Video voor Sales (om je salestrajecten te verkorten)

Inhoudsopgave

Dat je hier bent betekent dat je op zoek bent naar manieren om video in te zetten voor sales. Dat komt heel goed uit, want in dit artikel ontdek je wat je kunt doen om video voor je sales trajecten in te zetten. Of je nu in een sales team werkt of alleen verantwoordelijk voor sales bent. Laten we gauw gaan beginnen.

Geschatte leestijd: 7 minuten

Video: Koude acquisitie: afspraak met potentiële klant maken

Bekijk de video op mijn YouTube-kanaal: https://youtu.be/tCzz4JIemIY. Mis mijn volgende video’s niet, abonneer je op mijn YouTube-kanaal en klik op de Bel.

Online Sales

Op afstand, virtueel, online, vanuit huis, vanuit je hotelkamer, of waar je ook bent. Verkopen is volledig veranderd. Online verkopen is onze nieuwe realiteit. En dat wil je omarmen, want er liggen enorme kansen om in deze tijd ver vooruit te gaan lopen op je concurrenten.  

Waardevolle content is onmisbaar voor het creëren van merkbekendheid en voor zichtbaarheid, om klanten iets nieuws te leren, om ze te inspireren. Maar niet alleen dat. Videocontent is het middel voor salesmanagers en commercieel directeuren om sneller aan tafel te komen. Als je het goed doet, dan hoef je als verkoper minder ‘voorwerk’ te doen en kun je meer tijd besteden aan het verkopen zelf. 

Marketing en Sales niet op 1 lijn

Het probleem is alleen…

… dat sales- en marketingteams niet altijd op dezelfde bladzijde zitten (of zelfs niet in hetzelfde boek…) als het gaat om het creëren van content. Er wordt heel veel tijd en geld verspild aan het maken en verspreiden van videocontent die niets oplevert. 

Kijk naar dit onderzoek van Vidyard. 61% van de respondenten geeft aan dat de meeste content voor salesteams promotioneel van aard is. Terwijl, niemand wil promotievideo’s zien. Of ‘Over ons’ video’s. Veel slimmer is het om video’s te maken waarin je waardevolle en vernieuwende ideeën deelt, zodat klanten jou gaan waarderen om jouw unieke expertise (en als vanzelfsprekend met jou willen werken). 

Content creatie

Video voor sales promotionele video's

Content niet onderscheidend

Uit hetzelfde onderzoek komt naar voren dat 1 op de 4 respondenten zegt dat hun sales content niet of nauwelijks verschilt van dat van de concurrent.

Video voor sales content niet onderscheidend

Dat is eeuwig zonde. Wanneer iedereen ongeveer hetzelfde doet aan marketing. Wanneer iedereen ongeveer hetzelfde zegt. Wanneer iedereen ongeveer dezelfde stockfoto’s gebruikt…

Dan valt niets meer op.

Video maakt sales persoonlijk

Veel bedrijven maken hun marketing heel onpersoonlijk, omdat ze denken dat het zo hoort of omdat ze niet weten dat het ook anders kan. Bijvoorbeeld met video, wat het allerbeste marketingmiddel is in deze tijd. Mits je het ook echt persoonlijk maakt.

Waarom werkt video zo goed als marketingmiddel? Omdat wij het liefste zaken doen met echte mensen, zoals jij en ik. Met iemand die we kennen, leuk vinden en vertrouwen. 

Als je je marketing en sales persoonlijk maakt en je laat jezelf zien in een video, dan krijgen potentiële klanten een band met je en dat maakt dat ze echt klant van je kunnen worden.

Dus: maak je marketing en verkoop zo persoonlijk mogelijk. Je trekt dan precies de mensen aan die een klik voelen met jou. En je stoot de mensen af die geen klik voelen met jou. Dat is precies wat je wil.

Voordelen Video voor Sales

Waarom is het de moeite waard om video te integreren in je verkoopproces? Waarom zou je video onderdeel willen maken van je marketing- en salesstrategie?

 • Opvallen in een overvolle markt; met video trek je de aandacht van potentiële klanten en blijf je langer in hun geheugen.
 • Op afstand bouwen aan relaties; video zorgt ervoor dat mensen je sneller leren kennen.
 • Kennis overdragen; video maakt het mogelijk om niet alleen te vertellen over, maar ook te laten zien welke resultaten je bereikt (door je klanten erover te laten vertellen).
 • Tijd besparen; meer reacties op je mails, meer ‘evergreen’ video’s die je kunt herhalen, maakt dat je meer tijd kunt besteden aan verkopen.
 • Succes meten; uit de statistieken, weergaven, reacties kun je zien wie er kijkt, voor hoe lang en dus hoe betrokken hij is.
 • Salestraject versnellen.

