‘Een ondernemer die social media niet inzet voor de marketing van zijn, is gedoemd tot mislukken.’ Dit was 1 van de stellingen in de Experttalk met Marjolijn Cohen, Noortje Janmaat en host Daisy Goddijn.
👉 Marjolijn Cohen is auteur van het boek ‘In 10 stappen ideale klanten door social media’.
👉 Noortje Janmaat is auteur van het boek ‘Experttips over verdienen met video’.
Deze twee auteurs gingen met elkaar in gesprek en reageerden op nog meer prikkelende stellingen over social media, video, marketing en ondernemen. Bekijk de hele Experttalk of lees de transcriptie.
Video: video marketing voor bedrijven – Stellingen met Noortje Janmaat
Bekijk de video op mijn YouTube-kanaal: https://youtu.be/jjLTei0prDY. Mis mijn volgende video’s niet, abonneer je op mijn YouTube-kanaal en klik op de Bel.
Stellingen
Transcriptie video
Welkom bij deze Experttalk. Er wacht je een boeiend gesprek met auteurs van het Expertplein.
Welkom bij deze experttalk en deze experttalk is met Noortje Janmaat, auteur van het boek Experttips over verdienen met video. En Marjolein Cohen, auteur van het boek In 10 stappen ideale klanten door social media. Van harte welkom. Zullen we gelijk beginnen met de eerste stelling? De eerste…
Een ondernemer die social media niet inzet voor de marketing van zijn bedrijf is gedoemd tot mislukken.
Nou, dat is gelijk een hele pittige stelling. Noortje zou jij als eerste willen reageren? Nou het is inderdaad een stevige stelling. En ik zou zeggen: je kunt er zeker wel zonder, maar je vergroot wel je kans enorm als je wel online actief wordt en vooral als je natuurlijk ook zichtbaar wordt met video. Ja, dus jij zegt de combinatie van social media en video. Ja. Natuurlijk ook niet zo gek, hè? Als je een boek daarover hebt.
Oké, Marjolein, wat is jouw visie hierop? Ja, ik denk ook dat video is natuurlijk een heel groot voordeel als je dat doet, want ten eerste leren mensen je gewoon veel beter kennen, van wat voor energie heb je, wat voor uitstraling heb je. En, op dit moment worden ook op social media natuurlijk de algoritmes zijn zo ingesteld dat video gewoon ook hoger gewaardeerd wordt. Dus het heeft absoluut een voordeel om met video te gaan en zeker als je een Instagram bijvoorbeeld neemt met Reels. Nou dat gaat op dit moment sky high, dus ik ben het helemaal met Noortje eens. Video is denk ik wel een must. In ieder geval is het 1 grote pré. Ja, en social media is ook een must wat jou betreft volgens mij. Ja. Ja oké.
Dan over video heb ik de volgende stelling:
Een video hoeft niet perfect te zijn om hem te posten.
Noortje knikt al ja. Ik denk dat het voor heel veel ondernemers geldt dat als het op video aankomt dat de perfectionist in ze aangewakkerd wordt. We willen het natuurlijk allemaal perfect doen, maar ik zou zeggen perfectionisme is eerder middelmatig en je kan het beter gewoon gaan doen en ja het met de wereld delen. En het ook zien als een Ja het met de wereld delen en het ook zien als een leerproces. Video is gewoon een leerproces. Je moet het gewoon doen om er beter in te worden.
Ja, en de vraag is ook: wat is perfect hè? Wat de één perfect vindt, vindt de ander weer niet perfect, dus ja… Marjolein wat vind jij ervan? Ja, ik denk ook, je moet het gewoon gaan doen en al doende leert men. En ik zeg ook altijd: ja, weet je, als je het niet doet, dan is stilstaan is eigenlijk achteruitgang, dus ja… Ik denk dat ja perfectionisme inderdaad wat is het.. Ik ga zo vaak live en ik maak zoveel fouten en ik lach het gewoon keihard weg en ik denk dat ook die humor is, denk ik ook aanstekelijk voor heel veel mensen. Een nee, perfect. Nee.
