LinkedIn Live Video: hoe werkt livestreamen?

Wil je met LinkedIn Live Video aan de slag om je bedrijf te laten groeien? Bekijk het artikel en de video en ontdek hoe livestreamen op LinkedIn werkt.

Video: LinkedIn Live Video: hoe werkt livestreamen?

Bekijk de video op mijn YouTube-kanaal:  Mis mijn volgende video’s niet, abonneer je op mijn YouTube-kanaal en klik op de Bel.


LinkedIn Live in Nederland

LinkedIn lanceerde native video pas als laatste van alle social media: in 2017. En ook met live video laat het zakelijke netwerk even op zich wachten. LinkedIn Live is in bèta en wordt momenteel nog getest door een select aantal mensen en zakelijke pagina’s, voordat het breed wordt uitgerold en wij LinkedIn Live in Nederland kunnen gebruiken.

Live video op andere social media

 • YouTube Live: april 2011
 • Twitter & Periscope: maart 2015
 • Facebook Live: augustus 2015
 • Instagram Live: november 2016
 • LinkedIn Live: februari 2019

Om in aanmerking te komen om LinkedIn Live in Nederland te testen, kun je je hier aanmelden: https://www.linkedin.com/help/linkedin/ask/lv-app. LinkedIn stelt je op de hoogte als je aanvraag wordt goedgekeurd.

Als je bent goedgekeurd om live video’s uit te zenden in Nederland, dan kun je direct aan de slag.

Waarom LinkedIn Live Video?

Waarom livestreamen op LinkedIn? Wat maakt het anders dan live video op andere social media?

Ten eerste, LinkedIn is een zakelijk en professioneel netwerk, met eenzelfde soort publiek. Dit alleen al maakt het anders dan andere social media. Mensen zijn zich meer bewust van wat ze er wel en vooral ook wat ze niet delen.

Het niveau van de reacties op posts ligt hoger. Anders dan op bijvoorbeeld YouTube is het op LinkedIn niet mogelijk om anoniem te reageren. Je plaatst reacties openbaar en vanuit je persoonlijke LinkedIn-profiel die door iedereen te bekijken is. Professionals denken beter na voordat ze een reactie plaatsen en hoe ze zichzelf daarmee positioneren.

“Our mission at LinkedIn is to make professionals more productive and successful and we are looking for quality live content that is also aimed at that.” aldus Christina Minshull, Client Solutions Manager bij LinkedIn.

Statistieken Live video versus Native video

Statistieken volgens LinkedIn Marketing Solutions

 • 24x meer comments op LinkedIn Live video’s dan op native video’s
 • 7x meer reacties op LinkedIn Live video’s dan op native video’s
 • 62% van de bedrijven is van plan om in de toekomst te gaan livestreamen
 • 73% van de B2B marketeers geven aan dat video een positieve impact heeft op de ROI

LinkedIn Live: welke tools heb je nodig?

Broadcast Tool

Zo gemakkelijk als live video op Facebook of YouTube werkt, zo anders zal het gaan op LinkedIn. Via Facebook of YouTube heb je alleen je smartphone nodig om via de mobiele app te gaan livestreamen. Wil je gaan livestreamen op LinkedIn, dan heb je daar een (gratis of betaalde) 3rd party broadcast tool voor nodig.

Wat is een broadcast tool?

Zie een broadcast tool als een coderingsprogramma, als een tussenstuk tussen jou en de kijker. De broadcast tool stuurt jouw video door naar LinkedIn, zodat jouw kijkers live kunnen kijken. Voordat je kunt streamen op LinkedIn, moet je dus een broadcast tool uitkiezen.

Voor LinkedIn Live heb je de keuze uit:

Externe microfoon

Gebruik een externe microfoon om goed hoorbaar te zijn tijdens je uitzending. Of twee microfoons als je bijvoorbeeld een interview opneemt met een klant of bezoeker van je event.

Bekijk hier welke microfoon en andere video-accessoires onmisbaar zijn voor je live video’s.

