Videoblog: ga vloggen met je smartphone

Bloggen, nieuwsbrieven schrijven, video’s maken, op social media aanwezig zijn… De keuze is reuze voor ons zelfstandig ondernemers, om online beter zichtbaar te worden en op die manier meer klanten aan te trekken. Van alles een klein beetje doen is alleen niet zo’n goed plan. Veel ondernemers beginnen vol goede moed met alle mogelijke marketingmiddelen, maar na verloop van tijd zie je ze als een nachtkaars uitgaan. Want ja, het kost tijd, toewijding en doorzettingsvermogen om regelmatig van je te laten zien en horen.

[Tweet “Videoblog: ga #vloggen met je smartphone”]

Bekijk deze video op mijn YouTube-kanaal: https://www.youtube.com/watch?v=Dg0Qp9uZni8

Nee, als een nachtkaars uitgaan, dat wil je niet. Kies daarom liever 1 of 2 middelen uit waar je op gaat focussen, waar je een goed doordacht systeem voor creëert (voor de continuïteit), waarin je bedreven raakt en waar je resultaten mee gaat behalen. Dan wordt het leuk!

Alleen, wat is op de lange termijn het meest interessante marketingmiddel om je op te gaan focussen? Klanten krijgen draait allemaal om contact, om vertrouwen. En wat komt er het dichtst in de buurt bij echt contact? Juist, online video’s. En 1 manier om online video in te zetten, is om te gaan videobloggen, oftewel: vloggen.

Videoblog-ga-vloggen-met-je-iPhone-1

Wat is vloggen?

Het woord vlog is simpelweg de afkorting voor een videoblog. Een blog bestaat vooral uit geschreven tekst en (hopelijk ook wat) afbeeldingen en een vlog bestaat uit videobeelden. Leuk om te vermelden: de Dikke Van Dale heeft het woord pas in 2006 toegevoegd aan het Nederlandse woordenboek:

Betekenis-vlog-volgens-de-dikke-van-dale
De betekenis van ‘vlog’ volgens de Dikke Van Dale

Moet ik dan gaan vloggen in plaats van bloggen, vraag je je misschien af? Nou nee, ik zou zeggen: niet in plaats van, maar en en!

 • Blijf (of begin met) bloggen
 • Maak een video die qua onderwerp naadloos aansluit op je blog
 • Zet die video op je YouTube-kanaal
 • En voeg die YouTube-video toe aan je blog
 • Voilà: je hebt een videoblog gemaakt

Waarom zakelijk vloggen?

 • Het is de perfecte manier om je bedrijf een gezicht te geven
 • Mensen leren je sneller kennen omdat ze je zien en horen
 • Het helpt je om te laten zien waar je kennis over hebt (expertstatus)
 • Ze gaan je steeds meer vertrouwen (hoe vaker je van je laat horen en zien, hoe beter)
 • En ze gaan zich steeds meer verbonden voelen met je

Kortom: door te videobloggen werk je aan je know-like-trust factor, de factor die nodig is om ook echt klanten aan te trekken.

Videobloggen: goed voor je vindbaarheid

Maar er zijn nog méér voordelen dan boven genoemde.

 • Bloggen is goed voor je vindbaarheid in Google
 • Vloggen is goed voor je vindbaarheid in Google én YouTube

YouTube is namelijk in handen van Google, de nummer één zoekmachine ter wereld. YouTube video’s verschijnen in de zoekresultaten van Google. Google en YouTube gebruiken de content uit jouw video om je video te indexeren en te ranken. Als je een video gaat maken is het dus slim om je ervan bewust te zijn dat alles wat je zegt wordt geïndexeerd door Google en YouTube. En dat het je dus kan helpen om beter gevonden te worden in de zoekmachines.

7 tips om je eerste videoblog te maken

 • Bepaal eerst het doel van je videoblog (wat wil je ermee bereiken?)
 • Bedenk goed voor wie je de videoblog maakt (je doelgroep)
 • Zorg ervoor dat je waardevolle informatie deelt (waar je doelgroep echt iets aan heeft, een videoblog die bijvoorbeeld gaat over problemen en vragen waar jij de oplossing voor hebt of antwoord op geeft)
 • Upload je video op YouTube en geef je video een slimme titel
 • Sluit je YouTube-video in op je blog
 • Publiceer en promoot je videoblog
 • En herhaal dit stappenplan met vaste regelmaat (hoe vaker potentiële klanten van je zien en horen, hoe beter)

[Tweet “7 tips om je eerste #videoblog met je smartphone te maken “]

Vloggen met je smartphone

Om te gaan videobloggen heb je echt niet per se een dure videocamera nodig. Denk aan het apparaat dat je altijd op zak hebt en voorzien is van een goede videocamera: je smartphone. Maar wat heb je dan precies nodig om te gaan vloggen met je smartphone? Begin bij het begin en bekijk hier welke microfoon en accessoires ik gebruik voor het maken van AL mijn video’s.

Microfoon voor smartphone videos - Smartphone Vloggen voor Ondernemers

Denk jij erover om te gaan vloggen? Zo ja, loop je nog ergens tegenaan? Is er iets dat je tegenhoudt? Laat gerust een reactie achter onder mijn blog. Ik help je graag verder.

Vond je dit een interessant artikel? En denk je dat jouw volgers ook tips willen krijgen over vloggen met je smartphone? Deel dit artikel dan via onderstaande buttons. Dankjewel!

Noortje 'strategie' Janmaat
Video Marketing StrateegVerdienen met VIDEO
Noortje Janmaat is Video Marketing Strateeg en gespecialiseerd in leadgeneratie met video. Ze is auteur van het boek over videomarketing: Experttips over verdienen met video. Ze helpt high end ondernemers om met authentieke video's en video testimonials hun diensten en producten met meer gemak te verkopen.

2 gedachten over “Videoblog: ga vloggen met je smartphone”

 1. Hoi,

  ik heb wel een vraag: ik neem filmpje op met mijn iPhone maar deze loopt heel snel vol. Ik ben voortdurend van alles aan het wissen. Zijn er nog slimme trucs om te voorkomen dat het geheel steeds zo snel volloopt?
  De filmpjes stuur ik nu eerst door naar de iCloud drive. Dan download ik ze naar mijn MacBook en zet ze in de Dropbox waar mijn VA ze eruit haalt om te bewerken. Ook wat omslachtig. Dat moet vast beter kunnen?

  Dankjewel

 2. hoi, ik zou graag starten met vloggen maar ik weet niet zo goed hoe ik dit moet doen? kunt u me uitleggen hoe ik aan kijkers kan komen etc.? mvg

Plaats een reactie