En dan deze:
Als je met video’s aan de slag wilt, dan moet je wel eerst een goede camera aanschaffen.
Marjolein? Nee, daar ben ik het niet mee eens, want ik vind met je smartphone is tegenwoordig… Die kwaliteit is zo goed, daarvoor hoef je echt niet een dure camera aan te schaffen, ga gewoon eerst eens lekker proberen met je smartphone en stel dat je dan denkt van: oké, ik wil daar veel professioneler mee aan de slag, dan zou ik pas de investering gaan doen om een dure camera aan te schaffen, maar in eerste instantie: nee hoor. Nee oké.
Noortje? Ja mee eens. Ik denk dat het ook eerder als excuus wordt gebruikt van: ik heb een goede camera nodig en dan pas kan ik video’s gaan maken, maar dat is natuurlijk een misvatting, want je kan inderdaad met je smartphone video’s maken die goed genoeg zijn en die ook al nieuwe klanten opleveren. Dus ik zou eerst gewoon gaan beginnen met wat je hebt en dan kan je altijd nog gaan professionaliseren. Ja ja, geen excuustruus hier hè?
Ik krijg een vraag binnen van Anke, dankjewel daarvoor.
Wat is voor jullie het verschil tussen social media of video content tussen B2B en B2C?
Marjolein, kun jij daar iets over zeggen? Dat is een grote vraag. Ik heb hem even niet gelezen.
Video is een onderdeel van denk ik de hele marketingmix, de hele social media marketing die je opstelt. En ja, het is natuurlijk maar net op wie je je richt. Als jij als bedrijf B2B bent of B2C, het is voor allebei goed inzetbaar. En ik zou zeggen: maak altijd een goede mix van dat je niet alleen video doet, maar dat je ook berichten maakt. Dat je misschien ook eens een audio podcast en op LinkedIn bijvoorbeeld worden op dit moment ook heel veel juist documenten goed gewaardeerd door het algoritme. Dus dat je zeg maar een PDF uploadt. Dus ik denk dat er wat dat betreft geen verschil zit tussen B2B en B2C. Ik denk: je moet het gewoon doen. Ja oké.
Noortje, heb jij daar nog iets aan toe te voegen? Nou het doet me ook denken aan hoe ik ben begonnen met de video en dat was voor mijn eerste bedrijf door Noor en dat was een webwinkel in kralen en sieraden en dat was echt gericht op consumenten. En ik denk dat in de kern gaat het erom dat je iets geeft wat de kijker graag wil zien of wil hebben, of wil leren, of wil weten. En dat geldt natuurlijk voor een consument, maar ook voor een bedrijf of een medewerker van een bedrijf. Ja, je moet iets geven waardoor het waardevol wordt om naar te kijken.
Ja, mag ik nog een aanvulling doen? Ik denk als jij heel goed weet wie jouw doelgroep is en ook weet waar ze behoefte aan hebben, dus dat ze ook weten…Kijk de één die vindt het consumeren van tekst fijn, de ander vindt het consumeren van audio of van video prettiger, dus zorg daarom ook echt voor die afwisseling. En als jij goed weet hoe jouw doelgroep in elkaar zit, dan weet je ook waar je de meeste nadruk op kan gaan leggen. Ja. Mooi. Dankjewel.
Deze stelling:
Live video’s zijn beter voor je bereik op social media dan video’s die je eerst opneemt en daarna zelf plaatst.
