Waarom zakelijk vloggen je op een achterstand zet

Waarom Vloggen je op een Achterstand zet

Denk jij erover om te gaan vloggen voor je bedrijf? Denk je dat je daarmee echt het verschil gaat maken in deze tijd? En dat je nieuwe klanten kan aantrekken en dat je meer kunt verdienen met je vlogs? Let dan even goed op, want het zou zomaar kunnen zijn dat vloggen je juist op een behoorlijke achterstand zet.

Bekijk de video en lees het artikel met aanvullende tips voor jouw eerstvolgende video.

Video: Waarom Vloggen je op een achterstand zet

Kijktijd: 6 minuten en 5 seconden

Bekijk de video op mijn YouTube-kanaal: https://youtu.be/GiMeIIyWkgU. Mis mijn volgende video’s niet, abonneer je op mijn YouTube-kanaal en klik op de Bel.

Vloggen: slim of niet?

Veel ondernemers en bedrijven denken dat het slim is om een YouTube-kanaal te beginnen en te gaan vloggen.

Tenzij je al enorm veel volgers hebt op YouTube of op Facebook, of je bent een bekende Nederlander en super interessant, dan kan het slim zijn om te gaan vloggen.

Maar laat ik ervan uitgaan dat je net pas begint en nog niet zoveel abonnees en volgers hebt op internet.

Dan heb ik vervelend nieuws, want niemand zal jouw vlog vinden, want niemand zoekt naar het woord vlog. En áls ze jouw vlog al vinden, dan is de kans heel groot dat ze het niet echt heel boeiend vinden om jouw ‘internetdagboek’ te zien (wat een vlog volgens De Dikke Van Dale is).

Betekenis-vlog-volgens-de-dikke-van-dale

De betekenis van “vloggen” volgens de Dikke van Dale

Net zoals jij het waarschijnlijk totaal niet boeiend zou vinden om te zien hoe ik mijn nagels rood lak (in 3 lagen, dan blijft het mooi zitten) of waar en hoe ik mijn koffie precies drink (een Latte bij Koffiespot aan de Elandsgracht, geweldig goede koffie!).

Zo is het denk ik ook voor jouw ideale klanten, die zitten niet te wachten op het kijken naar een internetdagboek. Wél op een oplossing voor hun probleem.

 

Zakelijk Vloggen is toch HIP?!

Nu denk je misschien: ja maar vloggen is toch hartstikke hip? Ja, dat is natuurlijk helemaal waar, iedereen heeft het erover. Maar als je jezelf en je kijkers – en daar is het ons om te doen, om onze potentiële klanten – als je die écht wilt helpen, dan geef je je kijkers iets van toegevoegde waarde, waardevolle informatie waar ze iets aan hebben. Zodat ze gaan denken: goh, die weet daar heel veel vanaf, die moet ik in de smiezen houden.

Je hebt zo een eerste lijntje gelegd en verbinding gemaakt met je kijker. En als je kijker dan vervolgens weer een andere waardevolle video van jou ziet, dan is de kans groot dat hij je gaat volgen omdat hij zich wéér geholpen voelt door jou. En dan kun je vervolgens wel meer lifestyle video’s gaan maken en je kijkers meenemen in jouw leven als ondernemer.

Ik zie vloggen meer als een stijl en ik denk niet dat het als expert of kennisondernemer slim is om als doel te hebben om te gaan vloggen.

 • Je bent geen vlogger
 • Je bent geen editor
 • Je bent geen filmmaker
 • Je bent een ondernemer die zijn klanten op de beste manier wil helpen, toch?

Ik raad je daarom af om een vlog over jouw leven te gaan maken, want ik zie gewoon om me heen dat het niet werkt.

Wanneer Zakelijk Vloggen niet werkt

Een andere fout die veel starters maken, is dat ze videocontent maken waar ze zelf niet echt naar zouden kijken. Ga maar eens voor jezelf na: als je naar YouTube gaat, dan ga je echt niet naar iemand zit te kijken die 10 minuten zit te jubelen over zijn passie. #waarhaaljedetijdvandaan

Nee, je kijkt naar video’s waar je iets van leert, die je leuk vindt of die inspirerend voor je zijn om naar te kijken.

