Draadloze Microfoon voor Video: smartphone, vlogcamera of DSLR

Hoe sluit je een externe draadloze microfoon aan op je smartphone, vlogcamera, DSLR camera of computer? In dit artikel laat ik je zien hoe je de draadloze Røde Wireless Go microfoon set gebruikt. En welke kabels je ervoor nodig hebt om deze microfoon aan te sluiten op je iPhone of Android smartphone, je compactcamera, vlogcamera of DSLR camera om (live) video’s met goed geluid op te nemen.

Je wilt vast ook weten of de set te gebruiken is als je een interview met twee personen wil opnemen. Dan heb je twee dasspeldmicrofoons nodig en daar is ook een oplossing voor. Op het einde laat ik het je zien.

Video: Draadloze microfoon voor videoBekijk de video op mijn YouTube-kanaal: https://youtu.be/h7FoOZl4Gr8. Mis mijn volgende video’s niet, abonneer je op mijn YouTube-kanaal en klik op de Bel.

Waarom is een externe microfoon belangrijk?

De kwaliteit van het geluid in je video is belangrijk. Je hebt een belangrijke boodschap te verspreiden, die zoveel mogelijk van jouw potentiële klanten mogen horen. Maar, waarom zouden ze naar jouw video kijken, als ze je niet goed kunnen verstaan? Een goede externe microfoon is zo’n investering waar je jezelf en je kijkers een groot plezier mee doet.

Externe microfoon aansluiten op je smartphone 

Røde Dasspeldmicrofoon Smartlav+ voor smartphone

Microfoon met TRRS aansluiting Rode smartlav plus

Zelf gebruikte ik al de Røde Smartlav+ microfoon voor mijn smartphone video’s. Dit is een externe dasspeldmicrofoon met een zogenoemde TRRS-aansluiting.

Een TRRS aansluiting heeft 4 contactvlakken, namelijk:

 • de Tip (de punt)
 • de Ring (het middelste gedeelte)
 • nóg een Ring (het middelste gedeelte)
 • en de Sleeve (achterste gedeelte, ook wel huls genoemd).

Een TRRS-aansluiting heeft in het midden twee zwarte ringen. Deze aansluiting staat bekend als de vierpinsaansluiting of vierpolige stekker of jack.

De Røde dasspeldmicrofoon is een kwalitatief goede microfoon die je direct aansluit op je smartphone.

Bestel de Røde Smartlav+ bij Bax-shop
Bestel de Røde Smartlav+ bij CameraNU

Rode SC1 verlengkabel microfoon smartphone video

Røde SC1 Verlengkabel

Nadeel van de SmartLav+ is dat je aan een kabel vastzit als je video’s met je smartphone opneemt, dus je hebt niet veel bewegingsvrijheid.

Nu is daar wel een oplossing voor door met een verlengkabel te werken: de Røde SC1 verlengkabel van 6 meter lang. Deze verlengkabel werkt overigens ook met de iRig dasspeldmicrofoon.

Bestel de Røde SC1 verlengkabel bij Bax-shop
Bestel de Røde SC1 verlengkabel bij CameraNU

Apple Lightning naar 3,5 mm verloopkabel

Apple Lightning naar TRRS microfoon

Heb je een iPhone 7, 7 plus, 8, 8 plus, of X met een lightning aansluiting? Dan heb je ook een Apple Lightning naar 3,5 mm verloopkabel nodig.

Bestel de Apple Lightning naar 3,5 mm verloopkabel bij Bol.com

Draadloze microfoon: Røde Wireless Go

Als je met een draadloze microfoon video’s op wil nemen met je smartphone, dan kon dat voorheen alleen met een professionele set van bijvoorbeeld Sennheiser, waar je al gauw duizend euro voor betaalt. Er is nu een heel aantrekkelijk en betaalbaar systeem op de markt: De Røde Wireless Go microfoon.

Deze set bestaat uit:

 • Een ontvanger
 • Een zender met ingebouwde microfoon
 • Twee windkappen voor als je buiten video’s gaat opnemen
 • 2 USB-kabels om je zender en ontvanger mee op te laden
 • Een rode TRS naar TRS kabel voor gebruik met een DSLR camera, een vlogcamera of een voicerecorder
 • Een handig opbergzakje

Rode Wireless Go draadloze microfoon inhoud

Je kunt deze draadloze microfoon direct als dasspeldmicrofoon gebruiken en op je kleding bevestigen met de clip aan de achterkant van de zender. Dan heb je dus zo’n enorm zwart apparaat in beeld, wat niet echt fraai is. Laat staan als je de microfoon gebruikt met de windkap; dat ziet er niet uit. Je kunt ook een dasspeldmicrofoon aansluiten op de Røde Wireless Go, daarover later meer.

