7 fouten die je beter NIET maakt met je profielfoto

Ik zie ze regelmatig voorbij komen op social media: de vakantiekiekjes of zelfs de kroegtijgers die breed lachend op de gevoelige plaat staan. Hoe leuk je die zelfgemaakte foto op je LinkedIn-profiel ook vindt, die foto kan je zakelijke reputatie als ondernemer maken of breken.

Mijn vorige foto’s waren hoognodig aan vervanging toe. Daar was ik namelijk nog vastgelegd als ‘beugelbekkie’ (ja ik had zo’n puberhekwerk). Inmiddels ga ik beugelloos door het leven en dus wil ik me ook als zodanig presenteren op het net, zodat mensen me zien zoals ik nu ben.

Ik vind het belangrijk dat mijn profielfoto’s er professioneel uitzien. Om dat te bereiken werk ik samen met vakfotograaf Guus Pauka die gespecialiseerd is in portretfotografie. Ik heb laatst weer een sessie met hem gedaan en uit de enorme serie van foto’s hebben we 10 profielfoto’s geselecteerd die ik op verschillende online plekken gebruik.

Waar gebruik ik mijn profielfoto’s voor?

  • Voor de header op mijn site
  • Voor de Over mij sectie onderaan mijn blog
  • Voor mijn landingspagina’s
  • Voor mijn opt-in formulieren
  • Voor de header in mijn nieuwsbrief
  • Voor mijn profielfoto’s op social media
  • Voor het maken van microcontent
  • Voor de thumbnails van mijn video’s

7 fouten die je beter NIET maakt met je profielfoto’s

Fout #1: geen foto

Sommige ondernemers kiezen ervoor om helemaal geen foto te plaatsen. Dit geeft altijd een beetje te denken, vind ik. Waarom? Heb je iets te verbergen? Ik weet niet hoe dat voor jou is, maar als ik op een website kom waar ik niet meteen zie wie erachter het bedrijf zit, word ik toch een beetje achterdochtig. Ik wil weten van wie het bedrijf is, hoe die ondernemer eruit ziet en het liefst wil ik de ondernemer zien én horen. En zo is dat ook voor profielen op sociale netwerken. Het is een gemiste kans om jezelf niet te laten zien.

Fout #2: logo

Ondernemers die als logo door het digitale leven gaan, kom ik ook geregeld tegen op vooral social media, zoals LinkedIn en Twitter. Als je een zakelijke pagina op LinkedIn hebt, is het natuurlijk prima om daar een logo te plaatsen, maar doe dit alsjeblieft niet voor je persoonlijke profiel. Het is ook nog eens tegen de richtlijnen van LinkedIn. Het zakelijke netwerk geeft namelijk aan dat je geen bedrijfslogo mag plaatsen:

7-fouten-die-je-beter-niet-maakt-met-je-profielfoto-LinkedIn-richtlijnen
LinkedIn profielfoto richtlijnen

Fout #3 – te ver weg of te dichtbij

Als je te ver weg staat, dan moeten mensen gaan zitten turen, maar te dichtbij kan er ook wat ongelukkig uitzien. Helemaal als je te ver inzoomt en je dus een vierkant hoofd krijgt. Profielfoto’s op sociale netwerken zijn meestal vierkant. Zorg dat je de juiste uitsnede maakt en je hoofd helemaal in beeld wordt gebracht. En, let erop dat je de juiste verhoudingen houdt bij het schalen van je foto. Niet dat je ineens een punthoofd krijgt, omdat je foto verkeer geschaald is.

Fout #4 – te veel mensen

Met teveel mensen op de foto krijg je een soort van ‘Wie van de Drie-effect’. Dan moet je maar raden om wie het nou gaat en dat wil je natuurlijk niet. Een profielfoto draait alleen om jou en om niemand anders.

Fout #5 – familiekiekjes

Familiekiekjes en de welbekende poezenfoto’s zijn natuurlijk leuk om te zien, maar niet echt geschikt om als profielfoto te gebruiken. Een profielfoto is bedoeld om je zakelijk mee te onderscheiden. Zelfs voor een meer persoonlijk netwerk als Facebook of Twitter, kun je je afvragen of het slim is om dit soort foto’s te gebruiken.

Fout #6 – ongepaste foto’s

Schaars gekleed of (als duckface) met getuite lippen op de foto… Die foto’s kun je maar beter bewaren voor ander soortige gelegenheden.

Fout #7 – gewoon alles wat jij NIET bent

Je kunt natuurlijk je creativiteit de vrije loop laten en ‘lekker gek’ een symbool plaatsen waarmee jij je verbonden voelt. Of een code, een dier, een cartoon, een landschap. Neuh, doe maar gewoon niet.

[Tweet “7 fouten die je beter NIET maakt met je #profielfoto’s”]

Profielfoto’s nodig?

Denk jij na het lezen van de 7 fouten: misschien wordt het hoog tijd voor een nieuwe set professionele profielfoto’s. Bekijk dan hier wat gediplomeerd vakfotograaf Guus Pauka voor jou kan betekenen.

Vond je dit een interessant artikel? En denk je dat jouw volgers ook tips willen krijgen over profielfoto’s? Deel dit artikel dan via onderstaande buttons. Dankjewel!

Plaats een reactie