Denk jij erover om zakelijk te gaan vloggen voor je bedrijf? Denk je dat je daarmee echt het verschil gaat maken in deze tijd? En dat je nieuwe klanten kan aantrekken en dat je je bedrijf en omzet kunt laten groeien met zakelijk vloggen? Let dan even goed op, want het zou zomaar kunnen zijn dat zakelijk vloggen je juist op een achterstand zet.
Bekijk de video en lees het artikel met aanvullende tips voor jouw eerstvolgende zakelijke video.
Inhoud van dit artikel
Video: Waarom Zakelijk Vloggen je op een achterstand zet
Bekijk de video op mijn YouTube-kanaal: https://youtu.be/GiMeIIyWkgU. Mis mijn volgende video’s niet, abonneer je op mijn YouTube-kanaal en klik op de Bel.
Zakelijk Vloggen voor Ondernemers: slim of niet?
Veel ondernemers en bedrijven denken dat het slim is om een YouTube-kanaal te beginnen en zakelijk te gaan vloggen.
Tenzij je al enorm veel volgers hebt op YouTube of op Facebook, of je bent een bekende Nederlander en bijzonder interessant, dan kan het slim zijn om zakelijk te gaan vloggen.
Maar laat ik ervan uitgaan dat je net pas begint en nog niet zoveel abonnees en volgers hebt op internet.
Dan heb ik vervelend nieuws, want niemand zal jouw vlog vinden, want niemand zoekt naar het woord vlog. En áls ze jouw vlog al vinden, dan is de kans heel groot dat ze het niet echt heel interessant vinden om jouw ‘internetdagboek’ te zien (wat een vlog volgens De Dikke Van Dale is).
Net zoals jij het waarschijnlijk totaal niet interessant zou vinden om te zien hoe ik mijn nagels in 3 lagen rood lak (dan blijft het mooi zitten) of waar en hoe ik mijn koffie precies drink (een Latte bij Koffiespot aan de Elandsgracht, geweldig goede koffie!).
Zo is het denk ik ook voor jouw ideale klanten, die zitten niet te wachten op het kijken naar een internetdagboek. Wél op een oplossing voor hun probleem.
Zakelijk Vloggen is toch Hip & Hot?
Nu denk je misschien: ja maar zakelijk vloggen is toch hartstikke hip? Ja, dat is natuurlijk helemaal waar, iedereen heeft het erover. Maar als je jezelf en je kijkers – en daar is het ons om te doen, om onze potentiële klanten – als je die écht wilt helpen, dan geef je je kijkers iets van toegevoegde waarde, waardevolle informatie waar ze echt iets aan hebben. Zodat ze gaan denken: hij is de expert, hij deelt wijze inzichten, vernieuwende ideeën.
Je hebt zo een ‘eerste lijntje’ gelegd en verbinding gemaakt met je kijker. En als je kijker dan vervolgens nog een waardevolle video van jou ziet, dan is de kans groot dat hij je gaat volgen, omdat hij zich wéér geholpen voelt door jou. En dan kun je vervolgens wel meer lifestyle video’s gaan maken en je kijkers meenemen in jouw leven als ondernemer.
Ik zie vloggen meer als een stijl en ik denk niet dat het als expert of kennisondernemer slim is om als doel te hebben om zakelijk te gaan vloggen.
- Je bent geen vlogger
- Je bent geen editor
- Je bent geen filmmaker
- Je bent een ondernemer die zijn klanten op de beste manier wil helpen, toch?
Ik raad je daarom af om een vlog over jouw leven te maken, want ik zie gewoon om me heen dat het niet werkt.
Wanneer Zakelijk Vloggen niet werkt
Een andere fout die veel starters maken, is dat ze video content maken waar ze zelf niet echt naar zouden kijken. Ga maar eens voor jezelf na: als je naar YouTube gaat, dan ga je echt niet naar iemand zitten kijken die 10 minuten zit te jubelen over zijn passie. #waarhaaljedetijdvandaan
Nee, je kijkt naar video’s waar je iets van leert, die je leuk vindt of die inspirerend voor je zijn om naar te kijken.
Belangrijke vragen om jezelf te stellen als je video als marketingmiddel gaat inzetten zijn:
- Maak je video content waar je zelf naar zou zoeken?
- Waar zoek je naar op YouTube of Google, of waar heb je naar gezocht op internet?
- Wat zijn video’s waar je zelf graag naar kijkt?
Zakelijke blog: beantwoord vragen van klanten
Het gaat er in mijn beleving om dat je video’s gebruikt om de vragen te beantwoorden waar jouw ideale klanten mee rondlopen. Mensen gebruiken YouTube als zoekmachine, om antwoord te krijgen op hun vragen. Daar ligt dus een enorme kans voor jou om antwoord te geven op de specifieke vragen van jouw klanten. Dus geen algemene vragen, maar probeer echt specifiek te zijn in je video.
Elke video zou antwoord moeten geven op slechts 1 vraag. En op basis daarvan ga je:
- de juiste videotitel bedenken
- de juiste thumbnail maken
- de juiste zoekwoorden uitkiezen
Zodat je video hoog gaat verschijnen in de zoekresultaten van zowel YouTube als Google.
Zakelijk vloggen: 7 tips
- Bepaal eerst het doel van je video (wat wil je ermee bereiken?)
- Bedenk goed voor wie je de video maakt (je doelgroep)
- Zorg ervoor dat je waardevolle informatie deelt (waar je doelgroep echt iets aan heeft, bijvoorbeeld over de problemen en vragen waar jij de oplossing voor hebt of antwoord op geeft)
- Upload je video op YouTube en geef je video een slimme titel
- Embed je YouTube-video op je blog
- Publiceer en promoot je videoblog
- En herhaal dit stappenplan met vaste regelmaat (hoe vaker potentiële klanten van je zien en horen, hoe beter)
Lengte van je zakelijke vlog
Maak in de eerste 30 seconden duidelijk wat je gaat behandelen in je video. Een kijker wil gewoon snel antwoord krijgen op zijn vraag en niet eerst een 15-minuten durende introductie van je zien. Maar gezien het algoritme van YouTube is het beter om juist langere video’s te maken, want YouTube waardeert het niet als je korte video’s uploadt. Ze belonen je juist als je langere video’s deelt.
Dus als je een 15-minuten durende video maakt en pas in minuut 11 maak je je punt, dan is YouTube heel blij met die lange video. Maar je kijker zal minder blij zijn, want ze krijgen pas na 10 minuten kijken het antwoord op hun vraag.
Als je meteen goed wil starten, dan is het heel slim om video’s te maken waarin je antwoord gaat geven op vragen die jouw klanten hebben. En probeer het liefst zo specifiek mogelijk te zijn.
Ik hoop je verder op weg geholpen te hebben met deze tips, dat je het waardevol vond en dat je dit ook echt gaat toepassen voor jouw bedrijf. Zodat jouw YouTube-video’s hoog bovenin de zoekresultaten gaan verschijnen, want daar heb je op de lange termijn gewoon dag in dag uit profijt van. Zo werkt het voor mij in ieder geval wel. Ik krijg dagelijks nieuwe mensen op mijn lijst, die ik vervolgens meer waardevolle informatie kan sturen.
Op jouw videosucces!
Hartelijke groet,
Noor Janmaat
Video Marketing Strateeg