Handig: de clips aan de achterzijde van zowel de zender als de ontvanger hebben de breedte om precies in een cold shoe mount te passen. 

Dit is een ideaal microfoon systeem voor journalisten, vloggers, videomakers of podcasters die ook een video podcast willen maken. Maar óók voor ondernemers die zelf video’s willen maken. Om hun vernieuwende ideeën te delen en zo in contact te komen met klanten en potentiële klanten. De Røde Wireless Go set is heel compact en licht van gewicht, dus gemakkelijk mee te nemen.

Bestel de Røde Wireless Go bij Bax-shop
Bestel de Røde Wireless Go bij CameraNU

Draadloze microfoon met je smartphone

Goed, hoe gebruik je deze draadloze microfoon in combinatie met je smartphone?

Daarvoor eerst even een korte uitleg over microfoon aansluitingen. Veel mensen vragen: welke microfoon kun je het beste gebruiken voor je smartphone video’s?

Veel microfoons die worden gebruikt voor audio-opnames en video-opnames hebben bijna allemaal een TRS-aansluiting. Een TRS-aansluiting heeft 3 contactvlakken, namelijk:

 • de Tip (de punt)
 • de Ring (het middelste gedeelte)
 • en de Sleeve (achterste gedeelte, ook wel huls genoemd).

Een TRS-aansluiting wordt ook wel een 3-pinsaansluiting, driepolige jackplug, of 3.5 mm stereo jack genoemd. 

Microfoon met TRS aansluiting

De TRS naar TRS kabel die je standaard bij je Røde Wireless Go krijgt geleverd werkt met een DSLR camera, een vlogcamera of voicerecorder met een TRS-ingang. Deze TRS naar TRS kabel werkt NIET met je smartphone, straks laat ik je zien welke kabel je er wel voor nodig hebt.

1a. Røde Lavalier GO dasspeld microfoon

Røde Lavalier GO dasspeld microfoon

Dit is hoe het werkt:

 1. De jack van de dasspeldmicrofoon plug je in de Wireless Go zender.

Bestel de Røde Lavalier GO dasspeldmicrofoon bij Bax-shop
Bestel de Røde Lavalier GO dasspeldmicrofoon bij CameraNU

1b. Røde Smartlav+ met de Røde Wireless Go

Ik heb zelf dus al een dasspeldmicrofoon met een 4-pinsaansluiting en die werkt alleen met de Røde Wireless GO in combinatie met een extra kabel: de Røde SC3 verloopkabel van TRRS naar TRS.

Dit is hoe het werkt:

 1. De zwarte jack van de SC3 kabel plug je in de Wireless Go zender.
 2. De grijze jack van je SmartLav+ dasspeldmicrofoon plug je in de grijze microfooningang van de SC3 kabel.

Rode Smartlav plus met Røde Wireless Go SC3 verloopkabel

Bestel de Røde SC3 verloopkabel bij Bax-shop
Bestel de Røde SC3 verloopkabel bij CameraNU

2. Wireless Go aansluiten op je Smartphone

Goed, we hebben de Røde dasspeldmicrofoon dus aangesloten op de Røde Wireless GO zender, maar daarmee zijn we er nog niet. Nu gaan we de Wireless GO ontvanger nog aansluiten op onze smartphone.

Voor de ontvanger heb je ook een extra kabel nodig: de Røde SC7 TRS naar TRRS verloopkabel.

Dit is hoe het werkt:

 1. De zwarte jack (met 3 pinnetjes) van de SC7 verloopkabel plug je in de Wireless Go ontvanger.
 2. De grijze jack (met 4 pinnetjes) van de SC7 verloopkabel plug je in je smartphone.
 3. Heb je een iPhone 7 of nieuwer met een lightning aansluiting? Dan heb je ook een Apple Lightning naar 3,5 mm verloopkabel nodig.

Røde Wireless Go ontvanger met SC3 verloopkabel en lightning verloopstuk

Bestel de Røde SC7 verlengkabel bij Bax-shop
Bestel de Røde SC7 verlengkabel bij CameraNU

Bestel de Apple Lightning naar 3,5 mm verloopkabel bij Bol.com

Røde Wireless Go met 2 microfoons voor Interview

Wil je een interview opnemen met twee personen? Waarbij beide personen een dasspeldmicrofoon dragen? Ook dat kan met de Røde Wireless Go. Je kunt ervoor kiezen om de set twee keer aan te schaffen, maar er is ook een andere oplossing. Daar heb je de Røde SC6 interface of de Røde SC-6 Lightning interface voor nodig.

Røde SC6 Interface

Rode SC6 is een interface voor smartphones (iPhone en Android) en tablets met een TRRS aansluiting. De SC6 heeft twee TRRS ingangen (dus voor microfoons met een TRRS aansluiting) en een ingang voor een stereo hoofdtelefoon om het geluid te monitoren.

