Hoe je betere iPhone video’s maakt met een goede microfoon

Hè, wat zeg je?! Niets vervelender dan een video zien waarbij je de ondernemer niet goed kunt verstaan. Ga je video’s met je iPhone maken, dan kun je het natuurlijk doen met alleen de ingebouwde microfoons van je iPhone. Maar de kans is groot dat je kijkers afhaken, nog voordat je video is afgelopen en dat wil je niet. Hoe pak je het dan wel aan?

Externe microfoon aansluiten

Op een rustige plek, zonder hinderlijk achtergrondgeluid, zoals blaffende honden of voorbij razend verkeer en jezelf dichtbij de camera gepositioneerd, ‘ken het misschien net’. Maar wil je echt goed hoorbaar zijn en verder van je camera afstaan, dan heb je toch echt een extraatje nodig.

Dan is het ’t best om een professionele externe microfoon op je iPhone aan te sluiten. Alleen, de keuze is reuze…

Welke microfoon kun je het beste gebruiken in combinatie met je iPhone?

 • Een dasspeldmicrofoon
 • Een plug-in microfoon
 • of een richtmicrofoon?

Dat hangt van het soort video af.

De winnende plug-in microfoon: ZOOM iQ7

Eerder testte ik al vier verschillende plug-in microfoons in verschillende prijsklasses: ‘Welke iPhone microfoon komt als beste uit de test’. Met de winnende microfoon, de ZOOM iQ7, maak ik nu geregeld video’s. Zoals laatst, toen ik op een zonovergoten dag aan het strand lag. Ik testte de microfoon opnieuw, maar dit keer zonder en mét de meegeleverde windkap. En het resultaat mag er zijn! Zie hieronder het resultaat:

Bekijk deze video op mijn YouTube-kanaal: https://youtu.be/4Vr1XpueZAE. Mis mijn volgende video’s niet, abonneer je op mijn YouTube-kanaal en klik op de bel.

iPhone Microfoon test met iQ7 microfoon

iPhone-microfoon-test-iQ7-microfoon
Test met de iPhone microfoon iQ7

Hier nog even de specificaties én mijn bevindingen van de ZOOM iQ7 microfoon.

Specificaties iQ7 MS Stereo Microphone

 • Stereomicrofoon voor iOS 7
 • Geschikt voor iPhone met lightning aansluiting (dat zijn de iPhone 5/5s/5c en 6/6 plus)
 • Volumeregelaar
 • LED-indicatoren om geluidsniveau te checken
 • Hoofdtelefoonaansluiting
 • Draaibare microfoons
 • 3 geluidsniveaus
 • Gewicht: 200 gram
 • Prijs: 119,-

“iQ7 MS Stero Microphone: een blijver!”

Wat ik van de microfoon vind: “De verpakking hielp niet echt mee, wat mij betreft. Was heel ongemakkelijk open te maken met al dat plastic en de gekunstelde verpakking daar weer omheen (hoe goed kun je iets inpakken?!). De microfoon is licht van gewicht en erg compact. Het mooie van deze microfoon is dat je ‘m verschillende kanten op kunt kantelen. Er zit een volumeregeling op, net als een koptelefoonaansluiting. En handig: led-lichtjes om te zien of het geluidsniveau klopt. Ik ben onder de indruk van het geluid, dat erg zuiver is. Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat. Dit is een blijver voor mij!”

Dasspeldmicrofoon voor je iPhone video’s

In deze video, die ik op het dakterras SkyLounge maakte tijdens SAIL 2015, gebruik ik een dasspeldmicrofoon die je in dit overzicht vindt.

Bekijk deze video op mijn YouTube-kanaal: https://youtu.be/4Vr1XpueZAE. Mis mijn volgende video’s niet, abonneer je op mijn YouTube-kanaal en klik op de bel.

Op jouw videosucces!

