mee kan opnemen. Heel handig, voor als je wel een geheugensteuntje kan gebruiken bij het opnemen van je eerste video.

Beste Autocue app voor iPhone video’s

Bekijk de video om te zien hoe de Autocue App voor iOS werkt

Kijktijd: 2 minuten en 34 seconden

Bekijk de video op mijn YouTube-kanaal: https://youtu.be/4Vr1XpueZAE. Mis mijn volgende video’s niet, abonneer je op mijn YouTube-kanaal en klik op de bel.

Video Teleprompter 3

Er is een gratis versie en een betaalde versie van de autocue app. Als je de gratis versie gebruikt, dan kun je maar een paar minuten opnemen en wordt het logo van Teleprompter als watermerk over je video heen getoond. Met de betaalde versie wordt het logo niet getoond en zit er geen beperking aan het aantal minuten dat je opneemt.

Je kunt het script in de app zelf typen of nog handiger: je importeert je videoscript vanuit Dropbox. Je past de snelheid aan op jouw spreektempo. Deze app is alleen beschikbaar voor iPhones en iPads.

Download de gratis app in iTunes
Download de betaalde app in iTunes

Beste autocue app voor Android smartphone

Beste Autocue app voor Android smartphones

Niet in het bezit van een iPhone? Maar heb je een Android smartphone, check dan vooral deze app: Oratory Autocue app voor Android of Nano Teleprompter.

Voordelen van Autocue

Het is niet gek dat er bij veel televisieprogramma’s gewerkt wordt met autocue. Het maakt het opnemen van een programma veel gemakkelijker. Maar, het is een vak apart, het schrijven van een goed script en het voorlezen overbrengen van een script via autocue.

Werken met videoscript en autocue:

 • helpt je vooraf om goed na te denken over het doel van je video
 • is onmisbaar als je een professionele videolancering van je product of dienst doet
 • bespaart je tijd als je je video’s op YouTube plaatst: je kunt je script direct als ondertiteling toevoegen met een .srt bestand (goed voor je vindbaarheid)
 • bespaart nóg meer tijd als je je script hergebruikt als copy voor je blog
 • helpt je om een betere video te maken in minder tijd

Script schrijven voor de Autocue

Stap 1: Maak een samenvatting van je video

Schrijf een korte samenvatting van je video waarin je belangrijke vragen beantwoordt als: voor wie maak ik deze video? En waar ga ik deze video delen?

Stap 2: Schrijf je Script

Ben je erover uit wat het doel van je video is? Begin dan met het schrijven van je script. En nee, niet in gekunstelde schrijftaal, maar in spreektaal. Gewoon zoals je het tegen die ideale klant zou vertellen als die voor je neus zou staan.

Stap 3: Neem je Script door

Neem je script door, leg je script even weg, slaap er een nachtje over, kijk er de volgende dag met een frisse blik naar, schrap waar je kunt schrappen en skip gekunstelde constructies en schrijftaal. Het helpt je om te horen of je verhaal natuurlijk klinkt en waar het bijgeschaafd kan worden. Ga een paar keer droog oefenen voordat je voor het echie gaat. Zodat het helemaal je eigen verhaal wordt.

Stap 4: Neem je Video op met Autocue

En dan is het tijd om je smartphone in je statief te zetten en je dasspeldmicrofoon op te spelden, je lichaam even los te schudden, diep in- en uit te ademen, een paar gekke bekken te trekken (echt waar: zorgt voor ontspanning) en op de playbutton te klikken. Je zult na het opnemen van een aantal video’s merken dat het opnemen van een video zo steeds gemakkelijker wordt.

Filmen en tekst aflezen

Heb jij ervaring met filmen en een tekst aflezen vanaf de autocue? Gebruik je de smartphone app? Of werk je met een professionele autocue? Of heb je een andere manier om je video op te nemen en je verhaal te delen? Laat het weten in een reactie onder

Op jouw videosucces!

Noortje Janmaat

Hartelijke groet,

Noor ‘videostrategie’ Janmaat
Video Marketing Strateeg

Noortje 'strategie' Janmaat
Video Marketing StrateegVerdienen met VIDEO
Noortje Janmaat is Video Marketing Strateeg en gespecialiseerd in leadgeneratie met video. Ze is auteur van het boek over videomarketing: Experttips over verdienen met video. Ze helpt high end ondernemers om met authentieke video's en video testimonials hun diensten en producten met meer gemak te verkopen.

4 gedachten over “Beste Autocue App voor het maken van Smartphone Video’s”

 1. Ik wil graag mijn song teksten via autoceu op mijn Ipad
  Is het dan mogelijk om de teksten dan Op te roepen Naar Autoceu

 2. Hoi Cornelis,

  Dankjewel voor je reactie. Ja, het is mogelijk om de app op je tablet of iPad te installeren en je songteksten te importeren en af te spelen.

  Helpt dit jou?

  Op jouw videosucces!

  Hartelijke groet van Noortje Janmaat

 3. Bestaat er een manier om op te nemen met de camera aan de achterzijde van je iPhone (de betere dus) in combinatie met autocue ?

Plaats een reactie