Denk jij erover om een video op je website te plaatsen, maar weet je niet hoe je dit het beste kan aanpakken. Dan ben je hier op de juiste plek, want in dit artikel kun je er meer over lezen. Je ontdekt hoe je met video meer verbinding en betrokkenheid creëert, door je verhaal niet alleen te vertellen, maar het ook te laten zien.
En, niet geheel onbelangrijk: hoe je een enorme boost aan SEO geeft door video’s op je site. Dus, laten we gauw kijken wat het toevoegen van video aan je website werkt en hoe je het slim toepast in je marketingstrategie.

Inhoudsopgave
Wat kan een video voor je website doen?
Imago is alles, als het gaat om je bedrijf. Dit geldt zowel voor een advocatenkantoor, een bedrijf in zakelijke dienstverlening, een tandarts of makelaar.
Een goede video op je website laat je bezoekers de belangrijkste kernwaarden van jouw bedrijf zien en vertellen door middel van storytelling. Een beeld zegt meer dan 1000 woorden is het gezegde. Een video betrekt je publiek op een manier die een geschreven tekst eenvoudigweg niet kan evenaren.
Video statistieken
Hoewel ik de voordelen van geschreven content op blogs en SEO-pagina’s zeker onderschrijf, is het toevoegen van een video aan je website net zo belangrijk voor zoekmachineoptimalisatie (SEO) en merkbekendheid als de geschreven content op je website. Het is een essentieel onderdeel van de puzzel. Recente statistieken laten zien dat videoconsumptie nog nooit zo hoog is geweest, dus het kan een enorme toegevoegde waarde voor je bedrijf zijn als je video toevoegt aan je marketingstrategie.
Onderzoek vertelt ons dat 85% van de internetgebruikers in de VS content consumeert via online video. Bovendien laten statistieken zien dat websitebezoekers langer betrokken blijven bij het kijken naar een video, dan bij het lezen van content en dat ze eerder geneigd zijn om te converteren naar leads na het bekijken van een video.
Het plaatsen van een video op een landingspagina kan de conversies verhogen. Dit komt doordat een professioneel gemaakte video je bedrijf in staat stelt om op een eenvoudige maar effectieve manier met (potentiële) klanten te communiceren.
Laten we eens kijken waarom dit zo belangrijk is.
Voordelen van een video op je website
Het toevoegen van video’s op je website heeft verschillende voordelen die bijdragen aan zowel je marketingstrategie als de algemene doelstellingen die je met je bedrijf hebt. Hier zijn enkele redenen waarom het belangrijk is om video’s op je website te zetten:
Verhoogde betrokkenheid
Video’s houden de aandacht van je bezoekers langer vast. In vergelijking met tekst of foto’s kunnen video’s complexe informatie op een snelle en wervende manier overbrengen. Dit kan de tijd die bezoekers op je site doorbrengen verhogen en de betrokkenheid verbeteren.
Verbeterde SEO
Video’s kunnen de zoekmachineoptimalisatie (SEO) van je website verbeteren. Websites met video’s hebben vaak een grotere kans om op de eerste pagina van zoekresultaten in Google te verschijnen, vooral als de video’s op YouTube staan en goed geoptimaliseerd zijn met de juiste tags, beschrijvingen en titels.
Verhoogde conversieratio’s
Wervende en authentieke video’s werken goed in het converteren van bezoekers naar betalende klanten. Ze kunnen producten of diensten’ verkopen’ op een manier waarmee dat met tekst niet kan. Video helpt bij het opbouwen van vertrouwen en het overtuigen van potentiële klanten om een aankoop te doen of om contact met je op te nemen.
Merkopbouw en vertrouwen
Video’s stellen een bedrijf in staat om het heel persoonlijk te maken en een emotionele connectie met kijkers te creëren. Dit kan bijdragen aan merkloyaliteit en vertrouwen, vooral door middel van video testimonials, productvideo’s en achter-de-schermen video content.
