Hoe je betere iPhone video’s maakt met een goede microfoon

Hè, wat zeg je?! Niets vervelender dan een video zien waarbij je de ondernemer niet goed kunt verstaan. Ga je video’s met je iPhone maken, dan kun je het natuurlijk doen met alleen de ingebouwde microfoons van je iPhone. Maar de kans is groot dat je kijkers afhaken, nog voordat je video is afgelopen en dat wil je niet. Hoe pak je het dan wel aan?

Externe microfoon aansluiten

Op een rustige plek, zonder hinderlijk achtergrondgeluid, zoals blaffende honden of voorbij razend verkeer en jezelf dichtbij de camera gepositioneerd, ‘ken het misschien net’. Maar wil je echt goed hoorbaar zijn en verder van je camera afstaan, dan heb je toch echt een extraatje nodig.

Dan is het ’t best om een professionele externe microfoon op je iPhone aan te sluiten. Alleen, de keuze is reuze…

Welke microfoon kun je het beste gebruiken in combinatie met je iPhone?

 • Een dasspeldmicrofoon
 • Een plug-in microfoon
 • of een richtmicrofoon?

Dat hangt van het soort video af.

De winnende plug-in microfoon: ZOOM iQ7

Eerder testte ik al vier verschillende plug-in microfoons in verschillende prijsklasses: ‘Welke iPhone microfoon komt als beste uit de test’. Met de winnende microfoon, de ZOOM iQ7, maak ik nu geregeld video’s. Zoals laatst, toen ik op een zonovergoten dag aan het strand lag. Ik testte de microfoon opnieuw, maar dit keer zonder en mét de meegeleverde windkap. En het resultaat mag er zijn! Zie hieronder het resultaat:

Bekijk deze video op mijn YouTube-kanaal: https://youtu.be/4Vr1XpueZAE. Mis mijn volgende video’s niet, abonneer je op mijn YouTube-kanaal en klik op de bel.

iPhone Microfoon test met iQ7 microfoon

iPhone-microfoon-test-iQ7-microfoon
Test met de iPhone microfoon iQ7

Hier nog even de specificaties én mijn bevindingen van de ZOOM iQ7 microfoon.

Specificaties iQ7 MS Stereo Microphone

 • Stereomicrofoon voor iOS 7
 • Geschikt voor iPhone met lightning aansluiting (dat zijn de iPhone 5/5s/5c en 6/6 plus)
 • Volumeregelaar
 • LED-indicatoren om geluidsniveau te checken
 • Hoofdtelefoonaansluiting
 • Draaibare microfoons
 • 3 geluidsniveaus
 • Gewicht: 200 gram
 • Prijs: 119,-

“iQ7 MS Stero Microphone: een blijver!”

Wat ik van de microfoon vind: “De verpakking hielp niet echt mee, wat mij betreft. Was heel ongemakkelijk open te maken met al dat plastic en de gekunstelde verpakking daar weer omheen (hoe goed kun je iets inpakken?!). De microfoon is licht van gewicht en erg compact. Het mooie van deze microfoon is dat je ‘m verschillende kanten op kunt kantelen. Er zit een volumeregeling op, net als een koptelefoonaansluiting. En handig: led-lichtjes om te zien of het geluidsniveau klopt. Ik ben onder de indruk van het geluid, dat erg zuiver is. Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat. Dit is een blijver voor mij!”

Dasspeldmicrofoon voor je iPhone video’s

In deze video, die ik op het dakterras SkyLounge maakte tijdens SAIL 2015, gebruik ik een dasspeldmicrofoon die je in dit overzicht vindt.

Bekijk deze video op mijn YouTube-kanaal: https://youtu.be/4Vr1XpueZAE. Mis mijn volgende video’s niet, abonneer je op mijn YouTube-kanaal en klik op de bel.

Op jouw videosucces!

Hartelijke groet van Noortje Janmaat

Noortje 'strategie' Janmaat
Video Marketing StrateegVerdienen met VIDEO
Noortje Janmaat is Video Marketing Strateeg en gespecialiseerd in leadgeneratie met video. Ze is auteur van het boek over videomarketing: Experttips over verdienen met video. Ze helpt high end ondernemers om met authentieke video's en video testimonials hun diensten en producten met meer gemak te verkopen.

11 gedachten over “Hoe je betere iPhone video’s maakt met een goede microfoon”

 1. Graag wil ik iemand volledig in beeld filmen zonder dat een microfoon duidelijk in beeld is. Onder meer voor het filmen van yoga, dus een kabel moet ook niet in de weg zitten 😉 Heb je hier toevallig ook nog een tip voor?

