LinkedIn Video’s Maken met je iPhone, of een andere smartphone. Ik krijg wel vaker de vraag welke apparatuur je nodig hebt om professionele video’s voor je bedrijf te maken. Als je me vanaf het begin volgt, dan weet je dat ik mijn eerste video’s met een iPhone en een externe dasspeldmicrofoon opnam en dat ik daarmee mijn bedrijf heb laten groeien tot wat het nu is.
Dus in dit artikel ga ik je laten zien hoe je geweldige video’s maakt met je telefoon. Video’s die er professioneel genoeg uitzien om te delen op LinkedIn. En je krijgt ook antwoord op de vraag:
“Welke app heb ik nodig om een video op te nemen met het bokeh effect?”
Een video met zo’n mooie blurry background. De persoon die je opneemt is scherp in beeld en de achtergrond is blurry, oftewel een wazige achtergrond. Dit effect krijg je normaal gesproken alleen met een professionele DSLR-camera, maar er is een manier om dit ook met je iPhone te doen.
Dus, laten we gauw gaan beginnen.
Inhoud van dit artikel
Video: LinkedIn Video’s Maken met je iPhone
Bekijk de video op mijn YouTube-kanaal: https://youtu.be/qRXWlrS0ZZU. Mis mijn volgende video’s niet, abonneer je op mijn YouTube-kanaal en klik op de Bel.
Terug naar het onderwerp van deze video: LinkedIn Video’s Maken met je iPhone.
Voordelen LinkedIn video met smartphone
Allereerst, video’s opnemen met je smartphone is heel handig, want je hebt je telefoon altijd bij je. En tegenwoordig zijn de meeste mobiele telefoons voorzien van een goede HD-camera, waarmee je video’s maakt die echt goed genoeg zijn voor LinkedIn.
Helemaal als je bedenkt dat die video’s op LinkedIn maar een korte houdbaarheidsdatum hebben en na een paar dagen al van de tijdlijn zijn verdwenen. Anders dan video’s die je op YouTube deelt, dat is een langetermijnstrategie.
Als je je video op YouTube zet, dan heb je er vandaag profijt van, maar ook morgen, over een week, over een half jaar, over jaren.
Wat leuk is om te vertellen is dat ik een paar jaar terug op het podium van het DeLaMar theater stond, hier in Amsterdam. Was backstage bij de opera Carmen van Tania Kross.
Ik was uitgenodigd door mijn klant, die ik in die tijd hielp met zijn business en videomarketing. Hij speelde in het ensemble van Tania en ik had hem aangeraden om een video te maken ter promotie van zijn eigen dienst, want hij wilde daar nieuwe klanten voor krijgen.
En ik zei: dan is het slim om ook gelijk aan Tania te vragen of zij een testimonial wil geven, waarin ze vertelt waarom ze zo graag met jou samenwerkt. Want een video testimonials geven heel veel vertrouwen.
Zo gezegd, zo gedaan.
Na de voorstelling kwam er hele cameraploeg van AVRO-TROS om een video op te nemen ter promotie van het televisieprogramma De Beste Zangers. Dus die cameraman ziet ons met een gimbal en mijn smartphone rondlopen en vraagt of hij die even mag vasthouden. Hij was helemaal onder de indruk en verbaasd dat het zo licht van gewicht was.
Ik zei tegen hem: je haalt er natuurlijk niet de kwaliteit mee die jij met zo’n grote, professionele camera wel maakt, maar het gaat allemaal wel een stuk sneller met zo’n mobiele videoset. Je:
- neemt je video op
- monteert je video
- uploadt je video direct op social media
- en dat allemaal vanaf je smartphone
In een half uurtje kan je video al op Facebook of LinkedIn staan, of waar jouw klanten ook maar zitten. Dus dat is het grote voordeel van video’s met je smartphone maken.
Benodigdheden om LinkedIn Video’s te Maken
Goed, wat heb je nodig om een professionele LinkedIn video met je smartphone te maken?
#1 Selfiestick
Een gimbal is heel mooi om steady beeld te creëren. Is niet per se nodig. Je kunt ook een selfiestick kopen. Let erop dat deze multifunctioneel is, zodat je ‘m op verschillende manieren kunt gebruiken. Zoals deze selfiestick die je als stick kunt gebruiken, maar ook als een hoog tafelstatief en als laag tafelstatief voor als je video’s vanuit eigen perspectief wil maken.
Ben een groot voorstander om te beginnen met dat wat je hebt. Want ik zie veel te veel mensen wachten, omdat ze denken dat ze een dure camera nodig hebben om te kunnen beginnen.
