Vertical video vs. horizontal video: wordt vertical video de nieuwe standaard?

Een lezer van mijn blog Verdienen met VIDEO stuurde me laatst een mail waarin ze de volgende vraag stelde:

“Wanneer denk je dat vertical video fully accepted en normaal zal zijn? Ik weet dat het die kant op gaat maar misschien te risky om teveel first mover te zijn”

[Tweet “Wordt #verticalvideo de nieuwe standaard? “]

Tegenstanders van vertical video

Het zou verboden moeten worden, vinden sommigen over verticaal geschoten video’s. Er werd een paar jaar terug zelfs een speciale website voor opgetuigd: Say no to vertical videos. En als je niet uitkijkt word je zelfs een ziektebeeld aangepraat en heb je last van het zogenoemde Vertical Video Syndrome (VVS).

Tegenstanders zullen zeggen: onze ogen nemen veel meer waar in de breedte. Klopt, ons gezichtsveld (het beeld dat je hebt zonder je hoofd of ogen te bewegen) met twee ogen is groter in de breedte dan in de hoogte. De beeldverhouding van onze eigen ogen komt dus meer overeen met het nu gebruikelijke breedbeeldformaat. In de filmwereld wordt het gebruikt, je beeldscherm van je computer of Mac is breedbeeld.

En je mobiele telefoon? Die is een dwarsligger…

Hoe vaak zie jij iemand door z’n Facebook tijdlijn scrollen met z’n telefoon 90 graden gedraaid? Niet toch? Draai jij je telefoon om? Om een video te bekijken? En schiet jij je korte social video’s liggend of staand? Het is toch het meest voor de hand liggend om je iPhone in portretmodus te houden. In 98% van de gevallen wordt de smartphone dan ook staand vast gehouden.

Mobiele apps en vertical video

Vertical video, ik kreeg er ook meestal de kriebels van. Als ik weer eens een paar van die zwarte balken in beeld kreeg, in het midden vergezeld door bewegend beeld. Brrrr… Waarom je telefoon niet even een slagje draaien, dacht ik dan. Maar met de komst van mobiele apps als Vine, Snapchat, Periscope en Meerkat wordt vertical video toch steeds meer ‘mainstream’. Deze mobiele appjes zijn helemaal gemaakt en ingericht op vertical video.

Facebook en YouTube hebben hun mobiele apps ook geüpdate, zodat verticaal opgenomen video’s nu fullscreen afgespeeld worden. Volgens Snapchat worden verticale video-advertenties 9 x vaker helemaal (tot het einde) bekeken dan horizontale video-advertenties.

 

Cijfers over mobile video

De verschuiving van horizontale video’s naar verticale video’s is niet gek, als we kijken naar de cijfers over het gebruik van mobiele telefoons.

Onlangs bracht Ooyala de Q3 Video Index uit waaruit blijkt dat Europa echt een voorloper is als het gaat om mobiele video consumptie. In het derde kwartaal van 2015 kwam 53% van alle videoviews vanaf een mobieltje, tegenover het wereldwijde gemiddelde van 45%. En Europeanen bekijken mobiele video’s vooral via hun smartphone (88%), meer dan via hun tablet (12%).

Met het snellere 4G netwerk wordt het natuurlijk ook steeds makkelijker om video’s te bekijken als je onderweg bent.

Vertical video de norm?

Om op de vraag terug te komen: “Wanneer denk je dat vertical video fully accepted en normaal zal zijn?”

Allereerst, goed of fout, mooi of lelijk: is dat wat telt? Nee, dat is volgens mij niet ‘im frage’. Uiteindelijk draait het om de beleving voor de kijker én om de resultaten die je met je video wil bereiken. Veel van jouw potentiële klanten zullen je waarschijnlijk leren kennen via hun mobieltje, aangezien mensen steeds meer content bekijken of lezen via de smartphone. Voor sommige mobiele apps zul je je video’s verticaal opnemen, denk aan Periscope, Snapchat en Instagram. Maar voor andere doeleinden zul je je video’s gewoon horizontaal op blijven nemen, zou ik zeggen.

Dus wordt vertical video de norm? Nou nee, alleen voor bepaalde mobiele apps. Probleem is alleen dat er nog geen appje is voor het editen van je verticale video’s… Dus dan ontkom je er niet aan om je video in één keer op te nemen en online te zetten of te editen in een programma op je Mac of PC.

Video met je smartphone maken

Wil jij als ondernemer ook video’s gaan maken met je smartphone? Maar denk je: ik heb echt geen idee waar ik moet beginnen?! En wat heb ik nodig? Bekijk hier welke microfoon en accessoires ik gebruik voor het maken van AL mijn video’s.

Microfoon voor smartphone videos - Smartphone Vloggen voor Ondernemers

Vond je dit een interessant artikel? En denk je dat jouw volgers ook tips willen krijgen over videomarketing? Deel dit artikel dan via onderstaande buttons. Dankjewel!

Noortje 'strategie' Janmaat
Video Marketing StrateegVerdienen met VIDEO
Noortje Janmaat is Video Marketing Strateeg en gespecialiseerd in leadgeneratie met video. Ze is auteur van het boek over videomarketing: Experttips over verdienen met video. Ze helpt high end ondernemers om met authentieke video's en video testimonials hun diensten en producten met meer gemak te verkopen.

Plaats een reactie