Makkelijk te delen
Video’s zijn makkelijk te delen op sociale media, wat de zichtbaarheid van je bedrijf kan vergroten en voor meer verkeer naar je website kan zorgen. Dit maakt video’s een slim middel voor je marketing en promotie.
Toegankelijkheid
Video’s kunnen helpen om informatie toegankelijker te maken voor een breed publiek, inclusief mensen die visuele of auditieve informatie beter verwerken dan tekst. Bovendien kunnen video’s worden voorzien van ondertiteling of vertalingen, wat de toegankelijkheid verder vergroot en grenzen vervaagt.
Onderscheidend vermogen
Door het gebruik van video onderscheid je je bedrijf van concurrenten die mogelijk nog geen gebruik maken van video (of die dit niet sim doen). Video geeft je de kans om beter op te vallen tussen de massa.
Door deze voordelen zijn video’s een essentieel onderdeel geworden van moderne online marketingstrategieën (en webdesign). Video is een interessant middel om je boodschap over te brengen, je online aanwezigheid en zichtbaarheid te verbeteren en uiteindelijk je bedrijf te laten groeien.
Samenvatting
Video op je website heeft veel voordelen, als voornaamste: meer betrokkenheid, vertrouwen opbouwen met je publiek, onderscheidend vermogen en verbeterde SEO.

Hoe je goede video’s voor je websites maakt
Het maken van goede video’s voor je website kan de betrokkenheid verhogen en websitebezoekers omzetten in betalende klanten. Hier zijn enkele stappen en tips om goede video’s te creëren die de aandacht van je publiek trekken en vasthouden:
- Planning en doelstelling
Bepaal eerst wat het doel van je video is. Wil je een product of dienst verkopen, een verhaal vertellen, of informatieve content delen? Zodra je het doel weet, kun je het video script en de inhoud van je video hierop afstemmen. - Ken je publiek
Weet goed wie je doelgroep is. Dit beïnvloedt de toon, de stijl, en zelfs de platforms waar je je video gaat delen. Een video gericht op jongeren kan bijvoorbeeld een snellere pacing en modernere visuals bevatten dan een video gericht op een ouder publiek. - Schrijf een video script
Een duidelijk script of storyboard is de basis van je video. Het helpt de structuur van de video te bepalen en zorgt ervoor dat alle belangrijke punten worden behandeld. Houd je verhaal beknopt en to the point. - Kies de juiste apparatuur
Je hoeft geen fortuin uit te geven aan professionele apparatuur; veel moderne smartphones kunnen HD video’s opnemen die goed genoeg zijn. Zorg wel voor goede verlichting en overweeg een externe microfoon voor betere geluidskwaliteit. - Filmen
Gebruik tijdens het filmen statieven of andere stabilisatiehulpmiddelen om schokkende beelden zoveel mogelijk te voorkomen. Experimenteer met verschillende hoeken en composities om je video visueel aantrekkelijk te maken. - Bewerken
Gebruik videobewerkingssoftware om je footage te snijden, overgangen toe te voegen, en je verhaal te polijsten. Apps zoals Adobe Premiere Pro, Final Cut Pro, of zelfs meer toegankelijke opties zoals iMovie, Filmora of Canva werken snel en prettig. - Voeg elementen toe
Overweeg het toevoegen van ondertiteling voor toegankelijkheid, grafische overlays voor extra informatie, een video-animatie en een call-to-action (CTA) aan het einde van de video om kijkers aan te sporen tot actie. - Optimaliseer voor SEO
Gebruik relevante trefwoorden in de titel, beschrijving, en tags van je video om de vindbaarheid via zoekmachines te verbeteren. Dit helpt bij het aantrekken van meer verkeer naar je site. - Test en meet de Respons
Na publicatie van je video, analyseer hoe je video presteert. Kijk naar statistieken zoals kijkduur, interactie, en conversieratio’s. Gebruik deze informatie om toekomstige video’s te verbeteren. - Promotie
Verspreid je video via verschillende kanalen. Naast je website, overweeg ook sociale media, YouTube, en zelfs e-mail nieuwsbrieven om een groter publiek te bereiken.Door deze stappen te volgen, kun je goede video’s maken die een waardevolle toevoeging zijn voor je website en je publiek en om je online presence te versterken.

