YouTube of Vimeo? Welk video platform is het beste voor jouw bedrijf

YouTube en Vimeo zijn de twee meest populaire video platformen om je video te uploaden. Daarom krijg ik vaak de vraag: YouTube of Vimeo? Welke van de twee is beter voor mijn zakelijke video’s?

In dit artikel krijg je daarom een vergelijking tussen YouTube en Vimeo en leer je de belangrijkste verschillen tussen deze twee video hosting platformen kennen. Straks kun je voor jezelf alvast een weloverwogen keuze maken om je zakelijke video’s op YouTube te delen of juist op Vimeo te zetten.

Of allebei, zoals ik doe.

Opmerking: dit blogartikel is begin maart 2015 gepubliceerd. Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 24 augustus 2020.

Video: YouTube of Vimeo – Welk video platform is het beste voor Bedrijven

Bekijk de video op mijn YouTube-kanaal: https://youtu.be/VIJY190J2jQ. Mis mijn volgende video’s niet, abonneer je op mijn YouTube-kanaal en klik op de Bel.

Laatst vroeg een klant aan me:

“Noortje, waarom kiezen sommige ondernemers voor Vimeo? En plaatsen anderen hun video’s op YouTube? Wat is nou precies het verschil tussen die twee?”

Omdat zij vast niet de enige is met die vraag, deel ik hier graag mijn eigen inzichten. In dit artikel heb ik de voors en tegens van YouTube en Vimeo voor je op een rijtje gezet, zodat je zelf kunt bepalen welk platform het beste past bij jouw bedrijf en jouw doelstellingen.

De voordelen van YouTube

  • YouTube is gratis
  • Meest gebruikte video hostingplatform ter wereld
    YouTube heeft wereldwijd meer dan 1 miljard gebruikers en er wordt elke dag honderden miljoenen uren aan video’s bekeken. En, meer dan de helft van alle YouTube-weergaven is afkomstig van mobiele apparaten. Cijfers die er niet om liegen… Vimeo heeft maandelijks 170 miljoen bezoekers, wat aanzienlijk minder is dan YouTube.
  • YouTube is in handen van Google
    YouTube is in handen van Google, de nummer één zoekmachine ter wereld. YouTube video’s verschijnen in de zoekresultaten van Google. Google en YouTube gebruiken de content uit jouw video om je video te indexeren en te ranken. Als je een video gaat maken is het dus slim om je ervan bewust te zijn dat alles wat je zegt wordt geïndexeerd door Google en YouTube. En dat het je dus kan helpen om beter gevonden te worden in de zoekmachines.
  • Delen van content
    YouTube is meer dan een platform om je video’s op te hosten. Zie het vooral als een sociaal platform, een community waar je in contact kunt komen met je publiek. Betrek je kijkers bij je video’s via de sociale functies. Laat kijkers zich abonneren op je kanaal, je video’s delen en reageren op je video’s.
  • Adverteren op YouTube
    Wil je meer klanten bereiken met je YouTube video’s? Denk er dan eens aan om te gaan adverteren op YouTube. Er zijn verschillende mogelijkheden om je video te promoten: videoadvertenties die voor, tijdens en na een video getoond worden. Je kunt er ook voor kiezen om in de zoekresultaten van YouTube getoond te worden. Je target je advertenties op geslacht, leeftijd, interesses en locatie. Het enige dat je nodig hebt is een Google Adwords account, waarmee je je advertenties beheert en de resultaten ervan monitort.
  • Branding van je merk
    Je hebt uitgebreide mogelijkheden om jouw YouTube-kanaal in jouw unieke ‘huisstijl-jas’ te steken. Als je hier slim gebruik van maakt, vergroot je de herkenbaarheid en zichtbaarheid van jouw bedrijf.
  • HD-video’s uploaden 
    Het is mogelijk om je HD-video’s (1080 pixels) op YouTube te zetten en zelfs de nieuwe 4K-formaat video’s te uploaden.
  • Kijkers doorsturen
    Wat wil je dat de kijkers van je video doen tijdens of na het zien van jouw video? Die wil je niet kwijtraken… Nee, die wil je het liefst aan de hand meenemen naar een plek waar ze een volgende stap kunnen zetten. En dat is het mooie aan YouTube, daar kun je 1 of meerdere doorverwijzingen maken naar jouw eigen landingspagina’s.

