Rode Wireless GO II microfoon [review 2021]

Geschatte leestijd: 10 minuten

Rode Wireless GO II Microfoon

Dit is de Rode Wireless GO II. Het is een bijgewerkte versie van de razend populaire Rode Wireless GO. In deze video zullen we zien of deze draadloze microfoon kit het waard is om te kopen of te upgraden als je de originele versie bezit.

Dus, wat is er nieuw op de GO II versus de originele GO? Rode heeft een behoorlijk uitgeputte lijst met functies aan deze nieuwe versie toegevoegd, waaronder:

  • Ondersteuning voor dubbele zender
  • Interne audio-opname in de zenders
  • Bijgewerkte zenders voor betrouwbaardere draadloze verbindingen
  • Ondersteuning van veiligheidskanalen
  • Nieuwe instellingen voor audio-aanpassingen in 3 – 10 stappen
  • Compatibiliteit met usb-c en iOS-apparaten
  • Mogelijkheid om te schakelen tussen stereo- en mono-uitgangen
  • Een nieuwe Rode Central-app voor het beheren van geavanceerde instellingen

Een prijskaartje van $ 300, wat slechts 100 dollar meer is dan de originele versie.

Rode Wireless GO II microfoon kit

Laten we nu eens nader kijken naar de nieuwe functies van de GO II en hoe deze te gebruiken.

Rode Wireless GO II microfoon kit

In de box vind je:

  • Twee zenders
  • Een ontvanger
  • Windkappen
  • 3 USB-kabels
  • Een 3,5 mm male naar male kabel

Voordat je de microfoonkit gebruikt, raad ik je ten zeerste aan om de nieuwe Rode central app te downloaden en uit te voeren en elk apparaat aan te sluiten. Hierdoor heb je de nieuwsfirmware op elke zender en ontvanger, en kun je een heleboel nieuwe instellingen ontgrendelen die we later zullen bespreken.

Nieuwe Transmitters

Laten we nu de zenders en ontvanger eens nader bekijken. Een van de belangrijkste kenmerken van de GO II is dat je nu twee zenders kunt gebruiken met één ontvanger.

Voorheen hadden we twee sets Wireless GO-kits en een hoop kabels en adapters nodig om dit te laten werken.

Zelfs met deze nieuwe functie hebben de GO II zenders en -ontvangers dezelfde kleine afmetingen als de originele versie. Als je de zenders van dichtbij bekijkt, zie je dat ze bijna identiek lijken te zijn aan de eerste versie, met uitzondering van de windkapbevestiging. Rode heeft een draaivergrendelingsmechanisme toegevoegd, dat zoveel beter is dan het originele rare drukklemsysteem.

Die oude versie viel er constant af en was volkomen onbetrouwbaar. Terwijl deze nieuwe twist on solide is en een enorme upgrade als je buitenshuis wordt opgenomen en wat van die windbescherming nodig hebt.

Je kunt de knop aan de onderkant van de zender gebruiken om de microfoon te dempen en deze nieuwe zenders kunnen daadwerkelijk intern audio opnemen, waar we zo dadelijk op terugkomen.

Nieuwe Ontvanger

Als je naar de ontvanger gaat, zul je merken dat er veel is veranderd. In vergelijking met de originele GO heeft deze nieuwere versie veel meer informatie op het scherm. In het bovenste gedeelte kunnen we onze master audioniveau’s zien, gevolgd door een aantal statusindicatoren voor elke zender.

Zender 1 is aan de linkerkant en 2 is aan de rechterkant. Elke zendersectie toont:

  • Een rode recordstatus (daarover later meer)
  • Indicator batterijniveau
  • Connectiviteit
  • En een kleine niveau-indicator

In het midden van het scherm hebben we ons DB-niveau. Standaard kan worden geschakeld tussen drie verschillende instellingen.

Tot slot vind je aan de onderkant van de receiver dezelfde twee knoppen als het origineel, maar met enkele nieuwe features. De knop aan de linkerkant past je uitvoerniveaus in drie stappen aan. Met de knop aan de rechterkant kun je wijzigen welke zender je wilt dempen. Dit wordt opgemerkt door een grote doos rond het kanaal. Eenmaal geselecteerd, kun je op de dempknop drukken om dat kanaal te dempen.

Mono Stereo Mode

Vervolgens hebben we de nieuwe mono en stereo of split en samengevoegde instellingen op de Rode Wireless GO II. Standaard is de GO in de split- of monomodus, die elke ingang scheidt van het linker- en rechterkanaal.

Op deze manier kun je het niveau van elke kanaalingang afzonderlijk regelen wanneer je je video bewerkt. Door beide knoppen op de receiver ingedrukt te houden, kun je overschakelen naar de merged- of stereomodus. Dit verandert de twee ingangsmeters in een enkele meter die de twee kanalen met elkaar mixt.

