Ondertiteling toevoegen aan een video

Ondertiteling toevoegen aan een video… Ja, eerlijk is eerlijk: het vraagt veel tijd, maar het levert je veel op. Met ondertitelde video’s bereik je een groter publiek. Niet alleen dove of slechthorende kijkers, ook mensen die je video in stilte bekijken of mensen die een andere taal spreken dan de taal die je in je video spreekt. In dit artikel lees je de mogelijkheden van ondertiteling toevoegen aan je video.

Ondertiteling ingebrand of .srt bestand?

Je hebt verschillende mogelijkheden om je video te voorzien van ondertiteling.

 1. Ingebrande ondertiteling
 2. .srt ondertitelingsbestand

Wat is ingebrande ondertiteling?

Ingebrande ondertiteling betekent dat de ondertiteling in de video is gemonteerd. De editor heeft de ondertiteling in de video ‘ingebakken’. Ingebrande ondertiteling wordt ook wel open ondertiteling of automatische ondertiteling genoemd. De ondertiteling is permanent in beeld. Een kijker van je video kan de ondertiteling niet zelf aan- of uitzetten.

Voordelen ingebrande ondertiteling

 • Een voordeel van ingebrande ondertiteling is dat je alleen je video hoeft te uploaden op YouTube, LinkedIn, Facebook (of waar je je video ook maar wil laten schitteren). Je hebt geen omkijken naar het uploaden van een .srt bestand.
 • Een ander voordeel is dat een kijker geen extra stap hoeft te zetten om de ondertiteling aan te zetten.

Nadelen ingebrande ondertiteling

 • Een nadeel van ingebrande ondertiteling is dat het niets doet voor SEO, zoekmachine optimalisatie.
 • Een ander nadeel is dat ingebrande ondertiteling niet goed leesbaar is door de videoplayer (waarin bijvoorbeeld de timer over de ondertiteling heen getoond wordt).
 • Nog een nadeel is dat ingebrande ondertiteling geen optie is als je internationale groeiambities hebt en ondertiteling in meerdere vreemde talen toe wilt voegen.

Wat is een .srt ondertiteling bestand?

Naast ingebrande ondertiteling heb je de mogelijkheid om een .srt ondertitelingsbestand aan je video toe te voegen. Dit wordt ook wel gesloten ondertiteling of handmatige ondertiteling genoemd. De ondertitels zijn niet permanent in beeld. De kijker kiest zelf om de ondertiteling aan of uit te zetten. De ondertiteling is als .srt ondertitelingsbestand geüpload.

Voordelen .srt ondertiteling bestand

 • Een voordeel van werken met een .srt bestand is dat je je vindbaarheid in zoekmachines als Google en YouTube vergroot (SEO).
 • Een ander voordeel is dat het dé optie is als je internationale groeiambities hebt en ondertiteling in meerdere vreemde talen toe wilt voegen. Je voegt eenvoudigweg meerdere .srt bestanden in verschillende talen toe. De kijker kiest zelf in welke taal hij ondertiteling in beeld wilt zien.

Nadelen .srt ondertiteling bestand

 • Een nadeel van een .srt ondertiteling bestand is dat je een extra handeling moet verrichten bij het uploaden van je video. En de kijker zal in sommige gevallen een extra handeling moeten verrichten om ondertiteling in beeld te zien.
 • Een ander nadeel (bij met name een talking head video) is dat de ondertiteling zomaar over je gezicht getoond kan worden, wat niet wenselijk is.

Ondertiteling: alle artikelen op een rij

Alsjeblieft, hier vind je alle artikelen over het toevoegen van ondertiteling aan je video.

Plaats een reactie