Begin gewoon met wat je hebt. Dus als je niet wil investeren in video-accessoires: hou je smartphone dan met twee handen vast om jezelf op te nemen of je bijvoorbeeld collega.
#2 Externe microfoon
Hier vind je een overzicht met video-accessoires, zoals een gimbal en selfiestick, maar ook een externe microfoon, zoals deze dasspeldmicrofoon of deze draadloze microfoon die je kunt gebruiken voor je smartphone video’s.
Deze draadloze dasspeldmicrofoon is trouwens multifunctioneel, want je kunt deze gebruiken in combinatie met:
- je smartphone
- met je vlogcamera
- of spiegelreflexcamera
- maar ook met je computer (handig voor als je Zoom of Teams calls doet met je klanten).
In alle gevallen wil je natuurlijk goed hoorbaar zijn in je video’s en daar heb je een externe microfoon voor nodig. Voor een kleine prijs heb je al zo’n externe microfoon die je zo in je smartphone, vlogcamera of computer plugt.
#3 Natuurlijk daglicht
Je hoeft niet per se een set daglichtlampen of led-lampen te kopen om video’s te maken. Natuurlijk daglicht is juist perfect. Zorg ervoor dat het licht van voren komt en niet van achter, want dan wordt je een schim en zijn je ogen niet zichtbaar en we willen jou juist in de ogen kunnen kijken.
#4 Lens aan de achterkant
Een volgende tip: gebruik bij voorkeur de camera aan de achterkant van je smartphone en niet die aan de voorkant. De camera aan de achterkant geeft niet alleen betere kwaliteit beeld, het heeft een ander voordeel.
Let maar eens op: Je ziet het meteen als mensen de selfiecamera gebruiken, want zoals de naam al aangeeft: dan kijken ze naar zichzelf in plaats van naar jou aan de andere kant van het scherm. Wat echt heel raar is om naar te kijken. Als je dan toch per se de selfiecamera wil gebruiken, kijk dan in de lens en niet naar jezelf.
Zorg er ook voor dat je lens schoon is, zodat je beeld helder is.
Professionele LinkedIn video
Nog even iets anders.
Ik begrijp dat je een video wil maken die er professioneel uitziet, zodat mensen jou als professioneel zien. Maar: wat maakt een video professioneel? Dat is natuurlijk heel subjectief. Het is maar net wie jouw video bekijkt. En toch, professioneel of niet professioneel, mooi of minder mooi. Het is niet altijd waar het om draait.
Een klant van mij heeft met een Facebook Live video een nieuwe 10K-klant binnengehaald. Namen we op met een smartphone en een externe microfoon.
Niet eens een HD-video, maar een video met een lage resolutie.
Wat maar aangeeft dat de kwaliteit van je video niet in het aantal pixels zit, maar in het verhaal dat je vertelt.
Als je daarvoor een script wil gebruiken, dan kan het handig zijn om met autocue te werken. En als je meer wil leren over video, ga dan naar verdienenmetvideo.nl voor meer gratis tips of om een online video cursus te volgen.
iPhone Video met wazige achtergrond
Zoals beloofd zal ik je nu laten zien hoe je een video met zo’n mooie blurry background maakt. Met je iPhone.
1. Instellingen iPhone aanpassen
Allereerst gaan we daarvoor naar de Instellingen en vervolgens naar Bedieningspaneel en dan tik je op ‘Pas regelaars aan’ en dan zorg je dat schermopname aan staat.
2. Focus app installeren
De volgende stap is om de app Focus te installeren. Hiermee maak je normaal gesproken alleen foto’s mee en geen video’s, maar daar is een handige truckje voor:
Maak gewoon een schermopname en zorg dat je microfoon aan staat.
3. Focus app + schermopname = video met wazige achtergrond
Bij het editen van je video knip je de zijkanten eraf en ben je klaar om je video op LinkedIn te delen.
Voordat je weer verder gaat, ben ik heel benieuwd: welke van deze tips was nieuw voor jou? En welke ga je als eerste toepassen voor jouw LinkedIn Video’s? Laat het me weten in een korte reactie onder dit bericht.
Abonneer je op mijn YouTube-kanaal om een melding te krijgen als ik een nieuwe video heb gepubliceerd over videomarketing. Dankjewel voor het bekijken van dit artikel en graag tot de volgende. Volg me ook gerust op LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/noortjejanmaat/) om te zien hoe ik video inzet op het zakelijke netwerk.