Kortom: als je beide zenders gebruikt en de video achteraf gaat bewerken, gebruik dan mono of split-modus. Als je de video niet gaat bewerken en wilt dat de zenders naar links en rechts mixen, is stereo of samengevoegd het beste.

Safety Channel Feature

Vervolgens hebben we het nieuwe veiligheidskanaal. Dit werkt als je een enkele zender hebt en je wilt dat een van de kanalen een lager niveau heeft dan het andere kanaal.

Dit is geweldig als je ervoor wilt zorgen dat hardere geluiden niet vervormen, omdat je een lager back-upkanaal hebt dat je in de post kunt gebruiken. Om deze functie in te schakelen, moet je de nieuwe Rode app gebruiken, waarmee je je ontvanger kunt aansluiten en het veiligheidskanaal kunt inschakelen.

Audio Level Control

Laten we het hebben over het regelen van audioniveaus, want er zijn hier een aantal nieuwe dingen die best spannend zijn.

Standaard schakelt de DB-knop op de ontvanger tussen drie uitgangsniveaus. Voor nog meer controle kun je je ontvanger op een computer aansluiten, de Rode centrale app starten en van grof naar fijnmodus wisselen. Als dat klaar is, kun je nu kiezen tussen 10 verschillende output-niveaus in plaats van 3. En de ontvanger zal nu het output-niveau weergeven in plaats van die kleine rode balk, best wel handig, toch?

Recording Mode

Deze volgende functie is ongelooflijk om op zo’n klein apparaat te hebben en dat is de ingebouwde opname op de GO II-zenders.

Elke zender heeft een ingebouwd geheugen en kan tot 24 uur audio opnemen. Om deze functie te activeren, verbindt je je zenders met de Rode centrale app en schakel je de opname in. De volgende keer dat je je GO II-kit gebruikt, zie je een klein rood opnamepictogram op de ontvanger.

Opnames worden automatisch gemaakt, zodat je ze niet hoeft te stoppen of te starten. En in een centrale app kun je kiezen tussen niet-gecomprimeerde en gecomprimeerde opnamemodus. Als je de gecomprimeerde instelling gebruikt, kun je tot 24 uur opnemen, maar zonder die instelling verlies je een klein beetje aan kwaliteit.

Ongecomprimeerd geeft je de hoogste kwaliteit, maar beperkt je tot 7 uur opnametijd.

Zodra je de maximale opnametijd hebt bereikt, verwijdert de zender automatisch de oudste opname. Dus als je deze functie eenmaal inschakelt, kun je deze vrijwel vergeten. Het zal automatisch opnemen elke keer dat het is verbonden. En als het zijn geheugen of opslag begint te vullen, zal het beginnen met het verwijderen van oudere bestanden. En je hoeft je er gewoon geen zorgen over te maken, wat geweldig is. Als het echter nodig is, kun je naar de Rode centrale app gaan en handmatig bestanden verwijderen als dat nodig is.

Als je toegang wilt tot deze opnames, dan kun je je zender verbinden met de centrale app, waar je bestanden kunt afspelen en exporteren. Interessant is dat er een 32-bits optie is bij het exporteren die zich heeft afgevraagd of 32-bits float-ondersteuning mogelijk op de weg mogelijk is, wat erg interessant zou kunnen zijn.

Rode Wireless GO II microfoon recording opnemen

Een andere functionaliteit met de opnamemodus zijn markeringen. Als de zender aan het opnemen is en merkt dat het signaal is weggevallen en met de ontvanger communiceert, zal hij automatisch een markering op dat punt plaatsen en wanneer je de Rode centrale app opent, kun je zien waar je uitval had.

Het is een geweldige manier om te zien of je problemen hebt gehad, zonder naar je hele opname te hoeven luisteren en door de ingebouwde opgenomen bestanden te gebruiken, kun je doorgaan en je audio opnieuw koppelen zonder uitval, wat gewoon heel leuk is.

Wireless GO II met devices

Laten we het nu hebben over compatibele apparaten waarmee je de GO II kunt gebruiken. De GO II kan verbinding maken met vrijwel alles wat je maar kunt bedenken:

  • camera’s
  • telefoons
  • en zelfs computers

Out-of-the-box kun je je ontvanger aansluiten op een camera van de andere 3,5 millimeter uitgang en een echt platte kabel die Rode meegeleverd heeft. Met een simpele USB-kabel sluit je de receiver aan op een computer en verschijnt de GO daadwerkelijk als audiobron. Dit is perfect als je een draadloze microfoon wilt voor live streaming of gewoon echt heel lekker goed draadloos geluid voor Zoom-meetings

Ik denk dat we veel Airpods in combinatie met GO II draadloze opstellingen zullen zien, omdat het de ultieme minimale manier is om video te maken en te communiceren via vergaderingen en livestreams.

