Tips om als ondernemer gerust op vakantie te gaan

Als zelfstandig ondernemer wil je zo nu en dan ook op vakantie. Maar dat kan knap lastig zijn als je inkomen volledig van jou afhankelijk is. En helemaal als je alleen kunt verdienen als je fysiek aan het werk bent en op uurtje-factuurtje basis werkt. Maar toch, het is zo belangrijk om met regelmaat helemaal los te komen van je werk en in de off-stand te gaan en lekker zorgeloos van je vakantie te genieten. Zodat vakantie ook écht vakantie is. Ja, hier spreekt een ervaringsdeskundige…

Hoe zorg je ervoor dat je online zichtbaar blijft, terwijl je op vakantie gaat (en je virtueel assistent misschien óók nog eens op vakantie is…). In dit artikel deel ik mijn strategieën om zichtbaar te blijven tijdens reizen en stedentripjes. Strategieën die ook jij kunt toepassen voor jouw eigen bedrijf.

Plaats en tijdonafhankelijk werken

Het is mijn streven om volledig plaats- én tijdonafhankelijk te kunnen werken, zodat ik op elke plek in de wereld kan werken en op het tijdstip dat ik het wil. Daar heb ik mijn businessmodel dus ook op ingericht, maar met het maken van een aanbod van actieve en passieve inkomensbronnen alleen ben je er niet. Er is veel méér nodig, zoals online zichtbaar blijven, zodat je niet ‘in de vergetelheid raakt’ als ondernemer.

En daarom ben ik zo blij met mijn iPhone én iPad. Deze twee apparaten bieden mij de mogelijkheid om overal te werken en mijn bedrijf te runnen. Mijn iPhone heb ik altijd bij me en ik kan er echt alles mee om online zichtbaar te blijven: video’s maken & uploaden, foto’s maken en bewerken, m’n social media monitoren en véél meer. Zo kan ik er zelf voor kiezen om iets op de sociale media te posten of niet, om ‘aan of uit te staan’.

Je bedrijf automatiseren

Veel zaken lopen altijd door binnen mijn bedrijf, omdat ik bepaalde processen volledig heb geautomatiseerd. ’s Avonds, ’s nachts, in het weekend, als ik op pad ben, het maakt niet uit. Mijn website blijft altijd voor me werken. Zo blijft mijn lijst groeien door de gratis weggevers die websitebezoekers op mijn website downloaden.

En ik heb altijd een aantal artikelen en nieuwsbrieven achter de hand, voor als er een keer iets tussen komt. Ook handig, want wat gebeurt er als je plotseling een keer ziek wordt? Ok, ondernemer zijn en ziek zijn gaat niet echt samen, maar het zou zomaar een keer voor kunnen komen dat je niet in staat bent om te werken.

[Tweet “Zo zorg je ervoor dat je online zichtbaar blijft als je op vakantie gaat”]

Strategie 1: Een goede voorbereiding is het halve werk

Om online zichtbaar te blijven tijdens vakantie is het belangrijk om een aantal stappen vooruit te denken:

 • Waar ga je het komende half jaar op focussen?
 • Welke (high-end) programma’s wil ik wanneer gaan lanceren?
 • Wat is er allemaal voor nodig om dat succesvol te lanceren?

De stappen die ik concreet neem:

 1. Ik stippel mijn half jaar-, maand- en weekplanning verder uit met het oog op de lanceringen die ik wil gaan doen en daar heb ik de onderwerpen voor mijn blog op uitgekozen.
 2. Ik werk 2 artikelen volledig uit voor op mijn blog. Hoe langer je weggaat, hoe meer artikelen je vooruit zou moeten werken, afhankelijk van hoe vaak je een artikel publiceert natuurlijk. Publiceer je een keer per maand, dan ben je snel klaar. En als je na je vakantie niet direct in de stress wil hoeven schieten, is het raadzaam om nóg een artikel klaar te hebben liggen.
 3. Ik schrijf voor elk nieuw te publiceren blog een nieuwsbrief.
 4. Voor elk te publiceren blog maak ik microcontent (‘behind the scenes’ heb ik het altijd over m’n broodkruimels) om te kunnen verspreiden via Facebook, LinkedIn en Twitter, de social media kanalen waarop ik nu actief ben. Elke broodkruimel krijgt op verschillende dagen en tijdstippen een plekje op mijn social media kanalen, zodat ik de meeste exposure krijg. Social media is tenslotte zo vluchtig, voor je het weet ben je alweer buiten beeld…
 5. Mijn virtueel assistent plaatst en plant de artikelen, nieuwsbrief én microcontent in via de tools die we hiervoor in ons dagelijkse werk toepassen.

Tip: content ‘recyclen’

In de social media planning van Verdienen met VIDEO verwijzen we trouwens ook altijd naar oudere artikelen die waardevol zijn voor de doelgroep en die veel bekeken en gedeeld zijn. Zo kan ik al gepubliceerde content nóg een keer gebruiken. De kans is natuurlijk heel groot dat maar een heel klein percentage van mijn doelgroep mijn content bij een eerdere publicatie op Twitter of Facebook heeft gezien.

Extra tips om ontspannen op vakantie te gaan

 • Spreek met je team of virtueel assistent af op wat voor manier je contact wil hebben bij dringende zaken (en wanneer iets dringend is).
 • Plan voor jezelf een vast moment tijdens je vakantie om je mail te checken of besteed het checken en beantwoorden van mails uit aan je team.
 • Zorg dat je voor terugkerende taken en activiteiten een systeem maakt, zodat je niet elke keer hoeft te bedenken welke manier van werken het beste werkt. Het voorkomt dat je zaken over het hoofd ziet en het bespaart je tijd en dus energie.

Strategie 2: Ik ga op vakantie en neem mee

Uiteraard gaat mijn smarthone de koffer in. Maar dat is niet alles. Wat neem ik nog meer mee om video’s met mijn smartphone te maken?

Microfoon voor smartphone videos - Smartphone Vloggen voor Ondernemers

Hoe blijf jij online zichtbaar?

Wat doe jij om online zichtbaar te blijven als je op vakantie gaat? Heb jij een systeem om in the picture te blijven bij je doelgroep?

Noortje 'strategie' Janmaat
Video Marketing StrateegVerdienen met VIDEO
Noortje Janmaat is Video Marketing Strateeg en gespecialiseerd in leadgeneratie met video. Ze is auteur van het boek over videomarketing: Experttips over verdienen met video. Ze helpt high end ondernemers om met authentieke video's en video testimonials hun diensten en producten met meer gemak te verkopen.

Plaats een reactie