Noortje, is dat zo? Nou ja, het hangt er natuurlijk ook vanaf wat je zelf doet vooraf aan promotie denk ik dan en dat is hetzelfde voor dit webinar, wat in wezen ook een live video is. Als je veel promotie doet, dan krijg je veel kijkers. En natuurlijk als je een live video in het sociale platform zelf maakt, dan hangt het er ook maar af waar je dat gaat doen, hè? Dus als je het bijvoorbeeld op je LinkedIn bedrijfspagina doet, dan is de kans groot dat je niet zoveel bereikt krijgt, dan dat je dat bijvoorbeeld vanuit je persoonlijke profiel doet, omdat die posts veel meer bereik krijgen. Dus ook een live video. Ja, het hangt met verschillende factoren samen. Ja oké, dankjewel.
Ja, en ik denk ook als je zeg maar het verschil tussen live video en vooraf opgenomen video hebt, dan is het ook nog afhankelijk van: zijn het native video’s, zijn het echt video’s die je zelf gemaakt hebt vooraf. Of is het iets wat je deelt, bijvoorbeeld vanuit een YouTube, dan zal dat ook minder goed getoond worden. Als je van andermans content het zou doen, dan ben ik het met Noortje eens.
Ik denk wel dat live video op dit moment nog net iets beter bekeken wordt en uiteraard als je dat goed promoot, dan zeg maar voorop genomen video’s. Behalve dan denk ik als uitzondering de Reels.
Oké ja, want de volgende stelling past daar wel mooi bij:
Je kunt op alle social media platformen dezelfde video’s inzetten.
Marjolein jij hebt het over de Reels. Ja, je hebt op dit moment zoveel soorten. Je hebt natuurlijk op YouTube heb je de shorts. Op LinkedIn heb je natuurlijk gewoon dingen. En ze hebben allemaal hun eigen format, hun eigen optimale lengte van hoe lang moet een video zijn? Dus ik denk dat je… Je kan een grote gemene deler nemen, maar het is denk ik wel beter om toch dingen te optimaliseren voor de verschillende platformen.
Ja Marjolein, wat vind jij ervan? Noortje. Ja… Ik ben het eens. Kijk, Facebook en LinkedIn en Instagram daar doen korte video’s het gewoon veel beter en YouTube daar doen langere video’s het beter. En zelf ben ik wel heel erg een voorstander van langetermijnstrategie. En ja, daar is YouTube gewoon fantastisch voor, want ik heb video’s die ik jaren geleden heb geplaatst op YouTube en die worden nog steeds gevonden en bekeken, zonder dat ik daar nu nog heel actief iets voor hoef te doen.
Hoe komt dat, dat je op YouTube gewoon veel langer bereik hebt met de video? Nou ja, YouTube is natuurlijk gewoon een onderdeel van Google. Het is ook gewoon een zoekmachine, dus mensen komen er op een hele andere manier binnen. Die zoeken bijvoorbeeld op Google. En die typen vragen in en die komen op een video en nou zo kunnen ze nog meer video’s bekijken. En dat wil je natuurlijk benutten, ook als bedrijf zijnde.
Ja en de video’s die je op bijvoorbeeld Instagram of LinkedIn worden geplaatst die komen natuurlijk niet in de ranking in Google naar boven. Ja, dat is dus eigenlijk toch soort van ja zonde van de energie, vind ik dan. Natuurlijk wil je wel zichtbaar zijn met dat soort korte video’s op LinkedIn. Maar ja, het is na een week is het meestal wel uitgewerkt en dan heb je daar eigenlijk niks meer aan.
Ja, precies. Bedenk ook dat Pinterest is natuurlijk ook een zoekmachine en ook bij op Pinterest doen video’s het heel goed juist op die hele lange termijn, dus ik ben helemaal eens… YouTube en Pinterest zijn daarin voor de lange termijn top platformen, maar dat zijn eigenlijk geen social media. Ja, meer zoekmachines hè? Precies. Ja, en op Instagram heb je natuurlijk al die Reels met alle toeters en bellen erin, met teksten erop en stickers, enzovoort. Dat is dan toch wel weer een heel andere soort video, vind ik. Ja, dan krijg je heel vaak meer het funfactor krijg je en dan ben je minder bezig met echt kennisoverdracht, terwijl je op een YouTube natuurlijk heel veel… How you do it, do it yourself of nou ja, hoe je zo ook moet noemen… Ik ben het even kwijt, maar daar gaan mensen echt voor hulpvragen naartoe. En bij Pinterest zijn het meer inspiratievragen en dan komen ze ook vanzelf uiteindelijk wel op die…Nou ja, help video’s. Ja duidelijk.
