De juiste mindset om succesvol met video te beginnen

Ben je ondernemer en wil je gaan beginnen met video? Om jezelf op de kaart te zetten en je bereik te vergroten? Lees dit artikel met tips voor de juiste mindset om succesvol van start te gaan.

Video ‘De juiste mindset om succesvol met video te beginnen’

Kijktijd: 5 minuten en 32 seconden 

Bekijk de video op mijn YouTube-kanaal: https://youtu.be/CyiE-r5dyRA. Mis mijn volgende video’s niet, abonneer je op mijn YouTube-kanaal en klik op de Bel.


Het was echt 1 grote terging… 

Ik was op van de zenuwen, het was de eerste tenniswedstrijd van het seizoen, ik speelde in een nieuw competitieteam, bij een nieuwe club. Ik had jaren niet meer getennist en ben in de winter weer tennislessen gaan nemen, daar ging het steeds beter. Alleen ja, trainen of vrijspelen is natuurlijk iets anders dan een wedstrijd spelen.

Ik wil niet onderdoen en winnen

En voor die eerste wedstrijd dacht: ik wil nu echt niet onderdoen en ik wil winnen. Maar het ging dus echt voor geen meter. Ik was in mijn hoofd alleen maar bezig met de mensen die aan de kant stonden te kijken en hoe ik stond af te gaan, en dat iedereen het zag en het frustreerde me dat ik zo stond te klungelen en zoveel fouten aan het maken was.

Ik was echt compleet niet ontspannen en tijdens de wedstrijd dacht ik alleen maar: ok, ik wil dat deze ellende zo snel mogelijk is afgelopen. En oh jee: hoe moet dat de rest van het seizoen als ik zo blijf prutsen?! Misschien moet ik er maar gewoon mee stoppen…

3 keer verloren

Mijn broer, die mijn hele afgang langs de baan had gezien, zei na afloop tegen me: “Je hebt eigenlijk 3 keer verloren Noor”.

 • Je hebt van je tegenstander verloren
 • Je hebt van jezelf verloren
 • En je hebt ook nog eens geen plezier gehad van je wedstrijd

Auw ja, daar zeg je me wat…

Ik was in mijn bovenkamers bezig met gedachten die me totaal niet hielpen bij het spelen van die wedstrijd. Er was zoveel ruis op de lijn door al die gedachten, waardoor ik totaal niet relaxed op de baan stond. En ik was me ook niet bewust van mijn plek, dus waar ik op dat moment stond. Ik had jaren geen wedstrijden gespeeld, dan kan ik natuurlijk niet van mezelf verwachten dat ik een goed wedstrijdritme heb.

Mindset om succesvol met video te beginnen

Ondernemers die video’s willen maken

En dit zelfde fenomeen zie ik eigenlijk ook vaak bij zelfstandig ondernemers. Ze voelen wel de noodzaak om iets met video te gaan doen, om zichzelf op die manier te onderscheiden van al die andere ondernemers. Maar ze hebben last van koudwatervrees en ze leggen de lat zó ontzettend hoog voor zichzelf. Ik weet niet of dat voor jou ook zo is. Maar veel ondernemers vinden het spannend, ze weten niet precies wat ze moeten zeggen en als ze zichzelf dan terug zien en horen, dan worden ze über kritisch op zichzelf. En letten ze op de meest kleine details, die jou en mij niet eens zouden zijn opgevallen als we het niet geweten hadden.

Mindset: weet waar je staat

Als dit ook voor jou geldt, dan heb ik een tip voor je. Het is goed om je bewust te zijn van je positie, dus waar je staat. Ja, het zal in het begin wennen zijn voor de camera en misschien niet in 1 keer lukken, maar dat is helemaal niet erg. Probeer dan gewoon de beste versie van jezelf te zijn en te kijken naar je eigen progressie, en jezelf dus niet te vergelijken met anderen. Maar probeer jezelf juist steeds te verbeteren. Hoe vaker je video’s maakt, hoe beter je erin wordt.

