Waarom jij video blijft uitstellen. Dit is een wat confronterend artikel, maar dat is met een goede reden. Hoop dat je mijn punt waardeert.
Als je video niet strategisch inzet voor je marketing, dan raak je ontmoedigd, omdat video niet voor je werkt. Je loopt omzet mis, omdat klanten voor andere ondernemers kiezen die wel op de juiste manier zichtbaar zijn.
Voor veel ervaren ondernemers bedenk ik de videostrategie waarmee ze in contact komen met mensen die serieus geïnteresseerd zijn in hun dienst. Ik help ze ook bij het maken van video’s.
Door de jaren heen ben ik gaan ontdekken wat zij anders doen dan anderen.
- Wat maakt dat zij verder gaan waar anderen stoppen?
- Wat maakt dat zij wel video’s delen en anderen niet?
Dus in dit artikel ga ik je wat ideeën geven waarmee je video niet langer voor je uit blijft schuiven, maar het gewoon gaat doen.
En, het laatste idee gaat het grote verschil voor je maken tussen een video met alleen veel weergaven en een video die daadwerkelijk zorgt voor afspraken in je agenda.
Laten we gauw gaan beginnen.
Video: Waarom jij video blijft uitstellen
Bekijk de video op mijn YouTube-kanaal: https://youtu.be/HRfnXB567jM. Mis mijn volgende video’s niet, abonneer je op mijn YouTube-kanaal en klik op de Bel.
Wat betekent uitstellen?
uit·stel·len (stelde uit, heeft uitgesteld)
1 verschuiven in de tijd; = verdagen
Uitstelgedrag is het uitstellen van taken die je eigenlijk wel wil of moet doen. Je weet dat het uitstellen van werkzaamheden niet goed voor je is en extra stress kan veroorzaken.
van uitstel komt afstel
(= als je iets niet meteen doet, dan loop je het risico dat het nooit meer gebeurt)
1. Perfectionisme
Waarschijnlijk voel je schroom om het echt te gaan doen.
Video is ook heel moeilijk als je er alleen voor staat.
Veel mensen maken video veel te ingewikkeld. Het idee dat ze iets gaan vastleggen voor de camera, maakt dat ze het meteen perfect willen doen. Daardoor leggen ze de lat veel te hoog en gaan ze het uiteindelijk niet doen. Terwijl, je kunt gewoon beginnen met wat je hebt: je smartphone en een externe microfoon.
Zo heb ik eens een Vlaamse klant geholpen met een videolancering ter promotie van haar jaarprogramma.
36.000 euro omzet met 3 video's
We maakten in totaal 3 video’s. Twee daarvan namen we op met een smartphone en in één video was ze niet eens zelf in beeld. Maar het resultaat was fantastisch: ze haalde 6 nieuwe klanten binnen voor haar jaartraject à 6.000 euro. 36.000 euro omzet met 3 video’s.
Dus, waarom zou je video nog langer uitstellen?
2. Aan jezelf twijfelen
Goed, naast perfectionisme is er een andere reden dat je video blijft uitstellen en dat is dat je twijfelt aan jezelf: Wat als…
Wat als mijn video niet goed genoeg is?
Wat als niemand kijkt?
Wat als ik het niet goed doe.
Wat hier achter zit is angst voor afwijzing of dat je bang bent om kritiek te krijgen.
Dat is logisch, want als je video online staat, dan krijg je aandacht. Dat is in het beste geval positieve aandacht. Maar dat hoeft niet, er zijn ook mensen die overal iets van vinden en de behoefte hebben om hun mening te delen.
Omgaan met feedback
Door de jaren heen heb ik voor mezelf vier vragen geformuleerd die mij helpen om met feedback om te gaan, om feedback binnen te laten komen of juist niet.
- Ten eerste stel ik mezelf de vraag: Heb ik zelf om feedback gevraagd? Of niet?
- Ten tweede: Heeft iemand netjes gevraagd of ik feedback wil ontvangen?
- Ten derde: Heb ik iemand betaald om feedback te geven? Bijvoorbeeld een coach of een mentor, die betaal ik graag goed om mij feedback te geven, waardoor ik beter in iets kan worden.
- En als vierde: Is iemand ervaringsdeskundige of niet? Dus als iemand feedback op mijn video geeft, dan denk ik: creëert hij zelf iets? Laat hij zichzelf zien? Deelt hij zelf iets van een artikel, of een video, of een podcast.
Wat ik de afgelopen jaren heb gemerkt is dat de mensen die kritiek hebben, meestal niet de mensen zijn die zelf iets publiceren. En dan is het heel gemakkelijk om kritiek te geven. Dan denk ik: Ga eerst zelf iets publiceren en laten we dan weer eens contact met elkaar hebben.
Dus: twijfel niet aan jezelf. Jij hebt een waardevolle boodschap te delen waar jouw potentiële klanten op zitten te wachten en die zij van jou willen horen.
3. Het voelt zo onnatuurlijk
Een andere reden waarom je video voor je uit blijft schuiven, is omdat het zo onnatuurlijk voelt om voor de camera te staan.
