Een veilig excuus om niet met video te beginnen

Ik krijg regelmatig mailtjes van ondernemers die me vragen:

“Noortje, welke iPhone kan ik het beste kopen? Want ik ga ervan uit dat mijn oude iPhone niet voldoet voor het maken van video’s.”

Eerder schreef ik er al een artikel over: Heb je per se een iPhone 6 nodig om video’s te maken? Daarin schreef ik dat het een misvatting is dat je een iPhone 6 of 6 plus nodig hebt om te beginnen met het maken van je eerste video’s. Want ook met een iPhone 4s of 5c kun je al video’s gaan maken.

Is het een excuus?

Ik kan me ook voorstellen dat het als een veilig excuus voelt om niet met video te beginnen.

“Ik heb niet de juiste videoapparatuur, dus ik kan er niet mee beginnen.”

Net zoals ik ondernemers regelmatig hoor zeggen: “ik heb nog geen website en die heb ik eerst nodig voordat ik de markt op ga en klanten kan gaan benaderen.” Mijn businesscoach leerde mij vorig jaar juist dat ik beter eerst klanten binnen kon gaan halen en pas later mijn website op kon gaan tuigen. Zo gezegd, zo gedaan. En tot mijn grote verbazing: het werkt! Ik heb maandenlang geen website gehad en tóch klanten binnen gehaald. Uiteraard heb ik nu wel een website, die ik als één van de middelen gebruik om klanten binnen te halen.

Zijn het de middelen?

Zijn het de middelen die je tegenhouden? Of zit er iets anders achter? En zitten er belemmerende overtuigingen in de weg? Overtuigingen als:

  • Wie zit er nou op mij te wachten?
  • Of: ik ben er nog niet klaar voor om met video te beginnen. Ik moet eerst mijn product nog verder fine tunen.
  • Wat zullen anderen wel niet van me denken?

Ik herken het helemaal. Ik loop er bij het runnen van mijn bedrijf geregeld tegenaan: tegen overtuigingen die me soms ontzettend in de weg staan om verder te groeien. Het doet me denken aan het boek dat ik vorig jaar las: De kracht van kwetsbaarheid van Brené Brown.

Jezelf-voor-een-camera-installeren-vraagt-moed

Ik vind vooral deze passage heel treffend:

“Perfect en onaantastbaar zijn is verleidelijk, maar menselijk gezien onmogelijk. We moeten de arena, waaruit die ook bestaat – een nieuwe relatie, een belangrijke vergadering, ons creatieve proces, of een moeilijk gesprek met een familielid -, betreden en bereid zijn onze nek uit te steken. In plaats van aan de zijlijn te blijven zitten en kritiek en adviezen te spuien, moeten we betrokkenheid tonen en onszelf laten zien. Dat is kwetsbaarheid. En dat vraagt moed.”

Het vraagt moed

Ja, zo is het.

[Tweet “Jezelf voor een camera installeren vraagt moed, moed om jezelf kwetsbaar op te stellen.”]

Jezelf voor een camera installeren vraagt moed, moed om jezelf kwetsbaar op te stellen en jezelf te laten zien. Wat het voor mij betekent is dat ik – door helemaal mezelf te zijn en mezelf te laten zien zoals ik ben – ondernemers aantrek met wie ik een klik heb en die bij me passen. En dat maakt mijn werk zo ontzettend leuk en waardevol.

Mijn vraag aan jou: blijf jij aan de zijlijn zitten? Of ga je net als andere ondernemers de arena betreden en jezelf laten zien? Deel jouw ervaring. Wat houd jou tegen om met video te beginnen?

Noortje 'strategie' Janmaat
Video Marketing StrateegVerdienen met VIDEO
Noortje Janmaat is Video Marketing Strateeg en gespecialiseerd in leadgeneratie met video. Ze is auteur van het boek over videomarketing: Experttips over verdienen met video. Ze helpt high end ondernemers om met authentieke video's en video testimonials hun diensten en producten met meer gemak te verkopen.

Plaats een reactie