Video storytelling: de kracht van verhalen
Denk jij erover om video storytelling in te gaan zetten als marketinginstrument, maar weet je niet hoe je dit het beste kan aanpakken. Dan ben je hier op de juiste plek, want in dit artikel kun je er meer over lezen. Je leert hoe je met storytelling een boeiend verhaal overbrengt dat je publiek aanspreekt en hoe je dat met behulp van video doet. Dus, laten we gauw kijken wat video storytelling is en hoe je het slim toepast in je marketingstrategie.
Inhoudsopgave
Wat is storytelling
Storytelling is de kunst van het vertellen van verhalen en wordt beschouwd als een van de oudste vormen van communicatie. Verhalen zijn net zo oud als de mensheid zelf. De vroegste opgetekende verhalen – de Bijbel, oude mythologie en filosofie – worden nog steeds veel gelezen en onderzocht.
En video? Sinds de eerste ‘bewegende beelden’ aan het begin van de twintigste eeuw is digitale video de meest populaire vorm van media voor informatie en entertainment geworden. Sterker nog, 72% van de consumenten zegt dat ze videomarketing verkiezen boven tekst.
Wat is video storytelling
Video storytelling is een marketingtactiek die het middel video gebruikt om een verhaal te vertellen over een merk, bedrijf, dienst of product. Video storytelling leidt kijkers door een verhaal dat gerelateerd is aan hun eigen pijnpunten of verlangens, het creëert verbinding en geeft hoop en vertrouwen dat er een oplossing is voor hun probleem of verlangen.
Mensen worden emotioneel geraakt door wat ze zien door een combinatie van factoren, variërend van filmen vanuit verschillende camerahoeken tot muziek, lichtgebruik, kleuren, animaties, sfeerbeelden, de personen in beeld en natuurlijk de emotie van het verhaal zelf.
Video storytelling is veel meer dan een verkooppitch. Het focust juist niet op het product of de dienst zelf, maar vertelt eerder een verhaal dat direct of zijdelings verband houdt met het bedrijf of merk, het product of het pijnpunt of het verlangen van de klant. Verhalen vertellen met video prikkelt alle zintuigen – ogen, geest en hart – wat het krachtiger en meeslepender maakt, en zeer goed in het stimuleren van betrokkenheid bij het verhaal.
Samenvatting
Video storytelling is het vertellen van een verhaal over een merk, bedrijf, dienst of product met behulp van het middel video.
Belang van video storytelling: onderscheiden
In een wereld vol met afleidingen, wordt het voor bedrijven steeds uitdagender om de aandacht van mensen te krijgen. Je hoort weleens: aandacht is de nieuwe valuta. Veel bedrijven slagen er gelukkig wél in door de kracht van verhalen te combineren met video.
Video storytelling is een krachtig middel om ervaringen, ideeën, waarden of complexe informatie op een boeiende en eenvoudige manier over te brengen. In de context van marketing, onderwijs, en entertainment speelt storytelling een belangrijk rol bij het verbinden van mensen, het delen van kennis en het beïnvloeden van emoties en gedrag.
Voordelen video storytelling
Emotionele verbinding: Verhalen hebben het vermogen om emoties op te wekken, wat een diepere band met je publiek creëert.
Informatieoverdracht: Door complexe informatie in de vorm van een verhaal te gieten, kan deze makkelijker worden begrepen en onthouden (en worden doorverteld).
Invloed en overtuiging: Verhalen kunnen gedrag beïnvloeden en veranderen, wat essentieel is in marketing en leiderschap.
Culturele overdracht: Verhalen zijn een middel om (bedrijfs)cultuur, tradities en waarden over te dragen van de ene generatie op de andere, van de ene tevreden klant op de potentiële.
Storytelling wordt gebruikt in allerlei middelen en vormen, waaronder geschreven teksten, films, muziek, en visuele kunst. En het speelt een belangrijke rol in bijna alle menselijke interacties, van onderwijs tot reclame en entertainment. Het is een universeel en tijdloos middel dat mensen helpt om te verbinden, van elkaar te leren, te entertainen en te inspireren.
Samenvatting
De voordelen van video storytelling voor bedrijven zijn om te verbinden, te leren, te entertainen en te inspireren.