Belangrijke vragen om jezelf te stellen zijn:

 • Maak je content waar je zelf naar zou zoeken?
 • Waar zoek je naar op YouTube of Google, of waar heb je naar gezocht op internet?
 • Wat zijn video’s waar je graag naar kijkt?

Vragen van jouw klanten beantwoorden

Het gaat er in mijn beleving om dat je video’s gebruikt om de vragen te beantwoorden waar jouw ideale klanten mee rondlopen. Mensen gebruiken YouTube als zoekmachine, om antwoord te krijgen op hun vragen. Daar ligt dus een enorme kans voor jou om antwoord te geven op de specifieke vragen van jouw klanten. Dus geen algemene vragen, maar probeer echt specifiek te zijn.

Elke video zou antwoord moeten geven op slechts 1 vraag. En op basis daarvan ga je:

 • de juiste videotitel bedenken
 • de juiste thumbnail maken
 • de juiste zoekwoorden uitkiezen

Zodat je video hoog gaat verschijnen in de zoekresultaten.

7 tips voor je Zakelijke Video

 • Bepaal eerst het doel van je video (wat wil je ermee bereiken?)
 • Bedenk goed voor wie je de video maakt (je doelgroep)
 • Zorg ervoor dat je waardevolle informatie deelt (waar je doelgroep echt iets aan heeft, bijvoorbeeld over de problemen en vragen waar jij de oplossing voor hebt of antwoord op geeft)
 • Upload je video op YouTube en geef je video een slimme titel
 • Sluit je YouTube-video in op je blog
 • Publiceer en promoot je videoblog
 • En herhaal dit stappenplan met vaste regelmaat (hoe vaker potentiële klanten van je zien en horen, hoe beter)

Succesvol Starten met Video

Maak in de eerste 30 seconden duidelijk wat je gaat behandelen in je video. Een kijker wil gewoon snel antwoord krijgen op zijn vraag en niet eerst een 15-minuten durende introductie van je zien. Maar gezien het algoritme van YouTube is het beter om juist langere video’s te maken, want YouTube waardeert het niet als je korte video’s uploadt. Ze belonen je juist als je langere video’s deelt.

Dus als je een 15-minuten durende video maakt en pas in minuut 11 maak je je punt, dan is YouTube heel blij met die lange video. Maar je kijker zal minder blij zijn, want ze krijgen pas na 10 minuten kijken het antwoord op hun vraag.

Als je meteen goed wil starten, dan is het heel slim om video’s te maken waarin je antwoord gaat geven op vragen die jouw klanten hebben. En probeer het liefst zo specifiek mogelijk te zijn.

Ik hoop je verder op weg geholpen te hebben met deze tips, dat je het waardevol vond en dat je dit ook echt gaat toepassen voor jouw bedrijf. Zodat jouw YouTube-video’s hoog bovenin de zoekresultaten gaan verschijnen, want daar heb je op de lange termijn gewoon dag in dag uit profijt van. Zo werkt het voor mij in ieder geval wel. Ik krijg dagelijks nieuwe mensen op mijn lijst, die ik vervolgens meer waardevolle informatie kan sturen.

Op jouw videosucces!

Met een vriendelijke groet van,

Noortje Janmaat
Videostrateeg & Auteur van Experttips over Verdienen met video

Starten met video’s voor je bedrijf?

Voordat je begint… Start hier, zodat ik je mijn nieuwste training kan sturen over de 5 Onmisbare Video’s die jij als ondernemer nodig hebt om je bedrijf te laten groeien.

Klik hier om gratis te krijgen

Misschien leuk om te lezen, dit schreef een enthousiaste ondernemer na het volgen van de gratis training:

“Naast de leuke, toegankelijke, no-nonsense video’s die ik van jou heb gezien, heb je ook nog eens hartstikke leuke e-mails die ik vrijwel helemaal heb doorgelezen. De een wat beter dan de ander maar echt complimenten voor je verfrissende stijl.”

Noortje Janmaat
Noortje Janmaat is Video Marketing Strateeg en auteur van het boek Experttips over verdienen met video (2e druk mei 2018). Ze helpt ervaren ondernemers om kwalitatieve leads te krijgen met hoogwaardige marketingvideo's, zodat ze met meer gemak kunnen verkopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *