Videomarketing Video Strategie voor Bedrijven [Interview De Ondernemer]

Ik ben geïnterviewd door een journalist van De Ondernemer, over hoe ondernemers videomarketing inzetten voor de groei van hun business. Hij stelde me een aantal heel interessante vragen. Wanneer is het nou wel slim om video als marketingmiddel in te zetten? En wanneer kun je er beter NIET aan beginnen? Ik zal je er in deze video mijn antwoord op geven.

Bekijk video: Noor over Interview De Ondernemer

Bekijk de video op mijn YouTube-kanaal: https://youtu.be/2PxctDB3igs. Mis mijn volgende video’s niet, abonneer je op mijn YouTube-kanaal en klik op de Bel.

Transcriptie video

Ik ben van de week geïnterviewd door een journalist van De Ondernemer, over hoe ondernemers videomarketing inzetten voor de groei van hun business. Hij stelde me een aantal heel interessante vragen, zoals: Hoe begin je het beste met videomarketing voor je bedrijf? En: moet iedere ondernemer vooral aan de video? Mijn idee is dat video zeker niet passend is voor elk bedrijf. Wanneer is het nou wel slim om video  als marketingmiddel in te zetten? En wanneer kun je er beter NIET aan beginnen? Ik zal je er in deze video mijn antwoord op geven.

Ik ben inderdaad weer terug aan de Côte d’Azur, het is hoog zomer hier. Lekker warm. En zoals je vast hoort op de achtergrond, een enorm gezang van mannelijke cigales, het zijn dus geen krekels, maar die proberen indruk te maken op de vrouwtjes.

Welke video werkt goed voor je bedrijf?

Goed, terug naar het interview met De Ondernemer. Waarin mij de vraag werd gesteld:

Hoe weet ik als ondernemer wat goed werkt voor mijn bedrijf? En ook wat goed werkt voor mijn doelgroep?

Dat is een heel goede vraag en mijn antwoord daarop luidde: Wat voor het ene bedrijf heel goed werkt, dat hoeft niet per se voor het andere bedrijf te werken.

Videotestimonials meest overtuigend

Er is een video die altijd werkt en dat zijn videotestimonials. Want onze klanten zijn natuurlijk onze beste ambassadeurs. Het geeft gewoon enorm veel vertrouwen om je klanten aan het woord te laten. Het is gewoon het meest geloofwaardig en overtuigend. En een bijkomend voordeel is ook dat je de videotestimonial natuurlijk kunt transcriberen, en die kun je dan weer gebruiken als geschreven testimonial.

Hoe het beste beginnen met video?

De journalist stelde mij ook de vraag:

Hoe kun je nu het beste beginnen met videomarketing voor je bedrijf?

Misschien loop jij ook wel met die vraag rond. Mijn advies aan jou is dan: Zorg dat je heel goed begeleid wordt. Je hebt budget nodig om hoge kwaliteit video’s te laten maken. Dan wil je uiteraard dat die video’s zo lang mogelijk mee gaan en je ook echt nieuwe klanten en nieuwe omzet opleveren.

Videomarketing waarmee je verschil maakt

Er zijn eigenlijk maar 2 dingen die echt het verschil gaan maken tussen videomarketing waarmee je WEL of juist NIET in gesprek komt met nieuwe leads en dat is wat je VOOR en NA een video doet. Dus VOOR en NA het opnemen van een video.

Wat je VOOR een video doet

Vooraf wil je heel goed nadenken over je positionering en je boodschap. Oftewel: hoe wil je als bedrijf gezien worden? En met welke boodschap breng je mensen echt in beweging? Wat wil je dat je video gaat opleveren? Wat wil je dat mensen gaan doen nadat ze je video hebben gezien?

Wat je NA een video doet

En NA het opnemen van je video wil je er natuurlijk voor zorgen dat je gewoon continu zichtbaar bent met inhoudelijk heel sterke video’s. Je hoeft daarvoor heus niet elke week video’s op te nemen. Of elke maand. Met 2 draaidagen kun je al videocontent  maken voor een heel jaar. Waar mensen dus een heel jaar naar kunnen kijken.

Klanten zoeken op internet naar informatie

En het is ook heel eenvoudig, want als je eenmaal weet waar jouw klanten naar op zoek zijn op internet, dan weet je dus ook over welk onderwerp je het beste een video maakt en deelt.

