YouTube of Facebook: appels met peren vergelijken

Mark Zuckerberg deelde ons onlangs mee dat Facebook gebruikers meer dan 4 biljoen video’s op het sociale netwerk bekijken. In september van vorig jaar was dat ‘nog maar’ 1 biljoen en in januari van dit jaar was het 3 biljoen. Uit dit onderzoek blijkt dat merken YouTube meer en meer de rug lijken toe te keren. In december 2014 plaatsten ze 20.000 video’s meer op Facebook dan op YouTube. Betekent dit dat Facebook YouTube van de troon stoot als het om video’s gaat?

[Tweet “Facebook of YouTube: appels met peren vergelijken”]

YouTube links laten liggen?

Het zijn natuurlijk indrukwekkende cijfers, die Facebook ons laat zien, maar wat zeggen die nou eigenlijk precies? Kun je Facebook naast YouTube zetten en die twee met elkaar vergelijken? Nee, absoluut niet, want je kunt geen appels met peren vergelijken. Het zijn twee verschillende platformen die je elk met een ander doel inzet. Om te voorkomen dat jij als ondernemer nu direct wegrent van YouTube en je pijlen alleen nog maar gaat richten op Facebook, deel ik hier 3 inzichten met je.

1. Het gaat niet alleen om views

Natuurlijk is het goed om te kijken naar het aantal views van je video. Maar is een Facebook view hetzelfde als een YouTube view? Laten we eens kijken naar de definitie van een view. Facebook en YouTube hanteren elk namelijk een andere meetmethode voor een view.

Een video view volgens YouTube
Een video view volgens YouTube

Volgens YouTube is een view een view als iemand zelf op de play-button klikt. YouTube zegt:

A view is a user-initiated watch of a video where the primary purpose is to watch the video; this means that a real human being wishes to see a video, chooses which video to watch, and then acts on that choice.

Een video view volgens Facebook
Een video view volgens Facebook

Facebook heeft een heel andere benadering. Facebook ziet een view als een video voor meer dan 3 seconden in de tijdlijn van een Facebook-gebruiker wordt getoond. Het is dus al een view als een gebruiker niet eens zelf op de playbutton heeft geklikt om de video mét geluid te bekijken. En met de autoplay functie van Facebook heb je al gauw een view in de pocket. Een video wordt automatisch afgespeeld in je tijdlijn als je simpelweg naar beneden scrollt. Je hoeft de video dus niet eens actief bekeken te hebben.

Dus…
Dit wetende is het slim om niet alleen te focussen op het aantal views van je video. Een view op Facebook hoeft tenslotte niet afkomstig te zijn van een heel betrokken kijker. Kijk ook naar succesfactoren als aantal reacties, het aantal keren dat een video gedeeld wordt en het doorklikpercentage naar je website. Wat levert een video je dan op?

2. YouTube perfect voor zoekmachineoptimalisatie

Facebook is geen zoekmachine, YouTube wel en ook nog eens in handen van de nummer 1 zoekmachine Google. Als jij wil weten hoe je binnen 3 weken een strakke buik krijgt voor de zomer, dan hoef je er maar op te zoeken op Google of YouTube en je krijgt een zoekresultaat voorgeschoteld. Je YouTube video’s verschijnen in de zoekresultaten van Google, je Facebook video’s niet.

YouTube video's om beter vindbaar te worden in de zoekmachines
YouTube video’s om beter vindbaar te worden in de zoekmachines

Dus…
Wil je goed gevonden worden met je video’s? Zorg dan dat je video’s op je geoptimaliseerde YouTube-kanaal staan. Gebruik YouTube om op lange termijn goed gevonden te worden op voor jou relevante zoekwoorden.

3. Facebook voor meer zichtbaarheid

En wat voor video’s plaats ik dan op Facebook, vraag je je misschien af? Is het slim om één en dezelfde video zowel op YouTube als op Facebook te plaatsen? Nee, dat denk ik niet. Facebook is perfect voor het delen van microcontent. Ik noem het zelf kleine broodkruimels content afkomstig van m’n hele brood: de long form content op mijn website. Met visueel aantrekkelijke microcontent zorg je ervoor dat je beter zichtbaar wordt én bezoekers van je pagina uiteindelijk naar je website gaan om daar je blogcontent te bekijken.

Facebook video's om beter zichtbaar te worden
Facebook video’s om beter zichtbaar te worden

Dus…
Plaats korte, vermakelijke video’s op Facebook die je helpen om beter zichtbaar te worden, interactie met je doelgroep te krijgen en kijkers ook de volgende stap te laten zetten. En, video’s zijn heel interessant om mee te adverteren op Facebook, maar daarover in een volgend artikel meer.

Facebook vs. YouTube: kiezen of delen?

Is het kiezen of delen? Ik zou zeggen: maak gebruik van allebei! Maar zet ze elk van de twee wel met een ander doel in:

  • Facebook video’s om je zichtbaarheid te vergroten
  • YouTube video’s om je vindbaarheid te vergroten

En wat doe jij? Ga jij kiezen of delen?

Noortje 'strategie' Janmaat
Video Marketing StrateegVerdienen met VIDEO
Noortje Janmaat is Video Marketing Strateeg en gespecialiseerd in leadgeneratie met video. Ze is auteur van het boek over videomarketing: Experttips over verdienen met video. Ze helpt high end ondernemers om met authentieke video's en video testimonials hun diensten en producten met meer gemak te verkopen.

Plaats een reactie