Het geluid van beide microfoons wordt op hetzelfde kanaal opgenomen.

Bestel de Røde SC6 interface bij Bax-shop
Bestel de Røde SC6 interface bij CameraNU

Røde SC6-L Lightning Interface

De RODE SC6-L (Lightning) is een interface voor je iOS device (zoals je iPhone 7 of nieuwer of iPad met lightning aansluiting) waar je twee dasspeldmicrofoons met TRRS aansluiting op aan kunt sluiten.

Met de gratis Røde Reporter App kun je het volume per microfoon instellen. Spreekt iemand wat harder dan de ander? Dan kun je de microfoon van deze dasspeldmicrofoon zachter zetten.

Rode zegt zelf dat de Røde SC6-L ook met andere iOS recording software werkt, alleen garanderen ze de compatibileit met de features niet.

Bestel de Røde SC6-L interface bij Bax-shop
Bestel de Røde SC6-L interface bij CameraNU

Geluid monitoren met Headset

Een minpunt van de Røde Wireless Go microfoon set is dat er geen mogelijkheid is om het geluid te monitoren tijdens je opname. Je kunt geen koptelefoon aansluiten om te horen of:

 • het geluid goed is.
 • je microfoon op de juiste afstand tot je mond, of die van je interviewee, is bevestigd.
 • het nodig is om je microfoon lager of juist hoger op je kleding te bevestigen.

Als je de Røde SC6 of de Røde SC6-L interface gebruikt dan heb je hier gelijk een oplossing voor. Beide interfaces hebben een aansluiting voor een koptelefoon.

De Røde ontvanger bevestigen aan je Smartphone

Bevestigen met klittenband

Bij de Røde Wireless Go krijg je 2 USB-kabels waar je je zender en ontvanger mee kunt opladen. De kabels zijn voorzien van twee losse klittenbandjes. Dit klittenband kun je heel goed gebruiken om je ontvanger mee te bevestigen, bijvoorbeeld aan je statief, selfiestick of gimbal.

In bovenstaand voorbeeld zie je de twee losse klittenbandjes aan de klip van de ontvanger.

Bevestigen met dubbelzijdig tape

Je kunt er ook voor kiezen om je ontvanger vast te maken met behulp van dubbelzijdig tape. Een stuk sporttape kan natuurlijk ook.

Røde Wireless Go als draadloze handheld microfoon

Ben je op een event? Waar je mensen wil interviewen? En heb je geen tijd om bij elke persoon een dasspeldmicrofoon op te spelden? Wil je uit de hand mensen interviewen? Dan kun je de Røde Wireless Go ook gebruiken als handheld microfoon, ook wel reportermicrofoon genoemd.

In bovenstaand voorbeeld zie je een cold shoe mount die ik heb bevestigd aan de iKlip selfiestick. De clip aan de achterzijde van de Røde zender schuif je gemakkelijk in een cold shoe mount.

Er is ook een speciale Rode Interview GO handgreep voor de Wireless Go microfoon.

Bestel de Røde Rode Interview GO handgreep bij Bax-shop
Bestel de Røde Rode Interview GO handgreep bij CameraNU


Draadloze Microfoon met je vlogcamera, compactcamera of DSLR

De compactcamera Sony Cybershot DSC-RX100 Mark VII gebruik ik voor de go-to video’s die ik zelf opneem. Het voordeel van deze camera is dat deze heel compact is en gemakkelijk mee te nemen. En, het allerbelangrijkste: de camera is voorzien van een microfoonaansluiting, zodat ik video’s met goed geluid kan opnemen.

Bekijk de Sony Cybershot DSC-RX100 Mark VII bij CameraNU

Deze camera gebruik ik voor video interviews: De Sony Alpha A6600 systeemcamera.

Sony Alpha A6600 systeemcamera Body Zwart

Bekijk de Sony Alpha A6600 systeemcamera Body Zwart bij CameraNU
Bekijk het Sony E 35mm f/1.8 OSS objectief bij CameraNU

Video monitor voor video-opnames

Bekijk de video monitoren bij CameraNU

Dit is hoe je de Røde Wireless Go draadloze microfoon aansluit op een camera met een microfoonaansluiting:

 1. De grijze jack van je SmartLav+ dasspeldmicrofoon plug je in de grijze microfooningang van de SC3 kabel.
 2. De zwarte jack van de SC3 kabel plug je in de Wireless Go zender.
 3. De zwarte jack van de meegeleverde (rode) verloopkabel plug je in de Wireless Go ontvanger.
 4. De andere zwarte jack van de rode verloopkabel plug je in de microfoonaansluiting van je camera.