Prospecting met Video

Je vraagt je misschien af: in welke fases van het verkoopproces zet je video in? Dat is heel eenvoudig: in alle fases van het salestraject. B2B prospecting kun je heel goed met video doen, bijvoorbeeld met persoonlijke en vooral voor de klant relevante video’s.

De klant zal jouw persoonlijke aanpak enorm waarderen. Dat je de moeite hebt genomen om een persoonlijke videoboodschap te maken, speciaal voor hem. Je valt veel meer op met jouw aanpak, omdat bijna niemand dit doet.

Het is een plaatje, afspelen werkt niet. (het is tenslotte een persoonlijke videoboodschap voor Michel…😁)

Hoe je Video inzet voor Sales

 • Deel waardevolle content
 • Beantwoord veel gestelde vragen
 • Maak persoonlijke videoboodschappen als follow-up
 • Stuur video ‘voicemails’
 • Voeg video toe in je handtekening onder je mail
 • Laat tevreden klanten aan het woord in video

Video met veel gestelde vragen

80% van de vragen waar potentiële kopers mee rondlopen, krijg je als salesteam keer op keer te horen. Waarom tijd verspillen en in herhaling vallen en telkens hetzelfde verhaal vertellen? Het kan veel eenvoudiger door deze vragen één keer te beantwoorden in een video die je gemakkelijk kan hergebruiken en delen. Bijkomend voordeel is dat potentiële klanten vast digitaal kennis kunnen maken met het salesteam.

Persoonlijke videoboodschap

Natuurlijk kun je als verkoper even een mailtje sturen om een potentiële klant te bedanken voor de eerste ontmoeting. Het is attent, maar hoe onderscheidend is het in een tijd van overvolle mailboxen? Een persoonlijke videoboodschap valt veel meer op. Je verstevigt er niet alleen de relatie mee, je kunt ook nog iets extra’s meegeven waar je je potentiële klant verder mee helpt.

Video in je handtekening

Laat je mails opvallen met een video in je handtekening. Neem een korte video op om jezelf voor te stellen en een waardevol idee te delen. Zorg voor een goede thumbnail en voeg een hyperlink toe naar een videotraining.

Video met tevreden klanten

5 typen Video voor Sales

De meeste video’s voor sales vallen in een van de volgende 5 categorieën:

 1. Smartphone video’s
 2. Webcam video’s
 3. Live video’s
 4. Screenshare video’s
 5. High-end video’s

Video marketing voor salesteams

Wil je begeleiding om je online sales soepeler te laten verlopen? 

Je hebt een strategie nodig waarmee je meer impact maakt. Wat wij voor klanten doen is compleet anders, dan wat je tot nu hebt gezien. Het is meetbaar, effectief en op het hoogste niveau. Het brengt je marketing op een hoger niveau. Evenals je sales. Het zorgt ervoor dat je makkelijker in contact komt, dat je makkelijker aan tafel komt. En dat je je salesproces versnelt. Potentiële klanten zijn al ‘voorverkocht’, nog voordat je met ze in gesprek gaat. Ze zijn enthousiast om in gesprek te gaan, omdat ze al weten dat jij de oplossing voor ze bent. 

Ik laat je met plezier zien hoe het voor jouw bedrijf kan werken. Voel je vrij om me een berichtje te sturen. 

P.S. Dit werkt voor bedrijven met een uniek gedachtegoed en tevreden klanten (die erover willen vertellen).

Ga maar na: als je je tevreden klanten laat vertellen waarom ze precies voor jou hebben gekozen, dan geeft dat heel veel vertrouwen bij potentiële klanten. Marketing draait allemaal om vertrouwen.  

Noortje 'strategie' Janmaat
Video Marketing StrateegVerdienen met VIDEO
Noortje Janmaat is Video Marketing Strateeg en gespecialiseerd in leadgeneratie met video. Ze is auteur van het boek over videomarketing: Experttips over verdienen met video. Ze helpt high end ondernemers om met authentieke video's en video testimonials hun diensten en producten met meer gemak te verkopen.

Plaats een reactie