Kernelementen van video storytelling
Video storytelling is een vorm van visuele content waarbij video wordt gebruikt om verhalen te vertellen. Hier zijn de meest cruciale elementen van video storytelling:
- Verhaalstructuur
Elk sterk verhaal heeft een duidelijke structuur, die bestaat uit een inleiding, een middenstuk en een conclusie. Deze structuur helpt om de kijker door het verhaal mee te nemen, waarbij elke fase essentiële informatie of actie bevat die het plot vooruithelpt. - Personages
Centraal in bijna elk verhaal staan de personages. Zij slaan een brug tussen het verhaal en de kijker. Belangrijk is het dat de kijker zich kan identificeren met de personages (of dat ze die interessant vinden). - Conflict
Conflicten vormen de drijvende kracht van het verhaal. Ze creëren spanning en maken kijkers nieuwsgierig en geïnteresseerd naar het vervolg. Het conflict kan intern zijn (binnen een personage) of extern (tussen de verschillende personages of tussen een personage en een situatie). - Visuele elementen
De manier waarop een verhaal visueel wordt gepresenteerd, draagt bij aan hoe goed het wordt ontvangen. Denk aan camerahoeken, kleurgebruik, belichting en de algemene cinematografie. Deze elementen moeten het verhaal aanvullen en de juiste sfeer creëren. - Emotionele betrokkenheid
Een van de doelen van storytelling is om een emotionele reactie op te roepen. Het gebruik van muziek, tempo, en timing kan allemaal bijdragen aan het versterken van de emotionele impact van het verhaal. - Vertelperspectief
Het perspectief van waaruit het verhaal wordt verteld kan sterk variëren – van een alwetende verteller tot een eerste-persoonsperspectief. Het gekozen perspectief moet de manier waarop het verhaal wordt ervaren versterken en bijdragen aan de algehele boodschap. - Dialoog en script
De dialogen en het videoscript zijn belangrijk voor het overbrengen van het verhaal en moeten zorgvuldig worden geschreven of uitgewerkt zijn om authentiek te zijn en de juiste informatie op het juiste moment te geven. - Pacing en timing
De snelheid waarmee het verhaal zich ontvouwt en de timing van belangrijke onthullingen zijn essentieel om ervoor te zorgen dat kijkers van begin tot eind blijven kijken.
Door deze elementen toe te passen in je video, creëer je verhalen die niet alleen entertainen, maar ook resoneren en beklijven bij je publiek. Elk aspect speelt een rol in het maken van een samenhangend, boeiend en vooral goed verhaal.
Samenvatting
De kernelementen van video storytelling zijn: verhaalstructuur, personages, conflict, visuele elementen, emotionele betrokkenheid, vertelperspectief, dialoog en script, en pacing en timing.
Starten met video storytelling
De eerste fase van het proces van video storytelling is het beantwoorden van deze 6 fundamentele vragen:
1. Plot
Een plot is een reeks gebeurtenissen die het verhaal vormgeeft. Een goed plot heeft een duidelijk begin (introductie), midden (conflict of complicatie) en einde (oplossing), en bevat vaak een climax of een belangrijk keerpunt.
- Welk verhaal wil je vertellen?
- Wat is het thema?
- Wat is de structuur? Als in: introductie, conflict en oplossing.
2. Doel
- Waarom wil je dit verhaal overbrengen aan je kijkers?
- Wat wil je dat ze na het zien van je video doen (of laten)?
3. Mensen
- Wie zijn de hoofdpersonages in je videoverhaal?
- Hoe verhouden zij zich tot je kijkers?
4. Plaats
- Wat is de belangrijkste locatie voor de video?
- En hoe beïnvloedt deze het verhaal?
5. Publiek
- Wie wil je dat de video voornamelijk gaan zien?
- Zullen het nieuwe klanten, potentiële klanten, werknemers of een andere groep zijn?
6. Verspreiden
- Hoe ga je het video verhaal delen met anderen?
- En waar wordt het gehost (bijv. YouTube, je website, of op een andere plek)?
Hoe maak je een storytelling video?
Om een goed verhaal te vertellen is het belangrijk om eerst te begrijpen hoe je een goed verhaal vertelt.
Onthoud dat mensen een korte aandacht spanne hebben en dat je een verhaal wilt vertellen dat hen van begin tot eind geboeid houdt. Als je erin slaagt om de interesse en aandacht van je publiek te trekken (en te behouden) tijdens je verhaal, komt dat meestal doordat je de emoties van de kijkers hebt aangewakkerd.
