Beginnen met Video: 5 tips om te starten met Videomarketing [in 2022]

In dit artikel ontdek je hoe je goed van start gaat met video en hoe je gaat beginnen videomarketing. Het is in deze tijd niet langer de vraag OF je video’s gaat maken, maar vooral HOE je video gaat inzetten als marketingmiddel om in contact te komen met nieuwe klanten.

Dus hier ga ik 5 tips met je delen die je helpen om goed te beginnen met video.

De laatste tip zien de meeste ondernemers over het hoofd, een gemiste kans. Als je dit juist vanaf het begin goed doet, dan kun je er jarenlang profijt van hebben, zonder dat je er nog tijd in hoeft te steken. 

Video – Beginnen met Video: 5 tips om te starten met videomarketing [in 2022]



Bekijk de video op mijn YouTube-kanaal: https://youtu.be/poE4htwVtwE. Mis mijn volgende video’s niet, abonneer je op mijn YouTube-kanaal en klik op de Bel.

Klanten willen Video’s zien

Video komt het meest in de buurt van een persoonlijk gesprek. Online is het de meest directe manier om verbinding te maken met jouw publiek.

En het fijne is: jouw klanten en potentiële klanten willen video’s zien. Zij KIJKEN op dit moment naar video, of zoeken op dit moment naar een oplossing voor hun probleem. Een probleem waar jij heel goed bij kan helpen.

Alleen, zou het zomaar kunnen zijn dat ze jou nu niet vinden en zien, omdat je nog geen video’s maakt. 

Video en de Valkuilen

Er is 1 grote valkuil: video is niet de meest gemakkelijke manier om content te maken. Veel ondernemers voelen heel veel schroom om video’s te gaan maken en zelf zichtbaar te zijn.

Het is ook spannend.

Ze willen het meteen perfect doen, maar daardoor leggen ze de lat veel te hoog. En gaan ze het gewoon niet doen of ze stoppen er na 1 of 2 video’s al mee omdat ze geen plan hebben, omdat ze geen videostrategie hebben.

Video valkuilen

Uit onderzoek blijft dat een gebrek aan tijd en het ontbreken van een videostrategie de grootste valkuilen zijn voor bedrijven als het gaat om video:

  1. Video vraagt teveel tijd om te maken – 34,4%
  2. We hebben geen videostrategie – 29,4%
  3. Video vraagt teveel middelen – 28%
  4. Mensen houden er niet van om voor de camera te staan – 23,9%
  5. Video kost teveel geld – 22,9%
  6. We hebben iemand met expertise over video nodig – 20,2%
  7. Het ontbreekt aan inzicht in statistieken – 19,7%


Wat ik veel om me heen zie is dat ondernemers niet precies weten waar ze eigenlijk mee bezig zijn. Ze doen maar wat, omdat ze denken dat ze vooral video’s moeten maken, omdat het schijnt te werken en iedereen op internet zegt dat je video’s moet maken. 

Ik krijg in deze tijd veel vragen van ondernemers die willen beginnen met video. Daarom dacht ik: ik maak er een artikel en een video over, want jij bent dat waarschijnlijk ook van plan en daarom ben je nu op deze pagina.

Goed, laten we direct beginnen met de eerste tip. 

Beginnen met Video [Tip 1]: Begin met wat je hebt

Veel ondernemers die ik spreek denken dat ze per se een 4K camera, een dure microfoon en een complete lichtset nodig hebben om te kunnen beginnen. Het kan een excuus zijn om niet te beginnen met video.

Zo van: “Ik heb dat eerst nodig
en dan pas kan ik gaan beginnen.”

Volgens mij is het beter om het om te draaien. Ga gewoon beginnen met wat je al hebt. Gebruik je smartphone en koop een externe microfoon zodat je goed te verstaan bent in je video. 

Als je een video gaat opnemen met je smartphone, gebruik dan de camera aan de achterkant van je smartphone.

Vaak gebruiken mensen de camera aan de voorkant met het idee van: Dan kan ik mezelf goed zien en of ik goed in beeld ben.

“Dan kan ik mezelf goed zien
en of ik goed in beeld ben.”

Maar, wat je dan krijgt is dat je tijdens het opnemen van je video naar jezelf gaat kijken en niet naar je kijker (wat eigenlijk heel raar is als je erover nadenkt). 

Dus gebruik de camera aan de achterkant van je smartphone.

Hou de lens op ooghoogte, zodat je direct in de camera kijkt en op gelijkwaardig niveau met je kijker bent.

Normaal perspectief video opnemen

Houd je smartphone dus niet boven je, want dan kijkt de kijker op jou neer. Houd je telefoon ook niet onder je, want dan kijk jij op de kijker neer.

Vogelperspectief kikkerperspectief video opnemen

Beginnen met Video [Tip 2]: Zet jouw Klanten Centraal

Ik vermoed dat jij deze stemmetjes vast wel herkent. Ik wel in ieder geval.

  • Wat als ze mijn video niet leuk vinden? 
  • Wat als niemand kijkt? 
  • Wat als ik reacties krijg? 

Maar, hoe meer we naar deze stemmetjes luisteren, hoe meer we in feite met onszelf bezig zijn, in plaats van met onze klant aan de andere kant van het scherm.

