Ondertiteling maken en toevoegen aan je video

Als je op zoek bent naar manieren om je impact op internet te vergroten, om meer mensen te bereiken, om je vindbaarheid in de zoekmachines te vergroten, om meer kijkers voor je video’s te krijgen en om meer volgers te krijgen, dan is het een heel slim plan om ondertiteling te maken en toe te voegen aan je (live) video’s.

Het aantal video’s dat op internet wordt gedeeld is echt enorm en dat aantal zal alleen nog maar verder toenemen. Je moet er in deze tijd dus alles aan doen om op te vallen met je video’s. Je hebt de juiste kennis nodig om hoog in de zoekresultaten van Google en YouTube, maar ook in de tijdlijnen van Facebook en LinkedIn te verschijnen.

Video: Waarom ondertiteling maken en toevoegen aan je video

Kijktijd YouTube-video: 5 minuten en 23 seconden (min 30 seconden aan bloopers, ja sorry bij mij gaat er ook weleens iets niet goed…)

Bekijk de video op mijn YouTube-kanaal: https://youtu.be/HiOiE5u1WHY. Mis mijn volgende video’s niet, abonneer je op mijn YouTube-kanaal en klik op de bel.


Video met geluid uit

Je kunt ervan uitgaan dat het grootste deel van jouw kijkers het geluid UIT heeft staan als ze jouw video’s bekijken. Ze zijn aan het werk, ze zitten in de trein, zijn aan het bankhangen of liggen in bed en willen gewoon lekker rustig in stilte kijken en niemand storen. Als je wilt dat je kijkers langer dan 3 seconden naar je video kijken, dan is het toevoegen van ondertiteling een must.

Waarom ondertiteling toevoegen?

Wanneer mensen denken aan ondertiteling, denken ze vaak dat het alleen iets is voor doven en slechthorenden of als er een vreemde taal in een film wordt gesproken. Maar niets is minder waar. Er zijn veel meer goede redenen om ondertiteling toe te voegen aan je video’s of live video’s.

Op veel social media begint je video al te spelen zonder geluid, zoals op Facebook en Twitter (al kun je deze autoplay-functie ook gemakkelijk uitzetten). Pas als een kijker op de volumeknop tikt, krijgt hij er geluid bij. De kans is veel groter dat iemand voorbij je video scrollt (en al jouw waardevolle informatie mist) als hij niet ziet waar je video over gaat.

Opvallen met je stille video

Hoe zorg je er dan voor dat je stille video opvalt? Allereerst met een pakkend eerste beeld, dat ook opvalt zonder geluid. Ten tweede is het slim om ondertiteling toe te voegen, zodat je kijkers begrijpen waar je video over gaat, zonder het volume aan te hoeven zetten. En als je ze getriggerd hebt met die eerste paar zinnen, dan zijn ze eerder geneigd om je hele video te bekijken mét geluid (en dat is wat we willen toch?).

Voordelen ondertiteling toevoegen:

  • Bewegende, geanimeerde teksten in beeld vallen op.
  • Kijkers kunnen je boodschap alsnog lezen, ook al horen ze je niet.
  • Kijkers zijn eerder geneigd om je video te bekijken met geluid.
  • Kijktijd neemt toe MET ondertiteling.

Ondertiteling toevoegen aan je native video

Op welke social media kun je je native video voorzien van een los .srt ondertitelingsbestand?

  • YouTube: WEL
  • Facebook: WEL
  • Vimeo: WEL
  • LinkedIn:  NIET (via je persoonlijke profiel) WEL (via je zakelijke bedrijfspagina)
  • Twitter: NIET
  • Instagram: NIET

En wat als je je video toch van ondertiteling wilt voorzien, ook al kun je geen los .srt ondertitelingsbestand uploaden? Zoals op LinkedIn, Twitter of Instagram? Dan kun je de ondertiteling toevoegen tijdens het monteren van je video door er teksttitels of tekstanimaties aan toe te voegen.

Video’s achteraf ondertitelen

Een groot voordeel bij YouTube, Facebook en Vimeo is dat je je eerder gepubliceerde (live) video’s nu nog altijd kunt voorzien van ondertiteling. Als je bijvoorbeeld een Facebook Live video hebt die het heel goed doet en waar je veel reacties op krijgt, dan loont het echt de moeite om er alsnog ondertiteling aan toe te voegen. Het kan je zomaar een klant van 40.000 euro opleveren (echt waar, zo werkte het voor 1 van mijn trouwe klanten).

Op jouw videosucces!

Hartelijke groet van,

Noor Janmaat
Video Marketing Strateeg

Noortje 'strategie' Janmaat
Video Marketing StrateegVerdienen met VIDEO
Noortje Janmaat is Video Marketing Strateeg en gespecialiseerd in leadgeneratie met video. Ze is auteur van het boek over videomarketing: Experttips over verdienen met video. Ze helpt high end ondernemers om met authentieke video's en video testimonials hun diensten en producten met meer gemak te verkopen.

Plaats een reactie