Show, don’t tell
Onthoud ook het sleutelprincipe van “show, don’t tell” (oftewel: vertel het niet, maar laat het zien). Monteer de video zo dat je niet elk idee aan het publiek vertelt, maar alleen die elementen die nodig zijn om een boeiend verhaal te laten zien dat ze nieuwsgierig maakt naar het vervolg. Bedenk: in je marketing hoef je niet volledig te zijn (juist niet!).
5 stappen om een storytelling video te maken
1. Identificeer je doel en doelgroep
Zodra je weet wat je wilt bereiken met je verhaal en welke kijkers je wilt bereiken, wordt het makkelijker om verder te gaan.
2. Creëer een verhaal
Je kunt mensen inhuren met ervaring in videomarketing en storytelling om je verhaal goed te vertellen. Het is cruciaal dat het begin, midden en einde logisch in elkaar overlopen, dat je waarde geeft en dat je video wervend is. Vooral omdat de meeste kijkers de video waarschijnlijk maar één keer zullen zien. En je wilt dat een kijker converteert naar een betalende klant.
3. Kies een videoformaat (geanimeerd, live personages, speciale effecten, zoals drone videografie).
De keuze voor het videoformaat hangt natuurlijk grotendeels af van je budget. Je algehele tijdsbestek en andere deadlines spelen ook een rol bij het bepalen van het videoformaat. Het filmen van een live-actionvideo kost meer tijd en middelen dan het maken van een verhaal uit stockvideoclips. Vergeet niet het potentieel van video AI-tools, die elke dag beter worden.
4. Stel een productieteam samen of huur een productiestudio in.
Wanneer je professionals of videoproductiebedrijven kiest om dit mee te doen, zoek dan uit wat hun eerdere ervaring is, wat de resultaten zijn van hun klanten en bekijk hun eerdere video’s om te zien of de stijl en sfeer passen bij je doelen.
5. Creëer een promotiestrategie om je video gezien te krijgen.
Je promotieplan kan bestaan uit sociale media-aandacht, persberichten, native videodistributie en zelfs eenmalige lokale evenementen waar je de video laat zien. Zorg ervoor dat je het marketingplan klaar hebt voordat de video live gaat, want je wilt het slim verspreiden, zodat je er optimaal profijt van hebt.
Samenvatting
Om een storytelling video te maken is het nodig dat je een doel en doelgroep hebt, een verhaal creëert, een videoformaat kiest, een productieteam samenstelt en een promotiestrategie kiest.
Video storytelling tips
Als je laagdrempelig wilt starten met video storytelling, dan zijn hier een paar tips die je helpen om aan de slag te gaan en je verhalen impactvol te maken:
- Begin met een duidelijk doel
Bepaal wat je wilt bereiken met je video. Wil je een product verkopen, een merkverhaal vertellen, of een specifieke boodschap overbrengen? Een helder doel helpt je om je verhaal en te focussen. - Ken je publiek
Begrijp voor wie je de video maakt. Wat zijn hun interesses, behoeften en voorkeuren? Een video die resoneert bij je publiek, krijgt meer bekijks. - Houd het simpel
Begin met eenvoudige apparatuur. Je smartphone kan een eenvoudige manier zijn om video’s van hoge kwaliteit te maken. Gebruik natuurlijk licht en een rustige omgeving om je video’s te verbeteren. - Plan je verhaal
Schrijf een script of maak een storyboard. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar het moet de belangrijkste punten die je wilt overbrengen en de volgorde van je verhaal omvatten. Een goede structuur zorgt ervoor dat je verhaal helder en boeiend is (en blijft). - Gebruik sterke openings- en slotzinnen
Je openingszin moet de aandacht grijpen en je slotzin moet motiverend zijn, aanzetten tot actie (call to action) of je kijkers uitnodigen om over iets na te denken. - Experimenteer met beeld en geluid
Leer de basis van camerawerk, zoals hoe je verschillende shots neemt en wanneer je ze gebruikt. Gebruik eventueel achtergrondmuziek om emotie aan je video toe te voegen. - Edit zorgvuldig
De montage van je video is waar je je verhaal echt mee tot leven brengt. Gebruik basis editing software die vaak gratis beschikbaar is op smartphones of online. Edit de video op een manier die het tempo goed houdt en de kijker geïnteresseerd houdt. - Feedback
Laat je video zien aan vrienden of collega’s voordat je deze online deelt. Gebruik hun feedback om je (volgende) video te verbeteren. - Publiceer en promoot
Kies het juiste platform voor je video afhankelijk van waar je publiek zich bevindt. Dit kan YouTube, Instagram, Facebook, of andere sociale media zijn. Gebruik goede beschrijvingen, tags en een aantrekkelijke titel om de vindbaarheid van je video te verhogen. - Leer van elk project
Leer van elke video. Kijk wat werkt en wat niet werkt. Elke video is een kans om te leren en je vaardigheden te verbeteren.