Ik heb een stelling binnengekregen van Alma. Dankjewel, daarvoor.
Regionale bekendheid gaat sneller met de krant en mond-tot-mondreclame als mensen profiteren van mooie producten.
Regionale bekendheid gaat sneller. Ja met… Als je in de krant staat, dus en mond-tot- mondreclame als mensen profiteren van mooie producten. Nou ja, als ik zelf mag reageren. Ik denk dat je sowieso hè als je een mooi product levert, dan gaat die mond-tot-mondreclame sowieso sneller. En regionale bekendheid, als je in de krant komt, regionaal, ja dat zorgt natuurlijk wel voor je bekendheid. Hangt ook van je onderwerpen af, denk ik. Ik bedoel, kijk voor sommige dingen is het heel fijn als jij een winkel hebt, dan is het natuurlijk heel fijn om regionaal bekend te zijn, omdat mensen dan ook echt daadwerkelijk naar je fysieke winkel gaan. Maar als jij puur alleen een online marketeer bent, dan is nationale bekendheid natuurlijk veel interessanter. Dus ik zou toch die splitsing wel willen maken? Oke.
Ja en ik denk dat de combinatie toch wel heel interessant is hoor. Met en offline en online. Dus als je ook online zichtbaar bent, dat kan je ook regionaal inzetten, bijvoorbeeld met advertenties die je heel gericht regionaal laat zien. Ja, dat is waar. Ja, ja. Goeie aanvulling. Ook eens.
Social media, met deze stelling:
Het is het beste om op één social media platform te focussen.
Zal ik daar als eerste even op reageren? Ik denk als je een starter bent, dat het heel goed is om eerst je focus op één platform te zetten. En als je iets verder bent, dat je dan op een gegeven moment door twee en misschien nou ja, meer. Maar als je gewoon goed weet waar jouw doelgroep zit, dat is denk ik het allerbelangrijkste, want als jij al je energie en tijd gaat stoppen in een platform, waar toch jouw doelgroep niet is, ja, dan ben je denk ik tijd en energie aan het verspillen. Ja. Eens.
Dan gaan we gewoon naar de volgende stelling. De volgende stelling en dat is wel eigenlijk ook mijn favoriet. Het gaat over het recyclen van content.
Alle content die je plaatst, die kun je in een andere vorm hergebruiken, wellicht op een ander platform of op een ander moment.
Noortje ben je het daarmee eens? Ja, ik ben een groot voorstander van hergebruiken, want ja, je maakt content. Er gaat heel veel tijd in zitten, als je het goed doet. En ook geld. En dat wil je zo optimaal mogelijk benutten. En dat vind ik bijvoorbeeld een groot voordeel van video. Is dat je het op verschillende manieren kan hergebruiken: als transcriptie, dus als tekst kun je het gebruiken. Je kunt het ook gebruiken als audio-only, dus bijvoorbeeld als podcast. Je kunt er ook afbeeldingen uithalen, dus je kunt op heel veel verschillende manieren hergebruiken. Ja, dus dat is ideaal.