Hartelijke groet van Noortje Janmaat

Gratis Videotraining: zo laat je je bedrijf groeien met video

In de afgelopen jaren heb ik mijn klanten geholpen om hun bedrijf en omzet enorm te laten groeien met videomarketing. Als videomarketing voor hen werkt en als het voor mij werkt, dan kan videomarketing ook voor jou werken. Ik heb er een gratis videotraining over gemaakt.

Misschien leuk om te lezen, dit schreef een enthousiaste ondernemer na het volgen van de gratis videotraining:

“Naast de leuke, toegankelijke, no-nonsense video’s die ik van jou heb gezien, heb je ook nog eens hartstikke leuke e-mails die ik vrijwel helemaal heb doorgelezen. De een wat beter dan de ander maar echt complimenten voor je verfrissende stijl.”

Noor Janmaat
Noor Janmaat is Video Marketing Strateeg en auteur van het boek Experttips over verdienen met video (2e druk). Ze helpt ervaren ondernemers om met hoogwaardige marketingvideo's en overtuigende video testimonials in gesprek te komen met betere leads. Ontdek in deze GRATIS videotraining hoe je je bedrijf enorm laat groeien met videomarketing.

9 gedachten over “Hoe je betere iPhone video’s maakt met een goede microfoon”

 1. Graag wil ik iemand volledig in beeld filmen zonder dat een microfoon duidelijk in beeld is. Onder meer voor het filmen van yoga, dus een kabel moet ook niet in de weg zitten 😉 Heb je hier toevallig ook nog een tip voor?

 2. Dag Gerjan,

  Dankjewel voor je reactie. Ja, je kunt dan het beste een draadloze dasspeldmicrofoon gebruiken. Daar hangt echter wel een ander prijskaartje aan dan een microfoon aan een draad. Mocht je kiezen voor een dasspeldmicrofoon aan een draad, dan zijn er manieren om de microfoon netjes onder je kleding weg te werken. Je vindt de microfoons en accessoires hier: https://verdienenmetvideo.nl/microfoon-voor-video/.

  Heb ik je vraag zo voldoende beantwoord?

  Op jouw videosucces!

  Groet van Noortje

 3. Hoi Brian,

  MoviePro of FiLMiC Pro zijn goede (betaalde) apps waar je meer mogelijkheden mee hebt, zoals: auto exposure, auto focus, rules of third, witbalans et cetera. Ik werk zelf het liefst met MoviePro.

  Op jouw videosucces!

  Groet van Noortje

 4. Ik heb een Senneieser dasclip zender/ontvanger set maar hoe sluit ik die aan op een IphoneX? Kan hem wel inpluggen maar de cameramicrofoon blijft het doen en de externe microfoon doet niks. Helluup alsjeblieft. Dank je wel. Walter

 5. Hoi Walter,

  Als je een app als MoviePro of FiLMiC Pro gebruikt dan kun je via de instellingen de juiste microfoon selecteren.

  Helpt dit jou?

  Op jouw videosucces!

  Hartelijke groet,

  Noortje Janmaat

 6. Hallo Noortje,

  Interessant om je artikelen te lezen. Heb je toevallig ook een oplossing voor extra geluidsopname (microfoons of microfoon) aangesloten op 1 iphone voor video van een gesprek tussen drie mensen?
  Wat ik tot nu toe heb kunnen ontdekken is hooguit in een setting van twee mensen (2 dasspeld microfoons)
  Hoor graag van je.

 7. Hoi Esther (naamgenoot van mijn moeder),

  Goed om te lezen dat je de artikelen interessant vindt. Heb het voor je getest met een iRig Dasspeldmicrofoon Dubbelpack in combinatie met een Røde smartLav+ dasspeldmicrofoon en het werkt! Je sluit dus 3 microfoons aan op je iPhone en het geluid van elke microfoon wordt opgenomen.

  Je vindt de microfoons hier: https://verdienenmetvideo.nl/microfoon-voor-video/

  Helpt dit jou?

  Op jouw videosucces!

  Hartelijke groet van Noor Janmaat

Plaats een reactie