 2. Dag Gerjan,

  Dankjewel voor je reactie. Ja, je kunt dan het beste een draadloze dasspeldmicrofoon gebruiken. Daar hangt echter wel een ander prijskaartje aan dan een microfoon aan een draad. Mocht je kiezen voor een dasspeldmicrofoon aan een draad, dan zijn er manieren om de microfoon netjes onder je kleding weg te werken. Je vindt de microfoons en accessoires hier: https://verdienenmetvideo.nl/microfoon-voor-video/.

  Heb ik je vraag zo voldoende beantwoord?

  Op jouw videosucces!

  Groet van Noortje

 3. Hoi Brian,

  MoviePro of FiLMiC Pro zijn goede (betaalde) apps waar je meer mogelijkheden mee hebt, zoals: auto exposure, auto focus, rules of third, witbalans et cetera. Ik werk zelf het liefst met MoviePro.

  Op jouw videosucces!

  Groet van Noortje

 4. Ik heb een Senneieser dasclip zender/ontvanger set maar hoe sluit ik die aan op een IphoneX? Kan hem wel inpluggen maar de cameramicrofoon blijft het doen en de externe microfoon doet niks. Helluup alsjeblieft. Dank je wel. Walter

 5. Hoi Walter,

  Als je een app als MoviePro of FiLMiC Pro gebruikt dan kun je via de instellingen de juiste microfoon selecteren.

  Helpt dit jou?

  Op jouw videosucces!

  Hartelijke groet,

  Noortje Janmaat

 6. Hallo Noortje,

  Interessant om je artikelen te lezen. Heb je toevallig ook een oplossing voor extra geluidsopname (microfoons of microfoon) aangesloten op 1 iphone voor video van een gesprek tussen drie mensen?
  Wat ik tot nu toe heb kunnen ontdekken is hooguit in een setting van twee mensen (2 dasspeld microfoons)
  Hoor graag van je.

 7. Hoi Esther (naamgenoot van mijn moeder),

  Goed om te lezen dat je de artikelen interessant vindt. Heb het voor je getest met een iRig Dasspeldmicrofoon Dubbelpack in combinatie met een Røde smartLav+ dasspeldmicrofoon en het werkt! Je sluit dus 3 microfoons aan op je iPhone en het geluid van elke microfoon wordt opgenomen.

  Je vindt de microfoons hier: https://verdienenmetvideo.nl/microfoon-voor-video/

  Helpt dit jou?

  Op jouw videosucces!

  Hartelijke groet van Noor Janmaat

 8. Hoi Noor,

  Ik wil gaan vloggen met mijn iPhone en ben nu aan het bekijken wat ik daarvoor moet aanschaffen.

  Ik denk aan deze selfiestick: https://www.bol.com/nl/p/blitzwolf-bw-bs4-selfie-stick-tripod-wit-smartphone-vlog-tripod/9200000110156853/

  En ben nog opzoek naar een betaalbare externe microfoon. Ik dacht aan deze:
  https://www.bol.com/nl/p/boya-lavalier-microfoon-by-m1/9200000105534089/
  Maar deze kan ik niet direct aansluiten op mijn iPhone Xs. Daarvoor heb ik waarschijnlijk een verloopje nodig.

  Raad jij deze producten aan en/of heb jij nog tips?

 9. Hoi Vera,

  Wat leuk dat je reageert. En wat goed dat je video wil gaan inzetten voor je bedrijf. Of bedrijven. Houwerij, echt spot on die naam! Leuk concept.

  Hier vind je een overzicht van video-accessoires die ik van harte kan aanbevelen.

  https://verdienenmetvideo.nl/microfoon-voor-video

  Zelf heb ik niet zulke goede ervaringen met het (B-) merk Boya. De kwaliteit van Røde en iRig vind ik beter. Als je een iPhone met lightning aansluiting hebt, dan heb je inderdaad een verloopkabeltje nodig. Met een selfiestick en een externe microfoon kun je heel goed van start.

  Verder zou ik je adviseren om de camera aan de achterkant van je smartphone te gebruiken, zodat je je kijker aankijkt. Bij de selfiecamera raak je mogelijk afgeleid, omdat je naar jezelf gaat kijken (zit mijn haar wel goed?).

  Helpt dit jou?

  Op jouw videosucces!

  Hartelijke groet,

  Noortje Janmaat

Plaats een reactie