Ja. Ja, ik ben het ermee eens, behalve dat je zei ‘alle berichten’ en toen dacht ik even: hmmm, ik weet niet of ik alle content zal gaan hergebruiken, want sommige dingen zijn echt specifiek voor bepaalde platformen. Dus het gros ja, maar sommige dingen die zijn gewoon meer geschikt voor een bepaald platform. Je begrijpt: ik heb die stellingen natuurlijk wel heel specifiek gemaakt om jullie een beetje uit te dagen. Ja…
Maar, kun je daar eens een voorbeeld van geven? Dan wou ik net vragen. Nou als je bijvoorbeeld een Reel hebt gemaakt op Instagram, maar die is echt heel specifiek voor de doelgroep die daar zit en dat is misschien een hele andere doelgroep, dan je op LinkedIn op dat moment wil benaderen, dan zou ik dat niet gaan hergebruiken. Of als het iets tijdelijks is, omdat je iets aanbiedt, dan zou ik het ook niet hergebruiken. Want ja, dan is dat aanbod al voorbij, dus wat dat betreft zeg ik, je kan niet alle content altijd maar hergebruiken.
En wat is jullie mening over het formaat van de video bijvoorbeeld. Bijvoorbeeld in een Reel heb je een verticale nodig, volgens mij. Op LinkedIn is het dan beter vierkant of liggend of ook staand. Dat maakt het ook wel weer lastiger om het her te gebruiken, vind ik zelf. Hoe ervaren jullie dat? Noortje?
Nou, ik zou altijd uitgaan van traditioneel filmformaat en dat is gewoon 16:9 landscape ja. En dat kun je natuurlijk dan op allerlei manieren hergebruiken. Hetzij verticaal, hetzij vierkant. Ja, dus als je dat…Sorry? Dan moet je hem omzetten in een ander formaat. Om als video te plaatsen op Instagram. Of LinkedIn. Terwijl als je verticaal opneemt, ja dan kan je er niet horizontaal van maken. Of het kan wel, maar dan zie je bijvoorbeeld zwarte balken aan de zijkant. En dat is dan weer niet zo fraai.
Nee. Maar hoe los je dat dan op? Maar neem je het dan twee keer op of begrijp ik het verkeerd?
Nee, je neemt gewoon een keer op in 16:9, dus horizontaal en dan kan je het natuurlijk in de edit kun je het verticaal maken.
Ja. Ja dan moet ik er wel bij zeggen: hou er dan ook rekening mee dat hoe je beeld eruit ziet of je niet dingen hebt horizontaal die je nodig hebt, ook bij het vierkant of bij het verticaal, want anders vallen er misschien dingen af. Dus eens. Ik zou het ook in landscape opnemen. Maar ik zie wel een trend en ik weet niet hoe jij dat ziet, Noortje, dat er steeds meer naar 1:1 gaat. Dus vierkant.
Ja nou ja, goed. Als je de basis neemt van lange termijn. Wat wel mijn visie is van YouTube is… Daar wil je video’s hebben staan en als je dat als basis hebt, dan kun je dat altijd omzetten naar 1:1, dus vierkant of verticaal of een ander formaat. Ja, dus ik zou altijd in horizontaal opnemen en dan kun je dat altijd monteren naar een ander formaat. Ja, oke duidelijk. Ja, zou ik ook doen hoor.
Oke, we gaan weer even terug naar marketing.
Elke ondernemer zou minstens 50% van zijn tijd aan marketing moeten besteden.
Noortje, ben je het ermee eens? Nee. Nou ja kijk, je wil je marketing eigenlijk ook zo automatisch mogelijk laten lopen. Ik bedoel, ik heb ondernemers die zijn heel weinig met marketing bezig, maar de video ’s die doen eigenlijk al het werk, dus ze hoeven zelf helemaal niet op social media te zitten, maar ze sturen eigenlijk de video’s op pad en die brengen alle klanten binnen. En dan hoef je dus zelf ja niet meer zoveel te doen.
Dat klinkt heel aantrekkelijk. Je zegt: “video’s op pad”, hoe doe je dat nou? Ja, bijvoorbeeld door een advertentie te plaatsen en die gewoon doorlopend te laten zien aan je doelgroep. Ja en het voordeel daarvan is, is dat mensen je gaan leren kennen. Ze gaan zich opgeven voor een gesprek en zo kun je dus je dienst gaan verkopen en zo hoef je dus heel weinig zelf aan marketing te doen. Dat klinkt alsof iedereen dat wel zou willen. Ja. Ok. Duidelijk. Dankjewel.
