Filmpje maken als je camera-angst hebt

Camera-angst… Ik had een heel slechte gewoonte die ervoor zorgde dat ik geen succesvolle ondernemer kon zijn. En het weerhield me ervan om de dingen te doen waar ik goed in ben en die ik écht graag wil doen, met de mensen waar ik graag bij wil zijn. Lees het artikel met tips om je camera-angst te overwinnen.

Als je camera-angst hebt

Camera-angst is een akelige gewoonte….

En nog akeliger is dat er zoveel tijd overheen is gegaan voordat ik die slechte gewoonte heb kunnen omdenken en omdraaien naar een gezonde gewoonte.

Ik zie om me heen dat veel ondernemers last hebben van diezelfde akelige gewoonte. De enige reden waardoor ik dit zie gebeuren, is omdat ik het zelf aan den lijve heb ondervonden.

Een van de belangrijkste redenen waarom veel ondernemers niet zichtbaar zijn op internet én waarom ze niet genoeg verdienen, is omdat ze het eng vinden om:

 • zichtbaar te zijn
 • hun aanbod te doen
 • daar de juiste prijs voor te vragen

Bekijk de video en lees het complete artikel.

Video: Filmpje maken als je camera-angst hebt

Noor: “Zet je kijker centraal en niet jezelf, want het is egoïstisch”

Bekijk de video op mijn YouTube-kanaal: https://youtu.be/KIquIwsLwoI. Mis mijn volgende video’s niet, abonneer je op mijn YouTube-kanaal en klik op de bel.


Camera-angst: angst voor afwijzing

Ik zie een parallel in het maken en verspreiden van video’s en het verkopen van je diensten en producten. Waarom is zichtbaar worden én verkopen voor veel ondernemers zo moeilijk? Waarom ligt die drempel zo hoog?

Het is angst, angst voor afwijzing. We worden bang om afgewezen te worden.

Ik had dat dus ook, dat ik liever niet voor een camera stond, bang om mezelf te laten zien, bang dat anderen me niet leuk zouden vinden. Bang om mijn aanbod te doen – zelfs aan iemand die geïnteresseerd was – en bang om daar de juiste prijs voor te vragen.

En misschien herken je het en heb jij die gedachten ook: dat als iemand nee zegt tegen jouw aanbod om een keer te bellen, of nee zegt tegen jouw betaalde aanbod, dat hij dan nee zegt tegen jou.

Angst om een NEE te krijgen

Maar is dat waar? Er zijn genoeg redenen waarom iemand Nee zegt. Het kan zijn dat hij:

 • nog niet genoeg vertrouwen in je heeft, omdat hij je nog maar kort volgt
 • geen vertrouwen heeft in zichzelf
 • echt geen budget heeft voor jouw dienst of programma
 • al met iemand anders in zee is gegaan
 • Of omdat jouw aanbod niet aansluit bij zijn huidige situatie

Zijn dit persoonlijke afwijzingen? Nee, toch? Wat is het dan wel? Zit er stiekem niet iets anders achter als je het gevoel hebt persoonlijk afgewezen te worden?

Misschien heb je nog niet voldoende vertrouwen in jezelf of in jouw methode?

Of denk je: als ik maar genoeg blog en op social media zit en heel veel video’s verspreid en een Messenger chatbot installeer, dan komen de klanten vanzelf wel naar me toe. Of misschien weet je gewoon niet hoe je je producten en diensten het beste kunt verkopen en denk je: jakkes, ik wil niet lopen leuren…

Camera-angst overwinnen

Eigenlijk is het heel erg zonde dat we meer met onszelf bezig zijn, dan met die ander en hoe we die ander zo goed mogelijk kunnen helpen.

Sinds ik me focus op iemand die mijn hulp écht goed kan gebruiken, ben ik niet meer op mezelf gericht, maar op de ander.

En dan doe ik wat ervoor nodig is om video’s met jou te delen, met de juiste mensen in gesprek te komen en mijn klanten op de allerbeste manier te helpen.

Mindset bij camera-angst

Jezelf laten zien, ergens voor gaan staan en je producten en diensten aanbieden en verkopen, vraagt om de juiste mindset. Het is nodig om:

 • de gedachte los te laten wat anderen van je vinden.
 • te omarmen dat je je compleet oncomfortabel mag voelen.
 • mild te zijn voor jezelf en jezelf de ruimte te gunnen om te oefenen en steeds beter te worden.
 • jezelf toe te staan dat het niet in een keer goed zal gaan, maar dat je daarvan kunt leren.
 • tevreden te zijn met je eerste kladversie.
 • je te focussen op de ander, in plaats van op jezelf.

Je gedachten helpen jouzelf als ondernemer en jouw bedrijf verder groeien of niet. Naast een gezonde, positieve mindset, heb je ook de juiste vaardigheden nodig. Vaardigheden om de juiste video’s te maken, zodat je beter zichtbaar wordt en je impact vergroot.

Door de juiste video’s te maken en verspreiden, kom je veel sneller in gesprek met de juiste mensen. En kun jij je inspanningen verzegelen en van je kijker een goed betalende klant maken.

Video maken met camera angst (het kan, echt!)

Mocht jij je hierin herkennen, laat angst je niet weerhouden om uit je comfortzone te komen. Want camera-angst kun je overwinnen, door het aan te gaan. Wil je dat niet alleen doen? Maar wil je er mijn begeleiding bij krijgen?

Ik heb mijn camera-angst ook overwonnen en dankzij videomarketing heb ik mijn bedrijf enorm laten groeien.

Noortje 'strategie' Janmaat
Video Marketing StrateegVerdienen met VIDEO
Noortje Janmaat is Video Marketing Strateeg en gespecialiseerd in leadgeneratie met video. Ze is auteur van het boek over videomarketing: Experttips over verdienen met video. Ze helpt high end ondernemers om met authentieke video's en video testimonials hun diensten en producten met meer gemak te verkopen.

Plaats een reactie