De vraag is: maken we die video voor onszelf? Of voor onze klanten en potentiële klanten? Die enorm geholpen zouden zijn met de kennis die wij hebben en die wij kunnen delen in een video. 

Onthoud dus: het draait om onze klanten (en niet om onszelf).

Dus maak je wat minder druk om jezelf en zet juist je klant centraal als je een video gaat maken en delen.

En dat brengt me bij de volgende tip:

Beginnen met Video [Tip 3]: Deel jouw Unieke Ideeën  

Te vaak zie ik video’s van ondernemers die hele verhalen over zichzelf gaan vertellen. Over jezelf vertellen dat doe je met je vrienden en familie. Zij houden van jou en willen weten hoe het met je gaat en wat jou allemaal bezighoudt. 

Voor klanten en potentiële klanten ligt dat anders. Zij willen een oplossing voor hun probleem. Als jij het verschil wil maken, dan moet je marketing super aantrekkelijk zijn.

Relevant zijn.

Het moet mensen raken, omdat je vernieuwende en unieke ideeën deelt waar ze echt mee geholpen zijn.

Dus vraag jezelf af:

  • Wat is het probleem waar klanten nu, op dit moment mee rondlopen?
  • Of wat is het verlangen dat ze hebben?

En maak daar een video over waarin je vast wat ideeën geeft waar ze nu al mee geholpen zijn.    

Beginnen met Video [Tip 4]: Maak je eerste Video en Wees Consistent 

Toen ik in 2014 begon met mijn blog voor verdienen met video, toen werkte marketing nog op de ouderwetse manieren.

Je kent het vast:

  • Publiceer elke week een nieuw blogartikel van ongeveer 500 woorden.
  • Stuur elke week een nieuwsbrief naar je lijst.
  • Upload elke week een nieuwe video.
  • Wees vooral consistent, want dat geeft heel veel vertrouwen. 

Braaf als ik ben heb ik dat lange tijd gedaan.

Maar, dat werkt dus redelijk uitputtend, vooral als je – zoals ik – streeft naar het maken van goede content.

Daar gaat nogal wat tijd in zitten. 

Nu doe ik precies het omgekeerde.

Want, zo heb ik gemerkt, het gaat helemaal niet om kwantiteit, maar om kwaliteit. Liever 1 keer in de vier weken een heel waardevolle video delen waar mensen echt mee geholpen zijn. En niet maar iets posten, omdat het dinsdag is.

Ik deel alleen iets als het heel waardevol en relevant voor je is

Dus, maak een video en zorg voor continuïteit, ook al is het 1 keer in de vier weken, maar streef dan wel naar een heel waardevolle video.

Je eerste video is meestal niet de beste,
maar dat heeft gelukkig één voordeel.

En misschien een geruststellende gedachte: Je eerste video is meestal niet de beste, maar dat heeft gelukkig 1 voordeel. Vanaf nu kan het alleen maar beter worden. Gun jezelf ook de tijd om er steeds beter in te worden.

Dan de laatste tip.

Beginnen met Video [Tip 5]: Denk aan Video SEO 

Als je jouw video niet optimaliseert voor SEO, dan mis je straks gratis zichtbaarheid en ook vindbaarheid in de zoekmachines.

Als je weet hoe zoekmachine optimalisatie voor je website werkt, dan kan ik je vast verklappen dat video-seo ongeveer op dezelfde manier werkt. Net zoals de titel voor je blogbericht uit relevante zoekwoorden bestaat – liefst zet je die zoekwoorden voorin je titel – zo zorgt je videotitel er ook voor dat je video in de zoekresultaten van YouTube en Google verschijnt. 

Ik heb video’s die ik jaren geleden heb gepubliceerd. En die video’s worden nog steeds gevonden en bekeken door mensen die op internet op zoek waren naar een oplossing voor hun probleem.  

Creëer nieuwe Kansen met Video

Dus ja, Ik ben heel enthousiast over video, want het heeft me al heel veel opgeleverd. Niet alleen voor mijn bedrijf, maar ook voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Door mijn video’s verkoop ik meer online trainingen over videomarketing, ik krijg er nieuwe klanten mee die ik persoonlijk begeleid bij hun videostrategie en leadgeneratie. 

Ik word gevraagd door journalisten die me willen interviewen voor een artikel in de krant.



Als je zorgt dat je overal op de juiste manier zichtbaar bent, dan creëer je er zoveel meer kansen mee.

Bepaal je Videostrategie

Dus ik wil je vooral aanmoedigen om de stap te gaan zetten om met video te beginnen. Zoek er begeleiding bij als je het meteen goed wil doen en je ook echt wil dat je video’s ervoor zorgen dat je in contact komt met nieuwe leads.

Geef je op voor een gesprek om jouw unieke videostrategie te maken. In het gesprek geef ik je ideeën wat jij het beste kunt doen om goed te beginnen met video. Ik geef je dan ook de videostrategie waar mijn klanten de beste resultaten mee bereiken.

Goed, dit was het. En bedenk: video is een leerproces. Als je het voor je uit blijft schuiven, dan kun je het niet leren.

Plaats een reactie