Door deze tips te volgen, kun je beginnen met het effectief gebruiken van video storytelling, zelfs met beperkte middelen. Het belangrijkste is om te beginnen, te leren van het proces, en geleidelijk aan beter te worden. Onthoud: video is een leerproces, als je niet begint, dan kun je het niet leren.
Belangrijkste tip: skip de verkooppitch
Een van de meest voorkomende fouten die bedrijven maken in hun video, is verkooppraatjes. Natuurlijk is het belangrijk is om een duidelijke boodschap en een call-to-action te hebben. Het is ook goed om in gedachten te houden dat kijkers naar je video kijken om mogelijk iets nieuws van je te leren. Als je te veel verkooppraat in je video propt, kan het saai en vervelend worden. Focus in eerste instantie op het delen van interessante en waardevolle content waar je kijker echt iets aan heeft. Dan komt het verkoopgesprek daarna.
FAQ Video Storytelling
Een verhaallijn, ook wel een plot genoemd, is de opeenvolging van gebeurtenissen en ontwikkelingen binnen een verhaal. Het is het raamwerk dat de structuur en de dynamiek van het verhaal bepaalt, van begin naar het midden tot en met het einde. Hierin komen de acties en motieven van het personage aan bod en komt er een oplossing voor het probleem.
Basiselementen van een verhaallijn
- Introductie: het begin van het verhaal waarin de hoofdpersonage, de setting en het probleem worden geïntroduceerd.
- Opbouw: Deze fase verergert het probleem en maakt dat de kijker zich nog meer betrokken voelt met het personage en het probleem dat hij benoemt.
- Climax: Het hoogtepunt van het verhaal, ook wel het worst-case scenario genoemd. Dit is vaak het meest dramatische deel van het verhaal.
- Ontknoping: Na de climax volgen de gevolgen van de hoofdgebeurtenissen; het probleem wordt opgelost en de verhaallijn begint af te sluiten.
- Conclusie: Het einde van het verhaal waar alle losse eindjes samenkomen en het verhaal tot een afsluiting komt, met een bevredigend of soms open einde, afhankelijk van de stijl van het verhaal.
Belang van een goede verhaallijn
Een goede verhaallijn is cruciaal, omdat het de kijkers betrokken houdt bij het kijken naar het verhaal. Het biedt een logisch vervolg van opeenvolgende gebeurtenissen. En zorgt voor een emotionele reactie van het publiek, hetzij: blijdschap, verwondering, verbazing, verdriet of een verrassing. Belangrijk is dat het verhaal geloofwaardig is en ervoor zorgt dat het publiek blijft kijken tot het einde en dat ze een volgende stap zetten.
Het vertelperspectief in video storytelling verwijst naar de positie vanuit waar het verhaal wordt verteld. Dit perspectief bepaalt van wie de stem of het gezichtspunt het verhaal vertelt en heeft invloed op hoe het publiek het verhaal ervaart.
Het kiezen van het juiste vertelperspectief is essentieel, omdat het de relatie tussen de verteller, de personages en het publiek vormgeeft. Hier zijn enkele veelvoorkomende typen vertelperspectieven:
1. Eerste persoon (ik-perspectief)
Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van een personage binnen het verhaal, vaak de hoofdpersoon. De verteller gebruikt ‘ik’ of ‘wij’ en deelt persoonlijke gedachten en ervaringen direct met het publiek.
2. Tweede persoon (jij-perspectief)
Dit is minder gebruikelijk in traditionele verhalen, maar gebruikelijker in marketing verhalen. Het verhaal spreekt de lezer of kijker direct aan met ‘jij’, waardoor deze zich zelf een personage in het verhaal voelt.