De nadelen van YouTube

  • Kwaliteit YouTube-video’s
    Elke minuut wordt er meer dan 100 uur aan videomateriaal geüpload op YouTube. Da’s een boel en niet alle content is om over naar huis te schrijven, zeg maar.Het kan zomaar zijn dat er onzinnige content, videocontent van je concurrent (bijvoorbeeld video-advertenties) naast of voorafgaand aan je video vertoond wordt. De vraag is of jij daar als professioneel ondernemer tussen wilt staan met je video’s.
  • Uitstraling van YouTube
    YouTube is een commerciële site die inkomsten genereert uit advertentieverkopen. Je kunt ervoor kiezen om YouTube-partner te worden en inkomsten te genereren met je video’s. YouTube heeft een aantal criteria opgesteld waar je aan moet voldoen om partner te worden. Bedenk wel: het kan behoorlijk storend (lees: irritant) zijn om tijdens het kijken gehinderd te worden door videoadvertenties of banners.
  • Comments 
    Iedereen met een Google+ profiel kan een reactie achterlaten onder je YouTube-video en niet iedereen is even vriendelijk voor elkaar. Comments kunnen niet relevant, netjes of serieus zijn en soms zijn mensen ronduit grof in hun online reactie. Als eigenaar van je YouTube-kanaal heb je nu overigens wel uitgebreide mogelijkheden om de reacties op je video’s te beheren. Zo kun je een reactie verwijderen, een reactie als spam of misbruik melden en een gebruiker blokkeren zodat deze geen reacties meer kan achterlaten onder je video.

De voordelen van Vimeo

  • Geen advertentiemogelijkheden
    Bij Vimeo ben je er zeker van dat er geen advertenties worden getoond voor, tijdens en na het afspelen van je video. De kans is groter dat de kijkers je video helemaal afkijken, want ze worden niet afgeleid door storende banners die opduiken tijdens het kijken.
  • Look & feel
    De look & feel van Vimeo is overzichtelijk en clean. En dat is heel wat waard. De kwaliteit van de video’s die je op Vimeo vindt is heel goed. Het is duidelijk te zien dat dit de broedplaats is voor filmmakers en creatieven. Ga er eens rondneuzen, je doet er een hoop inspiratie op.
  • Video beveiligen met wachtwoord
    Je hebt de mogelijkheid om je video te beveiligen met een wachtwoord. Handig als je je video niet voor iedereen zichtbaar wilt maken. En er zijn meer privacy-opties voor je video op Vimeo. Zo kun je je video voor iedereen beschikbaar maken, alleen voor jezelf, alleen voor mensen die je volgt of selecteert of je kunt je video verbergen op Vimeo. Het voordeel van die laatste optie is dat niemand je video op Vimeo kan zien, maar je kunt je video wel embedden op je site.
  • Branding van de videoplayer
    Wil je de video insluiten op je website? Dan heb je bij Vimeo veel opties om de videoplayer volledig aan te passen aan je eigen wensen. In dit artikel zie je het verschil tussen de videoplayer van YouTube en Vimeo.

De nadelen van Vimeo

  • Minder verkeer dan YouTube
    Je Vimeo-video’s verschijnen wel in de zoekresultaten van Google, maar niet in die van YouTube. Wil je goed gevonden worden en veel traffic genereren, dan kun je beter uitwijken naar YouTube.
  • Betalen voor meer ruimte
    Wil je meer dan 500 MB per week aan videomateriaal uploaden? Dan heb je aan het gratis Vimeo Basic account niet genoeg. Voor 49,95 per jaar heb je al een Vimeo Plus account, waarmee je 5 GB aan HD-video’s per week kunt uploaden. Wil je nog een stapje verder gaan? Dan heeft Vimeo een PRO pakket voor je in de aanbieding, waar je 159,- per jaar voor mag betalen. Bekijk hier zelf de pakketten van Vimeo.

Kiezen tussen YouTube en Vimeo

Wat belangrijk is om jezelf af te vragen is:

  • Wat wil je bereiken met je video’s? Wil je goed gevonden worden in de zoekmachines als Google en YouTube? Dan moet je op YouTube zijn en niet op Vimeo.
  • Wat wil je dat kijkers gaan doen nadat ze je video hebben bekeken? Op YouTube heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om de kijker naar je website te sturen of zich te laten abonneren op je kanaal.
  • Waar ga je de video plaatsen? Op een landingspagina of een afgesloten trainingspagina? Dan is Vimeo beter geschikt.

Deel jouw voorkeur

En, voor welk platform kies jij? YouTube of Vimeo? Allebei of ben je er nog niet uit? Ontbreekt er volgens jou nog een voor- of nadeel in deze lijst? Laat dan vooral een bericht achter. Ik ben benieuwd naar jouw inzichten of ervaringen.

Op jouw videosucces!