De manier om video aan je website toe te voegen
Om video aan je website toe te voegen, zijn er verschillende technieken en best practices die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat je website zowel functioneel als gebruiksvriendelijk blijft. Hier zijn enkele van de beste methoden:
Gebruik HTML5 Tag: Dit is de meest moderne en aanbevolen manier om video’s rechtstreeks in je website te embedden zonder externe plugins. De `<video>` tag van HTML5 ondersteunt meerdere videoformaten en biedt ingebouwde bedieningselementen voor afspelen, pauzeren en volumebeheer.
Response: Zorg ervoor dat je video’s responsive zijn, zodat ze op alle apparaten (desktop, tablet en mobiel) goed werken. Dit kan door CSS-styling te gebruiken om de video’s aan te passen aan verschillende schermgroottes of door het gebruik van frameworks zoals Bootstrap die responsieve media-elementen ondersteunen.
Gebruik video hosting services: Host je video op platformen zoals YouTube of Vimeo en embed deze video’s op je website. Dit vermindert de belasting van je eigen servers en maakt gebruik van de geavanceerde streaming technologieën van deze platforms.
Lazy loading: Implementeer ‘lazy loading’ voor video’s, wat betekent dat de video pas geladen wordt wanneer deze in het zichtbare gedeelte van de browser komt. Dit kan de laadtijd van de pagina aanzienlijk verbeteren.
Voeg ondertiteling en toegankelijkheidsfuncties toe; Voorzie ondertiteling voor gebruikers die doof of slechthorend zijn en zorg ervoor dat je video’s toegankelijk zijn volgens de WCAG-richtlijnen. Dit kan ook helpen bij SEO.
Automatisch afspelen en geluid: Wees voorzichtig met het automatisch afspelen van video’s, vooral met geluid. Dit kan voor je websitebezoekers als storend worden ervaren. Als je automatisch afspelen gebruikt, zorg er dan voor dat het geluid standaard is uitgeschakeld.
Test op verschillende browsers en apparaten: Test hoe je video’s getoond worden en presteren op verschillende apparaten en internetbrowsers om zeker te zijn dat alle gebruikers een goede ervaring hebben.
SEO voor video: Zorg voor goede SEO-instellingen voor de inhoud van je video, inclusief het gebruik van relevante zoekwoorden in de bestandsnaam, titels, beschrijvingen en het gebruik van gestructureerde gegevens.
Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je video’s bijdragen aan de gebruikerservaring en prestaties van je website.

Welke pagina’s op je website wil je video toevoegen
Je vraagt je nu vast af, maar op welke pagina’s op mijn website heb ik dan video nodig? Daar zijn een aantal vragen belangrijk bij, waaronder: wat is het doel van deze pagina? Hoe kan video bijdragen aan de ervaring van de bezoeker?
En: hoe kan een video de klantreis verbeteren? Als je strategisch video’s op verschillende pagina’s van je website toevoegt, kun je meer bezoekers op je site krijgen, waardevolle informatie delen en daarmee de kans vergroten dat een bezoeker een volgende stap zet door bijvoorbeeld een gesprek aan te vragen.