3. Derde persoon beperkt
De verteller vertelt het verhaal vanuit het perspectief van één personage, maar gebruikt ‘hij/zij’ om naar dat personage te verwijzen. De kennis van de verteller is beperkt tot de gedachten, gevoelens en ervaringen van dat ene personage.
4. Derde persoon alwetend
De verteller heeft een goddelijk perspectief en weet alles over alle personages en gebeurtenissen. Dit perspectief stelt de verteller in staat om gedachten en gevoelens van elk personage te delen en commentaar te geven op alles wat gebeurt.
5. Derde persoon objectief
De verteller rapporteert zonder de interne gedachten of gevoelens van de personages te onthullen, waardoor het verhaal een meer observerend en neutraal gevoel krijgt.
Elk van deze perspectieven kan unieke draai aan een verhaal geven, afhankelijk van het doel van de verteller. Het kiezen van het juiste vertelperspectief is cruciaal voor het effectief overbrengen van de gewenste boodschap en emotie in een verhaal.
Storytelling kun je op verschillende manieren inzetten, afhankelijk van je doel, het middel dat je ervoor inzet en je publiek. Hier zijn enkele veelgebruikte vormen van storytelling:
- Lineaire storytelling: Dit is de meest traditionele vorm waarbij het verhaal een duidelijk begin, midden en einde heeft. De gebeurtenissen volgen elkaar op in een logische volgorde en leiden tot een climax.
- Niet-lineaire storytelling: In deze vorm wordt het verhaal niet chronologisch verteld. Flashbacks, flashforwards en andere niet-lineaire technieken worden gebruikt om een complexer verhaal te creëren dat vaak meerdere interpretaties of onthullingen in zich heeft.
- Interactieve storytelling: Hierbij heeft de luisteraar of kijker de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op het verloop van het verhaal. Dit is populair in video games en interactieve media waarbij de keuze van de gebruiker het verhaal beïnvloedt.
- Transmedia storytelling: Dit type storytelling verspreidt het verhaal over verschillende mediaplatforms, waarbij elk platform een uniek deel van het verhaal biedt. Dit kan een mix zijn van video’s, boeken, games, sociale media en meer.
- Visuele storytelling: Verhalen die voornamelijk via beelden worden verteld. Dit kan door middel van film, televisie, strips, infographics of zelfs door gebruik van puur visuele elementen in presentaties.
- Digitale storytelling: Specifiek gericht op digitale platforms, combineert deze vorm tekst, afbeeldingen, video en audio om boeiende verhalen te creëren die gemakkelijk zijn te delen op internet.
- Corporate storytelling: Gebruikt door bedrijven om hun merkidentiteit, waarden of de geschiedenis van hun bedrijf te communiceren. Het doel is vaak om emotionele verbindingen met het publiek op te bouwen en de merkloyaliteit te versterken.
- Oral storytelling: Een van de oudste vormen waarbij verhalen mondeling worden overgedragen. Dit omvat het vertellen van verhalen, anekdotes en fabels die vaak een educatief of moreel doel dienen.
Elke vorm van storytelling heeft zijn eigen unieke toepassingen en kan effectief zijn in verschillende contexten, afhankelijk van de gewenste impact die je op je publiek wilt maken.
Conclusie: Kracht van storytelling met video
Video storytelling werkt zo goed, omdat het mensen aantrekt, hun aandacht vasthoudt en ze het gevoel geeft betrokken te zijn bij wat ze zien gebeuren. Video’s kunnen educatief zijn, zoals instructievideo’s. Andere video’s hebben niet veel dialoog, maar spreken juist visueel boekdelen (en met behulp van de juiste muziek).
En uiteraard, het kost tijd en moeite om video storytelling voor je bedrijf goed te laten werken. Als je ermee begint, dan kan het je impact vergroten, zodat je de juiste leads naar je toe gaat trekken. Ook met een bescheiden budget, kun je beginnen met video storytelling (bijvoorbeeld met je smartphone) om je merk te versterken en klanten aan te trekken en aan je te binden.
Ik hoop dat je geholpen bent met dit artikel. Heb je er een vraag over? Stel deze gerust onder het artikel.
Op jouw videosucces!