Noortje Janmaat

Hartelijke groet,

Noor ‘videostrategie’ Janmaat
Video Marketing Strateeg

“36.000 euro verdiend met video”

Je hebt video nodig. En strategie (als je wil verkopen).

Ontdek hoe je continu (en volautomatisch) gesprekken in je agenda krijgt met high-end leads die serieus geïnteresseerd zijn in jouw aanbod.

11 gedachten over “YouTube of Vimeo? Welk video platform is het beste voor jouw bedrijf”

  1. Ha Noortje, ik zit met dezelfde vraag, zoals al met je besproken. Ik heb al enkele jaren een betaald abonnement op vimeo, bevalt erg goed door de voordelen die je noemt. Heb ook e-learning op mijn website. Nu ook meer werk gemaakt van mijn youtube kanaal maar kan bijvoorbeeld nergens vinden hoe je de trailer maakt. Ook vraag ik mij af hoe je ervoor zorgt dat je gevonden wordt in google met je video’s. Voorlopig voor mij dus beide platformen

  2. Ha dag Jeroen,

    Leuk dat je reageert. De vragen die je stelt komen uitgebreid aan bod in mijn online training ‘Een optimaal YouTube-kanaal’ waar je als klant binnenkort toegang tot krijgt. Dus wordt vervolgd!

    Groet, Noortje

  3. Hoi Noortje,
    Ik ben momenteel bezig een online cursus aan het opzetten. Hierbij ga ik heel veel gebruik maken van video materiaal (video teachings). Ik zou graag willen weten welke van de twee videoplatforms beter is wanneer ik video’s afgeschermd (prive: dus echt geen toegang voor onbevoegden!) wil ‘plaatsen’ zodat ze alleen in een (betaalde) online cursus getoond kunnen worden.
    Dank je !

  4. Hoi dag Audery,

    Dank voor je bericht. Slim om videomateriaal te gebruiken voor je online cursus!

    Ik stal video’s voor mijn online trainingen altijd op Vimeo. Veel meer mogelijkheden rondom privacy en weergave van de videoplayer. En wat ik heel prettig vind is dat je een nieuwe versie van je video kunt uploaden, zonder dat al je instellingen verloren gaan. Het wil namelijk nog weleens voorkomen dat je iets wijzigt in een trainingsvideo. Dan kun je binnen Vimeo gemakkelijk de oude versie overschrijven met een nieuwe video, zonder alles opnieuw te hoeven instellen. Ideaal! Bij YouTube kan dat niet. Daar moet je gelijk een nieuwe video uploaden en kun je weer van voor af aan beginnen. Zonde van je tijd…

    Heb ik je vraag hiermee naar wens beantwoord?

    Groet! Noortje

  5. Hallo Noortje,
    Een klant van mij (docent) verkoopt DVD’s (met lesmateriaal) en wil deze nu online verkopen. Geen fysieke DVD’s maar een downloadbare versie. Hierbij moet echter ook de menustructuur werken, om te kunnen wisselen tussen de diverse filmfragmenten. Is Vimeo hier een geschikt medium voor?
    Groet, Hilde

  6. Hoi Hilde,

    Nee, als je je video op Vimeo plaatst, dan kunnen kijkers alleen via de playbar door de video scrollen en is er geen mogelijkheid om uit een menu te kiezen.

    Is het een idee om de video op te knippen en van elke les een losse video te maken? Dat lijkt me het meest overzichtelijk en gebruiksvriendelijk voor de leerlingen. Zo kun je ook per les aanvullend materiaal (PDF-bestanden, Excel of Word-documenten) toevoegen op de beveiligde pagina op internet.

    Kom je hiermee verder?

    Groet, Noortje

  7. Hai Noortje, heb je ook een online training of e-book optimaal gebruik maken van Vimeo ( bijvoorbeeld voor een cursus) ?
    Hartelijke groet,
    Astrid Leferink

  8. Hoi Astrid,

    Dankjewel voor je reactie. Wil je je video’s op Vimeo zetten en alleen zichtbaar maken voor je betalende klanten? Dat kan gemakkelijk met Vimeo. Via de privacy-instellingen kun je de video op verborgen zetten. Nog een tip voor jou: ik zie een YouTube-video op je homepage staan met een titel bestaande uit cijfers. Als je goed gevonden wil worden in Google en YouTube, dan is het beter om je videotitel aan te passen met zoekwoorden waarop je gevonden wil worden.

    Heb ik je hiermee op weg geholpen?

    Op jouw videosucces!

    Met een vriendelijke groet van Noortje

Plaats een reactie