En wat heel belangrijk is om te onthouden is dat video gewoon echt een lange termijn strategie is. Dus als je erop gericht bent om direct resultaat te boeken, dan kun je beter een Like-campagne doen. Maar ik vermoed dat het niet is wat je wil, want Likes betalen jouw rekeningen niet…

En dus zijn er andere zaken waar je op moet letten bij videomarketing. Dan een andere vraag.

Video voor ZZP en MKB?

Moet iedere ondernemer, inclusief ZZP’er en inclusief MKB volgens jou aan de video?

Ja en nee. Ja, want video is natuurlijk heel sterk als marketingmiddel. Het is gewoon heel slim om dat te gaan gebruiken. Want komt het dichtst in de buurt van een persoonlijk gesprek. Mensen zien je en ze horen je.

Mijn idee is dat bedrijven zich ook niet langer kunnen verschuilen achter ‘wij’ of achter stockbeelden, die door iedereen gebruikt kunnen worden. We willen de personen, de mensen achter het bedrijf zien. Hoe persoonlijker en hoe authentieker je je marketing maakt, hoe meer verbinding je ook kan creëren met mensen die aan de andere kant van het scherm zitten. Die verbinding kun je wel degelijk maken.

Waarom een cursus vloggen niet werkt

Wat ik alleen vaak zie gebeuren is dat ondernemers die gaan dan een cursus volgen, bijvoorbeeld een cursus video’s maken of ze gaan leren vloggen. Uiteindelijk lopen ze er helemaal op vast. Want het vraagt heel veel tijd om te maken. Als ondernemer wil je gewoon met je vak bezig zijn. En niet dagen aan het stoeien zijn met een video waar je uiteindelijk ook eigenlijk niet tevreden mee bent.

En de resultaten van videomarketing zijn ook eigenlijk van veel meer factoren afhankelijk, dan alleen van het maken van een video. Daar kun je ook je buurmeisje of je neefje voor vragen. Die kan ook heel goed een video maken. Maar daarmee krijg je nog niet per se nieuwe klanten. Dus mijn advies is: denk vooraf goed na over hoe je het wil gaan aanpakken.

Wie binnen je organisatie wordt het gezicht naar buiten toe? Hoe zorg je ervoor dat je consistent in beeld blijft bij jouw doelgroep? Zijn allemaal belangrijke vragen om  vooraf goed over na te denken voordat je met videomarketing aan de slag gaat.

Video is een leerproces

Wat ik je tot slot nog wil meegeven is dat video ook vooral een leerproces is. Het vraagt ook tijd om daarin te groeien. Dat heb ik zelf ook ervaren, in het begin vond ik het heel lastig. Ik vind het nog steeds wel lastig. Het is onwennig en het voelt ongemakkelijk. Maar ja, hoe vaker je het doet, hoe gemakkelijker het gaat.

Bij iedere ondernemer komt wel de perfectionist naar boven als die met video aan de slag gaat. Er zijn van mij ook heel wat video’s die  het internet nooit gehaald hebben. Ja, ik wil je vooral uitnodigen om  het gewoon te gaan doen. Om er gewoon mee te gaan beginnen. Maar laat je heel goed begeleiden.

Wil je het hele interview lezen? Klik dan op de link bij deze video. Dan kun je het interview op De Ondernemer lezen, in zijn geheel.

Het artikel verschijnt ook in het Algemeen Dagblad en het Parool

Wil je met video aan de slag voor jouw bedrijf om echt in gesprek te komen met potentiële klanten. Dan nodig ik je van harte uit om je op te geven voor een gesprek. Dan geef ik je ook ideeën wat jij het beste kunt doen voor jouw bedrijf om in contact te komen met potentiële klanten. Ik denk heel graag met je mee over jullie videostrategie die helemaal past bij jullie bedrijf en jullie klanten. Goed, bedankt voor het kijken en tot de volgende video.

Op jouw videosucces!

Hartelijke groet,

Noor Janmaat
Video Marketing Strateeg

Noortje 'strategie' Janmaat
Video Marketing StrateegVerdienen met VIDEO
Noortje Janmaat is Video Marketing Strateeg en gespecialiseerd in leadgeneratie met video. Ze is auteur van het boek over videomarketing: Experttips over verdienen met video. Ze helpt high end ondernemers om met authentieke video's en video testimonials hun diensten en producten met meer gemak te verkopen.

Plaats een reactie