Hier zijn 7 pagina’s op je website waar je een video wilt toevoegen:
- Homepage
De homepage is vaak de eerste indruk die bezoekers van je website en dus je bedrijf krijgen. Dit is dus de ideale plek om een video te laten zien, zodat bezoekers gelijk ontdekken of ze op de juiste plek zijn, of ze een klik met je hebben en of je aanbod passend voor hen kan zijn. De video op je homepage wil je kort en prikkelend houden, zodat bezoekers nieuwsgierig worden om meer te gaan bekijken. Door gebruik te maken van video storytelling en waardevolle content, kan een video op je homepage echt de aandacht van je bezoekers trekken en hen uitnodigen om je website verder te gaan verkennen. - Productpagina
Bezoekers komen niet zomaar op je website. Als ze terugkerend zijn zoeken ze doorgaans ook gedetailleerde informatie op de product- of dienstenpagina’s om een weloverwogen beslissingen te nemen. Daarom is het belangrijk om potentiële klanten te geven wat ze nodig hebben om nog meer overtuigd te raken dat ze bij jou moeten zijn en niet bij iemand anders.In een videodemo kun je visueel laten zien hoe jouw producten of services werken, en de functionaliteit en bruikbaarheid ervan laten zien.
Door je aanbod in actie te laten zien, kun je je bezoekers een rijkere ervaring op de website bieden, zodat ze enthousiast worden van de toegevoegde waarde die je biedt. - Landingspagina
Landingspagina’s zijn bedoeld om leads te verzamelen of om specifieke campagnes te promoten. Het toevoegen van video’s aan je landingspagina maakt dat je je boodschap goed kan overbrengen en bezoekers aanmoedigen om de door jou gewenste actie te nemen.
Promotievideo’s moeten de unique buying reason van jouw producten of services benadrukken, emoties oproepen en een gevoel van urgentie of exclusiviteit creëren, wat bezoekers uiteindelijk motiveert om te converteren en tot aankoop over te gaan.
- Pagina met testimonials (klantverhalen en casestudies)
De pagina met testimonials is een kans om proof op te bouwen. Je wilt overtuigend bewijs leveren dat je dienst echt werkt. En dat werkt het beste om video’s te laten zien waarin klanten hun succesverhalen delen. Het is belangrijk dat echte klanten (en vooral je allerbeste klanten) hun positieve ervaringen delen. Het gaat hierbij vooral om de resultaten die zij hebben behaald met jouw product of dienst. Authentieke en herkenbare testimonials helpen om vertrouwen op te bouwen en bezwaren bij potentiële klanten weg te nemen, zodat ze weloverwogen voor jou kunnen kiezen. - Blog: how to video’s
Je blog dient vaak als educatieve bron of als platform voor het delen van nieuwe inzichten en waardevolle informatie. Het opnemen van how-to video’s of instructievideo’s kan zeer nuttig zijn om bezoekers iets nieuws te leren.
Deze video’s kunnen stapsgewijze instructies, praktische tips of visuele demonstraties bieden om lezers van je blog te helpen complexe onderwerpen te begrijpen of om nieuwe vaardigheden te leren. Het toevoegen van video aan je blogberichten kan de betrokkenheid vergroten en de gebruikerservaring verbeteren.
Het opnemen van video in blogposts verbetert je SEO, verhoogt de betrokkenheid, verrijkt de gebruikerservaring en verbetert de algehele waarde van je content.
- Kennisbank: product instructies en illustraties
Als je website een kennisbank, een begrippenlijst of een FAQ-sectie heeft, kan het opnemen van video’s de effectiviteit ervan verbeteren. Product instructies en geïllustreerde uitleg kunnen gebruikers door veelvoorkomende problemen leiden of geavanceerde functies demonstreren.
Visuele demonstraties kunnen het voor gebruikers gemakkelijker maken om hun problemen zelfstandig te begrijpen en op te lossen. Dit vermindert de behoefte aan ondersteuningsvragen en bevordert een positieve gebruikerservaring.
- Carrièrepagina (verhalen van medewerkers)
De carrièrepagina is een kans om je bedrijfscultuur te laten zien en potentiële werknemers aan te trekken. Zij kunnen een voorstelling krijgen van hoe het er op de werkvloer aan toe gaat en hoe de dynamiek tussen de medewerkers is.
Deze video’s creëren een persoonlijke band met potentiële kandidaten, waardoor ze zichzelf kunnen zien als onderdeel van je organisatie. Door de unieke aspecten van je bedrijfscultuur en de ervaringen van werknemers te benadrukken, kun je je als werkgever onderscheiden en toptalent aantrekken.
