Script schrijven voor je video of zonder videoscript opnemen

Vraag jij je af of het slim is om een script te schrijven voor je video? Of dat je je verhaal beter gewoon uit je hoofd doet als de camera draait? Ik kan het werken met autocue alleen maar toejuichen, vooral voor video’s op:

In dit artikel lees je de voordelen van het werken met autocue en geef ik je tips hoe je een onweerstaanbaar videoscript schrijft.

Video: Script schrijven voor je video of zonder videoscript opnemen

Kijktijd: 4 minuten en 36 seconden kijktijd

Bekijk de video op mijn YouTube-kanaal: https://youtu.be/izrJ0_OaS6k. Mis mijn volgende video’s niet, abonneer je op mijn YouTube-kanaal en klik op de Bel.


Werken met autocue en script

au·to·cue (de; m; meervoud: autocues) Uitspraak: [‘autokju])

1
(tv) voor de kijker onzichtbaar scherm waarop de door een presentator uit te spreken tekst verschijnt

Misschien denk je: autocue, welnee ik leer mijn tekst gewoon uit mijn hoofd. Maar ik kan je zeggen dat het op camera meestal niet zo lekker uitpakt. Je ziet dat iemand teveel in zijn hoofd zit, teveel aan het nadenken is en dus niet bezig is met de kijker aan de andere kant van het scherm. En dat is juist wat je WEL wilt: contact maken met je kijker, je kijker raken en in beweging brengen.

Gedachten als: shoot, wat zou ik na mijn introductiepraatje ook alweer zeggen? Oh ja, de call to action niet vergeten… zorgen dan alleen maar voor veel ruis op de lijn en zweet op je bovenlip. Na poging 9 zakt de moed je in de schoenen en raak je lichtelijk gefrustreerd, niet bepaald de juiste energie om een video op te nemen, schrijft een ervaringsdeskundige…

De voordelen van werken met autocue

Een goed geschreven script is de basis voor een succesvolle video. Maar het is tegelijkertijd ook een vak apart, het schrijven van een goed script en het voorlezen overbrengen van een script via autocue.

Werken met script en autocue:

  • helpt je vooraf om goed na te denken over het doel van je video (wat wil ik eigenlijk bereiken met deze video?)
  • zorgt ervoor dat je het idee van ‘ojee, straks vergeet ik mijn tekst’ kunt laten varen tijdens het opnemen van je video, weer een zorg minder…
  • is ECHT onmisbaar als je een professionele videolancering van je product of dienst doet
  • bespaart je tijd als je je video’s op YouTube plaatst. Je kunt je script direct als ondertiteling toevoegen (goed voor je vindbaarheid)
  • bespaart nóg meer tijd als je je script hergebruikt als copy voor je blog
  • helpt je om gewoonweg een betere video te maken

Hoe het werken met scripts voor klant Ann was

“Tijdens het voortraject hebben we de verschillende scripts helemaal uitgewerkt, en ook geoefend. Dus ik moest toen helemaal stilstaan bij welke inhoud wil ik geven en wat is een goede opbouw? Maar we hadden dat ook helemaal via Skype geoefend, dus op het moment dat we dan echt de video’s gingen opnemen, voelde dat eigenlijk niet meer nieuw, want ik had het al een aantal keer gedaan, dus dat voelde eigenlijk heel vertrouwd.”

Aldus Ann van Riet over het werken met de scripts voor de videolancering van haar jaarprogramma.

Hoe je een script voor je video schrijft

Stap 1 – Maak eerst een korte samenvatting van je video

Schrijf een korte samenvatting van je video waarin je belangrijke vragen beantwoordt als: voor wie maak ik deze video eigenlijk precies? En waar ga ik deze video plaatsen?

Stap 2 – Schrijf je script

Ben je erover uit wat het doel van je video is? Begin dan met het schrijven van je script. En nee, niet in gekunstelde schrijftaal, maar in spreektaal. Gewoon zoals je het tegen die ideale klant zou vertellen als die voor je neus zou staan.

Stap 3 – Neem je script door

Neem je script door, leg je script even weg, slaap er een nachtje over, kijk er de volgende dag met een frisse blik naar, schrap waar je kunt schrappen en skip gekunstelde constructies en schrijftaal. Het helpt je om te horen of je verhaal natuurlijk klinkt en waar het bijgeschaafd kan worden. Je wilt niet klinken als de mevrouw die door het station galmt… Ga een paar keer droog oefenen voordat je voor het echie gaat. Zodat het helemaal je eigen verhaal wordt.

Stap 4 – Je video Opnemen met script

En dan is het tijd om je iPhone in je statief te zetten, je lichaam even los te schudden, diep in- en uit te ademen, een paar gekke bekken te trekken en op de playbutton te klikken. Je zult na het opnemen van een aantal video’s merken dat het opnemen van een video zo een fluitje van een cent wordt. En dat je je alleen nog maar hoeft bezig te houden met het zo goed mogelijk overbrengen van je boodschap.

Op jouw videosucces!

Hartelijke groet,

Noor ‘houdt van schrijven’ Janmaat
Video Marketing Strateeg

Noortje 'strategie' Janmaat
Video Marketing StrateegVerdienen met VIDEO
Noortje Janmaat is Video Marketing Strateeg en gespecialiseerd in leadgeneratie met video. Ze is auteur van het boek over videomarketing: Experttips over verdienen met video. Ze helpt high end ondernemers om met authentieke video's en video testimonials hun diensten en producten met meer gemak te verkopen.

Plaats een reactie