Smartphone Vloggen voor ondernemers: 3 tips om te starten met video

Laatst werd ik door een journalist van Nieuws.nl geïnterviewd over mijn boek Experttips over verdienen met video. Het gesprek ging over de misverstanden die er bestaan over smartphone vloggen en video’s maken, en dan vooral bij zelfstandig ondernemers. 

Ben jij ondernemer? En denk je erover om te gaan vloggen met je smartphone? Wil je weten hoe je het beste van start gaat? Lees het artikel of bekijk de video en ontdek hoe je het beste goed van start gaat als je zakelijk wilt gaan vloggen.

Video: Smartphone Vloggen voor Ondernemers: 3 tips

6 minuten en 11 seconden kijktijd

Bekijk de video op mijn YouTube-kanaal: https://youtu.be/2Ej_4lhXdDE. Mis mijn volgende video’s niet, abonneer je op mijn YouTube-kanaal en klik op de Bel.


Zakelijk Vloggen een hype?

Het lijkt een ware hype, dat vloggen. Als je als zelfstandig ondernemer niet vlogt, dan tel je niet mee, zo lijkt het. Dat er wel iets meer bij komt kijken, dan je smartphone aanzetten en gezellig gaan zitten kletsen voor de camera, is iets wat veel ondernemers soms vergeten.

Video Tip 1: Waarom ga je Vloggen?

Voordat je met video’s gaat beginnen, denk eerst eens goed na waarom je dat gaat doen. Een vlog is niets meer dan een internetdagboek. Als jij tijd en zin hebt om een ‘internetdagboek’ te gaan bijhouden en als je kijkers het leuk vinden om het dagelijks wel en wee van jou te zien, dan zou ik zeggen: ga gerust vloggen. Persoonlijk denk ik dat het voor jouw kijkers vooral interessant is om iets van jou te krijgen en daarmee bedoel ik:

 • waardevolle informatie
 • een inspirerend verhaal
 • een nieuw inzicht dat je hebt gekregen
 • jouw allerbeste tips

Wat is jouw allerbeste tip?

Boekpresentatie Experttips over verdienen met video

Zo gaf gaf ik de meer dan 100 ondernemers die aanwezig waren bij de lancering van mijn boek de volgende opdracht:

Werk in 2-tallen samen, film elkaar met je smartphone en maak een video van maximaal 30 seconden kort. En vertel in die video:

 • Wie je bent
 • Hoe je bedrijf heet
 • En wat jouw allerbeste tip voor jouw klanten is

De uitkomst van deze simpele opdracht was verrassend en heel leuk:

 • Ik mocht in totaal 37 video’s via Whatsapp ontvangen
 • Het waren video’s van 21 vrouwen, 15 mannen en 1 setje
 • 13 video’s duurden langer dan 30 seconden
 • 24 video’s duurden korter dan 30 seconden
 • (mag jij raden of de vrouwen of juist de mannen te lang van stof waren…)
 • Ik kreeg 8 verticaal opgenomen video’s en 29 horizontaal opgenomen video’s

Neem je smartphone video altijd horizontaal op en zorg ervoor dat de homebutton van je smartphone aan je rechterhand zit, zodat je video niet op z’n kop wordt opgenomen.

Smartphone Vloggen? Geef een oplossing voor het probleem

Terug naar de eerste tip: Het gaat er dus niet om dat je voor de camera gaat zitten ratelen over jezelf. Je mag ervan uitgaan dat kijkers geholpen willen worden met een bepaald probleem, een probleem waar jij de oplossing voor hebt. Wat jij brengt in je video’s, moet dus vooral heel waardevol zijn. Tenminste, als je kijkers wilt krijgen en van die kijkers ook kopers wilt maken. En ik neem aan dat je dat wilt als je ondernemer bent.

Video Tip 2: maak een Videoplan en wees consistent

Je wilt gaan vloggen om organisch beter gevonden te worden op internet, zowel via Google, YouTube als Facebook. Heel slim, want het vergroot je vindbaarheid, je zichtbaarheid en je expertstatus. Alleen, hoe zorg je ervoor dat je videoplannen slagen en je er op de lange termijn mee gaat verdienen? De valkuilen waardoor zakelijk vloggen niet van de grond komt en geen vaste plek in je bedrijf krijgt is:

 • Als je geen helder doel voor ogen hebt
 • Als je geen systeem hebt voor die steeds terugkerende taken
 • Als je geen interessante inhoud deelt die jouw doelgroep wil zien

Zorg dat je met vaste regelmaat, consequent video’s gaat maken en verspreiden. Stel haalbare doelen, als 1x per maand haalbaar is voor jou, begin dan gewoon 1x per maand, dan kun je daarna altijd nog vaker video’s gaan delen.

Video Tip 3: kijk naar je smartphone alsof er een persoon tegenover je staat

Dan als laatste tip, tip 3: kijk naar je camera alsof het een persoon van vlees en bloed is. Praat tegen je smartphone alsof je een gesprek met iemand voert. Het voelt misschien een beetje raar, om zo in het luchtledige tegen een smartphone te praten, maar er is toch echt iemand die jouw video straks bekijkt. Ik schrijf nu aan jou, ik heb er een gezicht bij, met een naam. Bedenk dus vooraf voor wie jij je video maakt.

Wat is de beste vlogcamera?

Misschien vraag je je af welke camera je nodig hebt om te gaan vloggen. Ben je internet aan het afstruinen naar de beste vlogcamera. Stop je zoektocht gelijk. Want waarmee lees jij nu dit artikel? Grote kans dat je nu je smartphone in handen hebt. En laat alsjeblieft los dat je per se de allernieuwste smartphone nodig hebt, want dat is niet nodig. Begin gewoon met dat wat je nu hebt.

Benieuwd welke video-accessoires ik gebruik voor het opnemen van mijn smartphone video’s?

Starten met Smartphone Vloggen?

Dat waren mijn tips. Wil je nou weten wat ervoor nodig is om meer te verdienen met je video’s? Lees dan mijn boek Experttips over verdienen met video. In dit boek leg ik je aan de hand van 50 praktische tips de WINST-methode uit waarmee je als ondernemer meer gaat verdienen met je video’s.

Op jouw videosucces!

Hartelijke groet,

Noor Janmaat
Video Marketing Strateeg

Noortje 'strategie' Janmaat
Video Marketing StrateegVerdienen met VIDEO
Noortje Janmaat is Video Marketing Strateeg en gespecialiseerd in leadgeneratie met video. Ze is auteur van het boek over videomarketing: Experttips over verdienen met video. Ze helpt high end ondernemers om met authentieke video's en video testimonials hun diensten en producten met meer gemak te verkopen.

Plaats een reactie