“Echt zijn is belangrijker dan perfect willen zijn”

Onthoud dat echt zijn veel belangrijker is dan perfect willen zijn. Perfectionisme houd je als ondernemer klein en helpt je niet om te groeien. Dus ga niet voor perfect, maar gewoon goed genoeg.

Mindset: Overwin jezelf door video’s te maken

En nee, ik ben niet gestopt met tennissen. Ik ben eraan gaan werken, aan mijn mindset. Ik ben erover gaan lezen en ik ben gaan oefenen, aan bewust zijn op de baan. Ik heb voor mezelf heldere doelen gesteld.

Ik denk steeds: ik wil plezier hebben tijdens die wedstrijden, ik wil ontspannen, maar wel super gefocust op de baan staan en ik wil op die manier winnen. Alleen die eerste wedstrijd had ik verloren. En alle andere 13 partijen had ik op rij gewonnen, goed he?! Dat voelt echt als een enorme overwinning op mezelf.

Video Onmisbare manier om klanten te krijgen

En dat wens ik jou ook toe, dat je jezelf gaat overwinnen door video’s te gaan maken. Ik zie het echt als een onmisbare manier voor iedere ondernemer om nieuwe klanten te krijgen en om geld mee te verdienen. En het is gewoon een heel leuke en directe manier van marketing en verkoop, die zowel voor jou als voor je toekomstige klant leuk is.

Ik hoop dat jij dat ook gaat ervaren en dat je er straks net zo enthousiast over raakt als je ervaart wat het voor de groei van jouw bedrijf kan betekenen. Dat je net als ik kan werken waar je maar wilt en wanneer je maar wilt. En dat allemaal dankzij dit handige apparaat: je smartphone.

Mindset: Wat houdt jou tegen?

Voor nu ben ik heel erg benieuwd wat jou nog tegenhoudt om ermee te beginnen. Dus scroll even naar beneden en laat je reactie achter.

Op jouw videosucces!

Hartelijke groet,

Noor ‘blijft zichzelf overwinnen’ Janmaat
Video Marketing Strateeg

Noortje 'strategie' Janmaat
Video Marketing StrateegVerdienen met VIDEO
Noortje Janmaat is Video Marketing Strateeg en gespecialiseerd in leadgeneratie met video. Ze is auteur van het boek over videomarketing: Experttips over verdienen met video. Ze helpt high end ondernemers om met authentieke video's en video testimonials hun diensten en producten met meer gemak te verkopen.

2 gedachten over “De juiste mindset om succesvol met video te beginnen”

 1. Jaaaa! Dit is zó herkenbaar! Ik tennis ook, en speelde ook voor het eerst mee in een team met (bijna) allemaal 6-jes. De eerste wedstrijden (bij mij waren het er meerdere helaas;)) gingen voor geen meter, allemaal verloren.
  Tot ik dacht: Ja maar dit is mijn HOBBY, dit zou leuk moeten zijn. Ik heb het lekker losgelaten en ben gewoon gaan sláán. Dat hielp. Toch af en toe komen die belemmerende gedachten wel weer even om de hoek kijken. Ik herken ze alleen veel eerder.
  Dit is binnen mijn bedrijf precies hetzelfde verhaal. Voor mij is bewust zijn van die gedachten heel belangrijk. Pas dan kan ik ze ook makkelijker voorbij laten gaan…

  Superleuk filmpje Noortje, past me precies!

 2. Wat leuk dat je ook tennist Alies! En dat je het herkent. Wat kunnen we onszelf in de weg zitten hè, met die gedachten… Bewustwording is inderdaad stap 1 en er dan vervolgens nog iets mee doen. Het is fijn om die rust te vinden en gewoon te gáán, zowel op de baan als ernaast. Spelenderwijs, maar vol overgave blijven oefenen en steeds iets beter worden.

Plaats een reactie