Kijk, sit-ups doen voelt in het begin ook heel onnatuurlijk, maar als je het maar vaak genoeg doet, dan wordt het vanzelf natuurlijk en krijg je een platte buik.
Ik heb veel gedaan wat ik niet wilde doen of wat onnatuurlijk voelde en het fijne ervan is: nu vind ik het leuk om te doen. Zoals voor de camera staan.
Ik vond het in het begin echt heel spannend en het voelde heel onnatuurlijk om tegen een camera te praten, maar ik ben het gewoon gaan doen. Ik heb mezelf door de jaren heen verbeterd en door mijn video’s heb ik bekendheid gekregen (Noor in de krant) en word ik gezien als de Video Marketing Strateeg.
Ik moest daarvoor doen wat in het begin heel onnatuurlijk voelde.
“Ik dacht niet: Ik kan dit niet. Nee, ik dacht: Ik doe het, want daarmee laat ik zien dat iedereen het kan leren.”
Ik doe het, want dan kan ik mijn klanten beter helpen, omdat ik weet hoe het voelt om voor de camera te staan.
Als je het graag genoeg wilt, als je in contact wil komen met potentiële klanten met behulp van video, dan moet je doen wat je niet wil doen.
Het is een keuze.
Als je zegt: “Ik ben bereid om te doen wat ik niet wil doen. Ik doe het als eerste en als ik het doe dan brengt het me waar ik wil zijn.”
Een klant van mij maakte eens een live video in de regen, gewoon met haar smartphone en een dasspeldmicrofoon, en die video leverde haar direct een klant op. Ze had kunnen zeggen: “Ik doe het niet, want het regent.” Ze heeft het toch gedaan. Ze was bereid om het te doen en het bracht haar wat ze graag wilde: nieuwe klanten.
Dus mijn uitnodiging aan jou is: doe juist wat je niet wil doen en doe wat je moet doen om te komen waar je wil zijn.
4. Jezelf vergelijken met anderen
Een andere reden waarom je video uit blijft stellen is, omdat je jezelf vergelijkt met anderen. Dat je denkt: Hij is veel beter. Hij heeft veel meer ervaring. Wie ben ik?
Toen ik voor het eerst ging samenwerken met een cameraman, was het heel gemakkelijk om te denken: hij is cameraman. Wie ben ik?
Maar, zo ontdekte ik: er is een groot verschil tussen een video maken en een video voor je marketing inzetten. Er zijn nu cameramensen en videomakers die mijn boek bestellen en programma’s bij mij volgen omdat ik mijn plek als Video Marketing Strateeg heb verworven.
Iemand vroeg me ook eens: “Heb je hiervoor een opleiding gevolgd?” En ik zei: “Nee, ik heb video in de praktijk geleerd, gewoon door te doen.” En het leuke is: ik heb heel veel tevreden klanten die mij goed betalen en die ik al jarenlang help met hun videomarketing. En ik heb daar geen opleiding voor nodig.”
Jij bent uniek. Vergelijk jezelf niet met anderen. Vergelijk jezelf hooguit met jezelf door de tijd heen, zodat je je eigen progressie gaat zien.
Videostrategie
Goed, wat ik aan het begin al aangaf: wat maakt het verschil tussen een video met alleen veel weergaven en een video die daadwerkelijk zorgt voor afspraken in je agenda?
Als je video goed wil doen, dan heb je een videostrategie nodig. Tenminste als je wil verkopen.
Een videostrategie is het antwoord op de vraag: Wat is je doel? En hoe ga je dat doel bereiken?
Dus bijvoorbeeld:
- Wat is je omzetdoel?
- Wat is het aantal gesprekken dat je moet voeren om je omzetdoel te halen?
- Wat is het aantal klanten dat je dit jaar nog wil krijgen?
- En hoe ga je video daarvoor inzetten?
Ik help je graag bij het bepalen van jouw videostrategie. Ik verzeker je: het gaat je hoe dan ook meer opleveren dan hoe je je marketing nu doet. Want veel daarvan kun je net zo goed achterwege laten.
Een van mijn klanten zei laatst: “Ik heb de afgelopen jaren zoveel geïnvesteerd in marketing en marketingbureaus en het heeft me niets opgeleverd. Sinds ik met jou werk heb ik zoveel goede gesprekken met nieuwe leads gevoerd.”
Dat is precies waar mijn methode voor zorgt. Dus als jij dit ook wil, geef je op voor een gesprek, dan geef ik je ideeën hoe je video voor de groei van jouw bedrijf inzet.
Voordat je weer verder gaat, ben ik heel benieuwd: Wat is de reden dat jij video voor je uit blijft schuiven? Is het perfectionisme? Twijfel je aan jezelf? Voelt het onnatuurlijk om voor de camera te staan? Laat het me weten in een korte reactie onder deze video.
P.S. Onthoud: Als je wacht op de ‘perfecte’ omstandigheden om te beginnen, dan zul je nooit beginnen. De omstandigheden worden nooit perfect.
Je hoeft niet eerst beter te worden om te kunnen beginnen. Je hoeft alleen te beginnen om beter te worden.