Goede camera (webcam)

De kwaliteit van de ingebouwde webcam op je computer is doorgaans niet heel erg hoog. Wil je dat je live video super scherp is? Kies er dan voor om een externe webcam aan te sluiten.

Bekijk hier mijn aanbevelingen voor webcam en andere accessoires voor je live video’s.

Snelle internetverbinding

Een snelle internetverbinding is heel belangrijk als je gaat livestreamen. Je kunt zowel livestreamen via WiFi, 4G als bekabeld internet. Voor LinkedIn Live heb je minimaal 3mbps nodig. Maar, je internetverbinding is niet altijd even stabiel, dus voor de beste resultaten heb je een uploadsnelheid van minimaal 10 mbps of hoger nodig. 

Test je internetverbinding

Test je internetverbinding voordat je live gaat via Speedtest:  

LinkedIn Live Video: handig om te weten

 • Het is (nog) niet mogelijk om je LinkedIn Live video vooraf in te plannen.
 • Momenteel kun je tot 4 uur lang livestreamen op LinkedIn Live.
 • Adverteren van je live video is niet mogelijk in de beta versie.
 • Na het beëindigen van je live video blijft de video in je tijdlijn zichtbaar of in de tijdlijn van je zakelijke pagina als native video .
 • Je kunt je live video naderhand delen via andere social media of via je nieuwsbrief.
 • Je live video kun je na het beëindigen verwijderen uit je tijdlijn.

LinkedIn Live Video: wat NIET mag

 • Je mag niet verkopen in of promoten in live video.
 • Je mag geen vooraf opgenomen video’s livestreamen. Al je live video’s moeten daadwerkelijk live gestreamd worden (anders breng je je LinkedIn-connecties in de war).
 • Je livestreams mogen niet korter dan 10 à 15 minuten duren, want anders is er niet genoeg tijd voor je publiek om te reageren op je live video.
 • LinkedIn wil geen zogenoemde meta streams, oftewel: vertel niet hoe je LinkedIn gebruikt op LinkedIn.
 • Voorkom dat je logo prominent in beeld. Als je wel een beeldmerk wil laten zien, doe het dan subtiel.
 • Je mag geen lange intro met ‘Livestream start binnenkort’ in beeld brengen. LinkedIn wil niet dat je je publiek langer dan een of twee minuten laat wachten.
 • Je mag geen onprofessionele video’s livestreamen. Alle content is voor iedereen zichtbaar en zou moeten aansluiten bij het LinkedIn publiek.

LinkedIn Live statistieken

Livestream statistieken

 • hoogst aantal kijkers tijdens de live video
 • minuten gekeken
 • weergaven
 • kijkers live + replay
 • reacties, commentaren en deelacties

LinkedIn Live Tips

Tip 1. Extra device

Zorg dat je een extra device hebt als je gaat livestreamen. Zo kun je een device gebruiken voor je live video én een device voor het zien van commentaren. Vergeet niet om je tweede device op stil te zetten, zodat je niet afgeleid kan worden door binnenkomende notificaties.

Tip 2. Vraag iemand voor support

Vraag of iemand je komt helpen bij het live-streamed. Niet alleen voor mental support, maar ook voor praktische hand- en spandiensten. Bijvoorbeeld om te reageren op commentaren tijdens je livestream. Of om de belangrijkste vragen op papier te zetten, zodat jij die tijdens of aan het einde van je livestream kan beantwoorden.

Tip 3. Kies een goed onderwerp voor je live video

Ik hoop dat dit artikel je helpt ter voorbereiding op je eerste LinkedIn live video.

Op jouw videosucces!

Hartelijke groet,

Noortje Janmaat
Video Marketing Strateeg

Noortje 'strategie' Janmaat
Video Marketing StrateegVerdienen met VIDEO
Noortje Janmaat is Video Marketing Strateeg en gespecialiseerd in leadgeneratie met video. Ze is auteur van het boek over videomarketing: Experttips over verdienen met video. Ze helpt high end ondernemers om met authentieke video's en video testimonials hun diensten en producten met meer gemak te verkopen.

Plaats een reactie