Zakelijke kerstkaart of een persoonlijke videoboodschap aan je klanten sturen?

Stuur jij als zelfstandig ondernemer een kerstkaart naar je zakelijke relaties? Heb jij kromme vingers gekregen, omdat je avond aan avond heb zitten pennen om al die kerstkaarten op tijd de deur uit te krijgen voor de feestdagen? Of heb je de traditioneel handgeschreven kerstkaart ingeruild voor een bedrukte direct mailing? Of valt er helemaal geen kerstkaart op de mat van je klant, omdat je hebt gekozen voor een digitale kerstwens?

Uitpakken met een kerstgroet?

Halleluja! Het is wat met onze kersttradities hè… Als ondernemer heb je misschien niet het budget om kerstkaarten bij je klanten te laten bezorgen. Of misschien heb je er geen tijd voor. Heb je je adressenbestand niet echt lekker op orde. Weet je niet wat voor tekst je op de kaart moet zetten? Een taalvoutje is gauw gemaakt…

  • Kerst(mis) met een grote K of niet?
  • Is het Gelukkig nieuwjaar, Gelukkig Nieuwjaar of Gelukkig nieuw jaar?
  • Kan het niet iets origineler dan Prettige kerstdagen (of is het nou Prettige Kerstdagen?!)

Wat je motivatie ook is om geen kerstwens te sturen, het is een gemiste kans om je (potentiële) klanten niet te verrassen. Er is alleen wel één grote MAAR…

Waarom een kerstkaart sturen?

Waarom zou je eigenlijk een kerstkaart sturen? Een niet onbelangrijke vraag om jezelf te stellen. Wat wil je er precies mee bereiken? Zie je het puur als een marketingdingetje of een soort netwerkmoment? Of als meer dan dat? Wat wil je dat er gebeurt als jouw klant je kaart uit de envelop haalt of je kerstmail opent?

Zelf ben ik niet zo’n voorstander van een voorbedrukte standaard kerstgroet met de naam van de afzender eronder gekrabbeld. En eigenlijk ook niet van een e-card of een ‘e-card’ in een nieuwsbrief. Het voelt zo onpersoonlijk, het raakt me niet… En eerlijk is eerlijk, zo’n kaart of nieuwsbrief verdwijnt bij mij gauw in de prullenbak. En hoe werkt dat voor jou?

Wat mij raakt zijn de persoonlijke boodschappen van echte mensen, een boodschap waar aandacht aan is besteed. En daar ben ik volgens mij niet alleen in. Iedereen krijgt toch graag persoonlijke aandacht? Iedereen wordt toch graag persoonlijk benaderd?

[Tweet “Waarom zou je eigenlijk een #kerstkaart sturen?”]

Impact maken met een (persoonlijke) videoboodschap

Het is tegenwoordig moeilijker dan ooit om op internet iemand z’n aandacht te krijgen (en vast te houden). We ontvangen dagelijks een brievenbus vol met mails en we worden (terecht) steeds selectiever in welke informatie we wel of niet ‘nuttigen’. Voor jou als ondernemer betekent het dat het steeds lastiger wordt om je hoofd boven het maaiveld uit te steken en nieuwe klanten aan te trekken. Hoe zorg je ervoor dat je opvalt in de overvolle markt?

Met online video!

Video komt het dichtst in de buurt bij écht contact. Het is de perfecte manier om je bedrijf een gezicht te geven. En door een video leren mensen je sneller kennen, omdat ze je zien en horen. En hoe vaker je dat doet, des te meer ze zich verbonden gaan voelen met je. En dat is nodig om uiteindelijk klant bij je te worden.

Klanten persoonlijke aandacht geven

Als je je (potentiële)  klanten graag persoonlijke aandacht wil geven, dan is mijn beste tip voor jou als ondernemer:

  • Denk 3 keer na voordat je een kerstkaart stuurt en vraag jezelf af wat je er precies mee wil bereiken. Op welke stapel wil je belanden? De prullenbak, de ongeopende of de geopende?
  • Kies eens een ander moment (dan Kerst en Oud & Nieuw) uit om je klanten in het zonnetje te zetten, het verrassingseffect is dan echt veel groter, want mensen verwachten het niet. Laat je bijvoorbeeld inspireren door speciale themadagen door het jaar heen.
  • Denk na over de vorm waarin je je persoonlijke boodschap wil overbrengen, anders dan persoonlijk bij je klant langsgaan. Een originele manier om je boodschap over te brengen is om een videoboodschap te maken.

Voordelen van een videoboodschap

  • Het effect van een videoboodschap is véél groter dan van een originele kerstkaart of een ‘kaart’ in je virtuele brievenbus.
  • Het is een manier van écht contact maken met je potentiele klanten (helemaal als je er een persoonlijke boodschap van maakt, gericht aan één persoon).
  • Klanten waarderen het en voelen dat je tijd en energie hebt gestoken in de videoboodschap.

Videoboodschap met je smartphone opnemen

Wil jij ook eens een videoboodschap voor je klanten maken? Of voor potentiële klanten? Maar denk je: ik heb echt geen idee waar ik moet beginnen?! Ontdek hier welke microfoon en accessoires je nodig hebt voor het maken van je smartphone video’s.

Microfoon voor smartphone videos - Smartphone Vloggen voor Ondernemers

Vond je dit een interessant artikel? En denk je dat jouw volgers ook tips willen krijgen over videomarketing? Deel dit artikel dan via onderstaande buttons. Dankjewel!

Noor Janmaat
Noor Janmaat is Video Marketing Strateeg en auteur van het boek Experttips over verdienen met video (2e druk). Ze helpt ervaren ondernemers om met hoogwaardige marketingvideo's en overtuigende video testimonials in gesprek te komen met betere leads. Ontdek in deze GRATIS videotraining hoe je je bedrijf enorm laat groeien met videomarketing.

1 gedachte over “Zakelijke kerstkaart of een persoonlijke videoboodschap aan je klanten sturen?”

  1. “Thanks for an amazing posting. If you wanna have a good time, this has great research here. I believe that if more people thought about it like that, they’d have a better time receiving and understanding the issues.”

Plaats een reactie