Marjolein, wat vind jij 50% van je tijd aan marketing? Lijkt me erg veel. Ik denk als jij je e-mailmarketing ook goed op orde hebt, dus dat inderdaad de funnels goed lopen en dat je de mensen er goed in kan begeleiden, dan zou je niet 50% van de tijd bezig moeten zijn met marketing, mits je natuurlijk wel zorgt dat je die leads krijgt en dat die mensen in je funnel gaan komen. Dat je dus eerst de marketing goed op poten hebt gezet en staat dan is het niet meer zoveel tijd nodig. Ik denk wel dat fundament is wel belangrijk. Ok.
En Noortje jij zei het eigenlijk net al, maar deze stelling nou die gaat er eigenlijk over:
Als mensen je al kennen via social media of video’s, dan is het veel makkelijker om je diensten te verkopen.
Ja, dat is wel mijn ervaring. Tenminste, de mensen die zich dan opgeven voor een gesprek met mij, die… Ik merk gewoon dat ze eigenlijk al al het voorwerk hebben gedaan. Dus ze hebben wel video’s van mij gezien. Ze hebben eerdere klanten van mij gehoord, dus ze hebben video testimonials bekeken en ze staan eigenlijk al helemaal in de stand van: nou, ik denk dat dit iets voor mij is. Ja, kunnen we daar even over doorpraten? En ja, en wat is je aanbod? Dat is natuurlijk ideaal, dus je verkort wel heel erg je verkoopproces. Ja, dat wil iedereen wel, denk ik.
Ja. Marjolein, hoe ervaar jij dat?
Als je de no like trust, zoals we dat altijd noemen, als je die goed hebt neergezet dan weet je, dan kennen mensen je al, dus dat scheelt al zo ontzettend veel en zeker als ze je dan ook nog vertrouwen, dan is die stap naar uiteindelijk iets van je afnemen, is dan gewoon zoveel kleiner. Dus ja, het verschil tussen een koud contact en een warm contact, dat is denk ik heel prettig.
Ja. Ik heb een reactie gekregen of een vraag eigenlijk van Veronica. Dankjewel. Ze zegt: goed advies, het video op pad zetten. Noortje wat jij zei, van het adverteren, maar dan moet je wel weten hoe je het beste kunt adverteren.
Ja, dat klopt. Dat kun je natuurlijk niet zo in 5 minuten uitleggen, maar heb je misschien ja, kun je daar iets over zeggen?
Nou, mijn advies is altijd aan ondernemers van: voordat je gaat adverteren, zorg dat je eerst weet dat je video ook organisch goed werkt, want als dat organisch al niet werkt, dan is het ook zonde om te gaan adverteren. Want dan ja is het eigenlijk zonde van je geld. Dus ga eerst eens testen of je video goed werkt organisch en als je daar goede reacties of leads uit krijgt, dan kun je verder gaan opschalen en natuurlijk gaan adverteren.
Ja. Organisch goed werkt daar bedoel je mee, dus als je hem zelf plaatst en er komen leuke leads in, dat bedoel je? Klopt.
Oké, Marjolijn, heb jij daar nog iets aan toe te voegen? Want jij doet ook wel eens wat met adverteren, volgens mij. Ja, kijk ook goed op welk platform het dan ook werkt je video, want dat zal dan ook het platform zijn waar je dan zou kunnen gaan adverteren, want je kan natuurlijk op verschillende platformen adverteren, hè? Of dat nou Facebook, Insta, YouTube, LinkedIn, dus ik zal niet… Ik zal me wel echt richten op een platform dan waar je gaat adverteren, want anders dan ben je misschien ook wel onnodig heel erg veel geld kwijt. Oké. En je moet altijd natuurlijk kijken van: wat is de conversie en hoeveel wil ik gaan investeren in? Wat krijg ik eruit? Dus hou ook die nummers heel goed die getallen goed in de gaten.