Draadloze microfoon met vlogcamera compactcamera dslr camera Rode Wireless Go

2 draadloze microfoons voor duo interview

Wil je een video opnemen met twee personen? Gebruik dan 2 Rode Wireless Go sets, inclusief 2 dasspeldmicrofoons + de Rode SC11 TRS Splitter kabel. Met de kabel kun je twee microfoons aansluiten op een enkele DSLR-camera.

Røde SC11 Splitter

De Rode SC11 is een TRS splitterkabel waarmee je twee mono outputs verbindt naar één stereo input. De splitterkabel is geschikt voor het aansluiten van twee draadloze microfoons op een DSLR-camera, bijvoorbeeld de Rode Wireless GO microfoons..

Rode SC11 TRS splitter kabel mono outputs stereo input

Bestel de Røde SC11 Splitter kabel bij Bax-shop
Bestel de Røde SC11 Splitter kabel bij CameraNU


Røde DSC 1 Dual Cold Shoe Mount

De Rode DCS-1 Dual Cold Shoe Mount is een houder waarmee je 2 Rode Wireless GO microfoons netjes op je camera bevestigt. De houder heeft geïntegreerde kabelsleuven om aansluitkabels netjes weg te werken.

Rode DCS 1 video met 2 draadloze wireless GO microfoons

Bestel de Røde DSC1 Dual Cold Shoe Mount bij CameraNU


Draadloze Microfoon voor Facebook Live

Het is ook mogelijk om de draadloze microfoon te gebruiken voor je live video’s. De Wireless Go werkt zowel als je gaat livestreamen via je smartphone, als dat je gaat livestreamen via je PC.

Facebook live alles wat je moet weten complete gids 2020

TIP! Wil je alles leren over livestreamen via Facebook? Bekijk het artikel: Facebook Live Video: De Complete Gids [2020]

Facebook Live via je Smartphone

Dit is hoe je de Røde Wireless Go draadloze microfoon aansluit op je smartphone:

 1. De zwarte jack (met 3 pinnetjes) van de SC7 verloopkabel plug je in de Wireless Go ontvanger.
 2. De grijze jack (met 4 pinnetjes) van de SC7 verloopkabel plug je in je smartphone.
 3. Heb je een iPhone 7 of nieuwer met een lightning aansluiting? Dan heb je ook een Apple Lightning naar 3,5 mm verloopkabel nodig.

Røde Wireless Go ontvanger met SC3 verloopkabel en lightning verloopstuk

Bestel de Røde SC7 verlengkabel bij Bax-shop
Bestel de Røde SC7 verlengkabel bij CameraNU

Bestel de Apple Lightning naar 3,5 mm verloopkabel bij Bol.com


Facebook Live via je Computer

Dit is hoe je de Røde Wireless Go draadloze microfoon aansluit op een PC of Macbook. Hiervoor heb je een USB adapter nodig waarmee je de microfoon aansluit op een USB poort op je computer.

Zorg dat de USB adapter de volgende specificaties heeft:

 • Input Microfoon: 3.5mm audio jack (vrouwelijk)
 • Input Geluid: 3.5mm audio jack (vrouwelijk)
 • Output: USB-A (mannelijk)

Bestel een USB adapter bij Bol.com


Voilà, je bent klaar om je (live) video’s draadloos op te nemen. Heb je een vraag? Stel je vraag gerust in een reactie onder dit artikel.

Noortje 'strategie' Janmaat
Video Marketing StrateegVerdienen met VIDEO
Noortje Janmaat is Video Marketing Strateeg en gespecialiseerd in leadgeneratie met video. Ze is auteur van het boek over videomarketing: Experttips over verdienen met video. Ze helpt high end ondernemers om met authentieke video's en video testimonials hun diensten en producten met meer gemak te verkopen.

4 gedachten over “Draadloze Microfoon voor Video: smartphone, vlogcamera of DSLR”

 1. Hey Goedenavond Noor,

  Dank voor je tips!

  Zou je deze set ook gebruiken voor livestream / videobellen?

  Hartelijke groet,
  Lynn

 2. Hoi Lynn,

  Graag met je gedeeld. Heb het inmiddels getest en goed nieuws: je kunt de Wireless Go Microfoon ook gebruiken om te livestreamen via bijvoorbeeld Facebook (zowel via je smartphone als via PC). In het artikel zie je wat je ervoor nodig hebt.

  Helpt dit jou?

  Op jouw videosucces!

  Hartelijke groet van Noor Janmaat

 3. Hoi Bert,

  Goed om te lezen dat je tevreden bent over de Saramonic. Ziet er ook heel compact uit. Had vernomen dat dit een B-merk is, ten opzichte van Røde. Wie weet ga ik ‘m in de toekomst toch eens uittesten.

  Op jouw videosucces!

  Hartelijke groet, van Noor

Plaats een reactie