Wat is een thumbnail?

Definitie: wat betekent een thumbnail?

Thumbnail, ook wel een miniatuur of miniatuurafbeelding genoemd, is het eerste beeld dat een kijker ziet, nog voordat hij op de playbutton heeft geklikt, nog voordat je video wordt afgespeeld. Het is ook het plaatje dat het meest over het hoofd gezien wordt om iets mee te doen. Terwijl er juist zoveel kansen aan kleven.

Waarom thumbnail maken?

Zie een thumbnail als de voorkant van een tijdschrift, de voorkant van een dvd-hoesje of de etalage van een winkel. In alle gevallen maakt de voorkant of de buitenkant visueel én tekstueel direct duidelijk wat je kunt verwachten. 

Ga maar eens bij jezelf na: als jij in de Bruna staat voor het vak met tijdschriften, waar ga jij dan op af? Wat maakt dat jouw kijkers naar een bepaald tijdschrift worden toegetrokken? Waarschijnlijk door de voorkant van een tijdschrift. Je bekijkt de titel en de koppen en bepaalt of je het tijdschrift uit de schappen pakt en doorbladert. 

Zo is het ook voor een dvd-hoesje: de voorkant bepaalt of je de achterkant bekijkt om de samenvatting van de film te lezen.  

Zo is het ook voor een winkel: als je aan de buitenkant niet direct ziet wat er te koop is, dan stap je waarschijnlijk niet snel naar binnen.

Zo is het ook voor je video’s. 

Een goede thumbnail maken

  • maakt direct duidelijk wat het onderwerp van je video is en wat kijkers kunnen verwachten in de video.
  • verleidt de bezoekers van je website, YouTube-kanaal, Facebookpagina om je video aan te klikken en te bekijken.
  • laat duidelijk zien dat de video van jouw bedrijf afkomstig is (en niet van je concurrent) door de kleur, lettertype en stijl. 
  • is geoptimaliseerd voor zowel een groot als een klein scherm. 

Plaats een reactie