Deze:
In elke video moet een call to action zitten.
Wat vinden jullie daarvan? En een call to action kunnen natuurlijk verschillende dingen zijn: dat kan een oproep zijn om iets te kopen, maar ook om iets gratis te downloaden of iets te gaan doen. Wat is jullie visie daarover? Noortje?
Nou, mijn idee was altijd van er moet in elke video een call to action zitten, maar daar ben ik wel van teruggekomen, want dat hoeft niet per se. Een call to action kan ook bijvoorbeeld in de begeleidende tekst bij je video staan, dus het hoeft niet per se. Vooral als je gaat adverteren met je video, dan wil je er zeker wel een call to action in. Ja.
Marjolein, wat vind jij daarvan? Nee, niet bij ieder ding, want anders is het ook zo dwingend en dan haken mensen misschien ook af, want dan denken ze elke keer: oh, dan moet ik weer iets. En het gaat mij er juist om, om de interactie aan te gaan, want dan kan je een relatie opbouwen achter de schermen, dus zorg ervoor dat je het gesprek in ieder geval op gang kan krijgen en dat hoeft niet altijd door een call to action, maar dat kan ook zijn omdat je gewoon inspirerend bent. Dan wat Noortje ook zegt: in de tekst kan je natuurlijk altijd op dingen gaan reageren en dan gaat het vanzelf lopen.
Nou zijn er misschien wel een hoop ondernemers die wel iets met video willen doen, maar het spannend vinden of denken… Daar komt de volgende stelling:
Alleen ondernemers die er echt heel goed uitzien, die kunnen video inzetten.
Marjolein die begint al te lachen. Ja, wat is goed uitzien? Wat een onzin. Ik denk, wees lekker jezelf en ik denk iedereen is mooi op zijn eigen manier. En nee, tuurlijk niet. Het gaat om de inhoud. Het gaat om de boodschap en het gaat helemaal niet om hoe je eruit ziet. Ik bedoel, niet iedereen ziet er elke dag helemaal goed uit. Ik ben vandaag ook niet fit en wat maakt het uit. Nee hoor. Ik ben het er helemaal mee eens hoor. Natuurlijk. Lekker doen.
Noortje, wat is jouw visie daarin? Natuurlijk. Ja. Ik zou zeggen: alleen ondernemers met een goed verhaal zouden video moeten inzetten en ik denk dat elke ondernemer een bijzonder verhaal heeft, dus ja. Ok.
En deze stelling Marjolein of sorry Noortje, jij bent natuurlijk ook echt van video testimonials. Kun je even heel kort uitleggen wat een video testimonial is. En dan kom ik met de volgende stelling. Video testimonial is gewoon een video waarin je je klant aan het woord laat en laat vertellen waarom hij voor jou heeft gekozen en welke resultaten hij heeft bereikt. Ja heel in het kort. Ja, oké.
Dan deze stelling:
Elke ondernemer zou video testimonials moeten opnemen en dus ook inzetten.
Ja jij vindt natuurlijk van wel, want jij helpt je klanten ermee. Ja nou ja, ik zie wat het effect is en het ja, het maakt gewoon heel veel impact en mensen bekijken die video’s echt. En ja, dus het is gewoon heel overtuigend en het maakt veel meer impact dan bijvoorbeeld een geschreven getuigenis waarvan je toch misschien je kan afvragen van: is dit wel echt het verhaal van de klant of is dit verzonnen? Terwijl een video, ja daar kan je niet ja…. Ja, dat is gewoon… Je ziet iemand dat vertellen en je voelt zelf wel of dat echt helemaal authentiek is.
Dan moet je je klanten nog zover zien te krijgen dat ze een video testimonial opnemen.