Geluidstest Wireless GO II

Vervolgens hebben we een test voor bereik en geluidskwaliteit. Als het op bereik aankomt, zegt Rode dat de GO II verbonden kan blijven tot een gezichtslijn van 200 meter. Het maximale bereik dat ik persoonlijk kon krijgen was 155 meter op de GO II, wat 6 meter verder was dan mijn originele GO kit.

Ik heb de microfoon hier ook binnenshuis in mijn gebouw getest. Er is veel beton, veel staal en de Rode Wireless GO II deed het echt heel goed, iets beter dan mijn originele GO, bij het navigeren, dat alles, met behoud van het signaal. En omdat het opname aan boord heeft, kon ik die clips eenvoudig opnieuw verbinden en ervoor zorgen dat er helemaal geen uitval was.

Luister nu naar een paar geluidstests. We gaan de originele GO vergelijken met de Wireless GO II en ik sluit ook verschillende microfoons aan op de GO II, dus we horen wat het potentieel is van dit verbazingwekkend kleine apparaat.

Zoals je kon horen, klinkt de GO II vrijwel identiek aan de GO wanneer je de ingebouwde microfoon gebruikt. En het is verbazingwekkend hoe ver je deze dingen kunt duwen door deze externe microfoons aan te sluiten. Ik was echt verrast hoe goed dat klonk.

Voordelen en nadelen Rode Wireless GO II Microfoon

Dus de draadloze GO II is behoorlijk ongelooflijk voor de prijs en het formaat.

Dat gezegd hebbende, heeft Rode een update van de app uitgebracht die nauwelijks perfect is en hier zijn een paar dingen waar ik niet om gaf op de GO II.

Over het algemeen mag de ingebouwde opnamefunctie, hoewel indrukwekkend, niet worden vertrouwd als je belangrijkste audiobron. Toegang tot de opnames kan soms wat vlokkig zijn. En een van mijn zenders kan nog steeds geen verbinding maken en ik heb steeds opslagproblemen op mijn computer. En bovendien had ik veel app-crashes toen ik mijn draadloze GO II voor het eerst installeerde.

Dat gezegd hebbende, heeft Rode een update voor de app uitgebracht, waarmee ik bestanden kon exporteren, maar ik heb nog steeds geen toegang tot een van mijn zenders. Zorg er dus zeker voor dat je het aansluit, update het, zorg ervoor dat het nog steeds werkt om te zien of je een punt hebt of niet. Om toegang te krijgen tot deze bestanden moet je helaas echt de Rode centrale app gebruiken.

Het neemt een .aac-bestand op of schrijft het, dus u kunt niet zomaar een paar vrijgestelde MP3’s van het apparaat pakken. U moet de app gebruiken, wat enige tijd kan duren om te exporteren, afhankelijk van de opnamelengte. En bovendien kunt u op dit moment geen batch-export maken, dus u moet handmatig per bestand exportbestanden maken.

Hopelijk zien we een update waar we alles gewoon kunnen downloaden.

Ten slotte vergrendelt de 3,5 mm-aansluiting op de GO II niet, dus het loskoppelen van de microfoon kan een probleem zijn als je niet oppast. Dit stoort me niet al te veel, omdat dit echt meer een consumentenproduct is, dus ik verwacht geen professionele functie zoals het vergrendelen van 3,5 mm-aansluitingen.

Gelukkig kunnen de meeste van deze problemen in de loop van de tijd worden opgelost en verbeterd met software- en firmware-updates, waarvan ik vermoed dat Rode zal blijven uitrollen.

Conclusie

Aan het eind van de dag is de Rode Wireless go II een enorm krachtige en nuttige audiotool. De prijs zal de bank niet breken en een reeks functies is gelijk als je kijkt naar de grootte van de Rode Wireless GO II.

De originele versie was geweldig, maar dit is nu officieel een soort van het Zwitserse zakmes van draadloze microfoon. Ik vind het geweldig dat je de microfoon eenvoudig op je shirt kunt klikken, rennen en opnemen, verbonden met je computer, voor Zoom-vergaderingen of livestreams en je kunt ook professionele microfoons zoals shotgun microfoons en mooie dasspeldmicrofoons aansluiten om het geluid echt naar een hoger niveau te tillen.

Rode Wireless GO II kopen

Bestel de Røde Wireless Go II bij Bax-shop
Bestel de Røde Wireless Go II bij CameraNU

Video: Rode Wireless GO II Microfoon review

Bekijk meer video’s op mijn YouTube-kanaal, abonneer je op mijn YouTube-kanaal en klik op de Bel.

Op jouw videosucces!

Noortje Janmaat

Hartelijke groet,

Noor ‘videostrategie’ Janmaat
Video Marketing Strateeg

1 gedachte over “Rode Wireless GO II microfoon [review 2021]”

  1. go II: hoe lang gaat batterij mee (levensduur totaal) want is vervangen van batterij mogelijk of nieuwe set kopen? In dat geval niet best voor milieu en dure grap.

Plaats een reactie