Samenvatting
7 pagina’s op je website waar je video wilt hebben zijn: Home, productpagina, landingspagina, pagina met testimonials, blog, kennisbank en je carrièrepagina.

Best practices voor het toevoegen van video’s aan je website
Wanneer je video’s aan je website gaat toevoegen, is het belangrijk om best practices te volgen om een optimale gebruikerservaring te garanderen en echt impact met je video’s te maken. Hier zijn vijf best practices voor het toevoegen van video’s aan je website:
Laadtijd video vertraagt je website
Grote videobestanden kunnen de laadtijden van je website enorm vertragen, wat een negatieve invloed heeft op de gebruikerservaring en je vindbaarheid in de zoekmachines (want Google waardeert snelle websites beter). Beter is het dus om je video niet in je website zelf te uploaden, maar op Vimeo of YouTube te uploaden en vervolgens in te sluiten op je website.
Gebruik video’s van hoge kwaliteit
Zorg ervoor dat je video’s van hoge kwaliteit en resolutie zijn om als visueel aantrekkelijke ervaring te worden. Onscherpe, wiebelige video’s kunnen een negatieve indruk wekken en je merk in een kwaad daglicht stellen. Koop goede opnameapparatuur en bewerkingssoftware om scherpe, duidelijke en boeiende video’s te maken.
Bied gebruikers controle
Vermijd automatisch afspelende video’s die automatisch starten wanneer bezoekers op je website terechtkomen. Automatisch afspelende video’s kunnen opdringerig overkomen en de ervaring van je websitebezoeker verstoren. Bied in plaats daarvan een prominente en gemakkelijk herkenbare afspeelknop aan, zodat gebruikers zelf kunnen bepalen wanneer ze de video willen starten en bekijken. Hiermee kunnen ze zelf kiezen of en wanneer ze je video willen bekijken.
Zorg voor mobielvriendelijkheid
Aangezien veel internetgebruikers websites bezoeken via hun mobieltje, is het cruciaal om ervoor te zorgen dat je video’s zijn geoptimaliseerd voor mobiel. Gebruik responsieve ontwerptechnieken om ervoor te zorgen dat video’s zich aanpassen aan verschillende schermformaten en oriëntaties (horizontaal/verticaal). Overweeg het gebruik van HTML5-videospelers, die compatibel zijn met de meeste mobiele apparaten en browsers.
Relevante plaatsing
Plaats video’s strategisch op je website om de gebruikerservaring te verbeteren en af te stemmen op je content. Denk na over het doel van elke pagina en hoe video’s de informatie op je pagina ondersteunt en aanvult. Gebruik bijvoorbeeld video’s op productpagina’s om functies te demonstreren of tutorials te laten zien.
Introduceer je merk of zet belangrijke aanbiedingen of speciale event in de spotlights op je homepagina. Stem de plaatsing van video’s af op de klantreis van de bezoeker en zorg ervoor dat ze waarde toevoegen aan de complete website-ervaring.
Veel gestelde vragen
Conclusie: Video op Website
Het opnemen van video’s op je website is een manier om een visueel aantrekkelijke ervaring te creëren voor je websitebezoekers. Je kunt je merk laten zien, potentiële klanten enthousiast maken over je bedrijf en diensten en zo hun boeien betrokkenheid vergroten door videocontent toe te voegen aan verschillende pagina’s op je website, zoals de homepage, product-/servicepagina’s en referentie pagina met video testimonials.
Of het nu gaat om productdemo’s, succesverhalen van klanten of instructievideo’s, video’s op je website kunnen je boodschap op een goede manier overbrengen en een onvergetelijke indruk achterlaten. Mis dus de kans niet om de voordelen van video te benutten om je bedrijf te laten zien, je publiek te betrekken en een opvallende online zichtbaarheid te creëren.