Ja en daar zit ook heel vaak schroom bij ondernemers en het idee dat ze denken van: nou wil mijn klant dat wel doen? Ja, en ik had dat zelf ook dat ik het spannend vond om mijn klanten te vragen om een testimonial. Tot ik ontdekte van: ja, mensen vinden het heel erg leuk om je dat te geven. Ja, als ze enthousiast zijn over je diensten natuurlijk. Ja, dus dan vinden ze het ook leuk om daar iets over te zeggen. Ja, mooi.
Marjolein heb jij wel eens een video testimonial laten opnemen door een klant. Ja, bij jou bijvoorbeeld. Nee, maar dat jij het aan klanten heb gevraagd. Oh, dat ik het aan mijn klanten heb gevraagd.
Ja, maar op een of andere manier inderdaad, wat Noortje ook zegt: mensen hebben wel schroom en ik denk dat het wel helpt als je dan zegt: oké, zullen we het gewoon nu meteen samen even doen. Dus als je toch al fysiek bij elkaar bent, want ik denk dat als je het telefonisch vraagt, of zo dan gebeurt het gewoon vaak niet en het hoeft niet altijd angst te zijn voor dingen, maar het kost gewoon net even iets meer tijd dan het op te schrijven. Maar ik denk ook dat afwisseling goed is tussen zowel tekstuele testimonials als video en voor op je website is natuurlijk geweldig om video te hebben. Maar niet iedereen is natuurlijk altijd In de gelegenheid om dan ook een video aan te zetten, omdat ze in een gezelschap zitten en dan is lezen ook vaak prima, maar op een salespage bijvoorbeeld is juist die afwisseling denk ik heel mooi. Oké. En dankjewel.
Deze stelling:
Elke ondernemer heeft een andere ideale marketingmix.
Is dat zo? Of bestaat er een ideale marketingmix. Nee, ik denk dat het heel erg verschilt per ondernemer. Ja, dus iedereen moet eigenlijk wel weer zelf eerst ontdekken wat voor hem of haar de ideale marketing tools zijn.
Maakt dat het ook zo lastig die marketing? Althans, mensen vinden marketing lastig. Nou ja, dat idee van jezelf moeten verkopen dat vinden mensen vaak niet fijn. Nee precies.
Nou ja, weet je, ik denk dat het heel goed is dat je sowieso van tevoren marktonderzoek doet. Als jij beginnend ondernemer bent en je weet niet eens of jouw dienst of product überhaupt wel gaat aanslaan en je hebt geen onderzoek gedaan, dan ben je misschien ook wel ja met hagel aan het schieten, terwijl ik denk als je gedegen onderzoek doet, dan ja, dan gaat het wel werken.
Nou de laatste stelling dan, die past daar heel goed bij.
Marketing is altijd een uitdaging en moet je altijd aan blijven werken.
Marjolein? Ja, kan ik kort over zijn. Noortje? Ja, inderdaad voor veel klanten is het een uitdaging en ze willen gewoon het liefst met hun vak bezig zijn en eigenlijk liever niet met marketing. Dus ja, dan denk ik ook: als je dat gevoel hebt, zorg dat je iemand in de hand neemt die je daar ook strategisch goed in kan begeleiden en adviseren.
Ja, precies. En lees jullie boek uiteraard ook social media en over maken van video’s, verdienen met video. Je kunt het boek lezen op het Expertplein, dus maak daar gebruik van. En nou voor jullie ontzettend bedankt voor jullie waardevolle toevoegingen aan deze leuke stellingen. En ik zou zeggen, ga er lekker mee aan de slag voor de kijkers en veel succes met je marketing en je social media en je video’s. Bedankt voor de uitnodiging ook. Leuk Noortje om met jou dit te doen te mogen doen. Vond ik ook leuk. Fijn dat jij erbij was.
Wil je meer weten over deze auteurs? Lees hun boek op het Expertplein of beluister in een uur de samenvatting van het boek. Ook ben je van harte welkom bij de volgende Experttalk, kijk in de agenda en schrijf je gratis in expertplein.com/agenda. Graag tot ziens op het Expertplein.