Laatst stuurde ik een aantal trouwe volgers van mijn blog Verdienen met VIDEO een mail waarin ik ze vroeg welke vragen ze hebben over het maken van smartphone video’s. Daar is heel erg enthousiast op gereageerd (waarvoor veel dank lezers!). Uit de enorme bak met vragen heb ik er een aantal geselecteerd. Vragen waarvan ik denk: die vragen zou jij misschien ook wel kunnen hebben. En daarom geef ik hier in deel 1 graag antwoord op een aantal vragen (bekijk hier deel 2).
[Tweet “Is #video goed voor online marketing?”]
Vraag over video:
“Ik zou wel van je willen weten hoe jij weet dat dit een goede marketingmethode is? Ik kan mij namelijk best wel voorstellen dat het voor jou werkt. Je bent immers expert en kan je volledig richten op dit medium.”
Mijn antwoord
Dat hoor ik echt vaker, dat ondernemers zeggen: video werkt vast niet in mijn tak van sport…
Wij mensen doen zaken met mensen, niet met logo’s, websites of dia’s. Kopen we niet het liefst bij iemand die we kennen, vertrouwen en leuk vinden? Als je video in gaat zetten voor jouw bedrijf leren mensen je sneller kennen, ze gaan je zien, herkennen en onthouden.
Met video’s geef je je bedrijf een gezicht. Je doelgroep krijgt een goed beeld van wat je precies doet. Deel je waardevolle kennis? Leer je je ideale klant iets? Dan raakt je klant sneller overtuigt van jouw toegevoegde waarde en beseffen ze zich dat ze jouw aanbod nodig hebben om hun probleem op te lossen.
In welke niche je ook actief bent, of je nu organisatieadviseur, coach, tekstschrijver of gewichtsconsulent bent: ook jij bent in staat om online video succesvol in te zetten. En het maakt ook niet uit of je een startende ondernemer bent, of dat je al een tijdje bezig bent. Als je video onderdeel maakt van je marketingstrategie, dan ga je in minder tijd betere resultaten bereiken met je marketing.
Vraag over video:
“Mijn tweede vraag is welke video zou je als eerste willen adviseren? Iets op de homepage of video op de overige pagina’s?”
Mijn antwoord
De homepage is natuurlijk een uitgelezen plek om een video te plaatsen. Nog beter is om deze video altijd te blijven zien in bijvoorbeeld de rechter sidebar van je website (uiteraard afhankelijk van het template dat je gebruikt).
Het loont ook de moeite om eens in je statistieken te kijken naar de best bezochte pagina op je website. Stel dat je een blog hebt geschreven waar je hoog mee scoort in Google en waarmee je veel bezoekers naar je website trekt, dan zou je aan deze pagina een YouTube-video toe kunnen voegen. Dat is ook weer goed voor je vindbaarheid en zichtbaarheid, want mensen leren je zo sneller kennen.
Vraag over video:
“Ik zou je vragen welke video’s die je reeds maakte het meeste succes hadden en in welke setting dit dan was…Onderwerp? Achtergrond? Locatie?”
Mijn antwoord
Allereerst is het goed om stil te staan bij de vraag: wanneer is een video succesvol? Dat hangt natuurlijk maar net af van wat het doel van je video is. Het zit ‘m niet zozeer in de achtergrond of de locatie, maar meer hoe je jezelf laat zien en wat je te vertellen hebt.
Veel van mijn video’s neem ik op in mijn eigen kantoor.
- Omdat ik hier een handige setting heb gecreëerd en ik zo dus gemakkelijk en in korte tijd een video op kan nemen.
- Omdat het voor herkenning zorgt bij mijn kijkers en een bepaalde intimiteit creëert, het huiskamereffect noem ik het maar even.
Ik zeg altijd tegen ondernemers: voor de camera gaan zitten en je verhaal in volle glorie vertellen, dat werkt niet zo… Bedenk goed dat er wel een reden voor de kijker moet zijn om ook écht te kijken. Het gaat om de inhoud, om de tekst, om de woorden die je gebruikt en het verhaal dat je te vertellen hebt. Het is dus nodig dat je in de huid kruipt van je kijker en je precies weet waar je hem of haar mee zou kunnen helpen.
Vraag over video:
“Hoe kan ik eenvoudig een beginbeeld en een eindbeeld aan mijn video monteren?”
Mijn antwoord
Elke video zou een verhaal moeten vertellen. Het moet een kop en een staart hebben en natuurlijk waardevolle inhoud die je kijker niet wil missen. Een beginbeeld is heel belangrijk. Dat bepaalt voor een groot deel of iemand op de playbutton klikt of niet. Word je als potentiele kijker getriggerd door het beeld en de tekst die op de thumbnail staan? Of denk je: mwah, niet interessant voor mij… Dan scroll je waarschijnlijk verder. Het eindbeeld is ook heel belangrijk. Waarom? Het is de uitgelezen kans om jouw merk neer te zetten of nog beter: om je kijker de volgende stap te laten zetten.
Smartphone Video’s maken
Wil jij online video onderdeel maken van jouw marketingstrategie? Om zo beter zichtbaar te worden en gemakkelijker klanten te krijgen? Begin bij het begin en bekijk hier welke microfoon en accessoires ik gebruik voor het maken van AL mijn video’s.
Vond je dit een interessant artikel? En denk je dat jouw volgers ook tips willen krijgen over videomarketing? Deel dit artikel dan via onderstaande buttons. Dankjewel!