Last van Concurrentie? Maak je Marketing persoonlijk met Video

Heb je last van concurrentie? Word je links en rechts ingehaald door concurrenten? Geen idee hoe je als ondernemer nog opvalt in een overvolle markt vol concurrentie? Geen nood. Er is een belangrijke succesfactor die het grote verschil maakt. Als je dit heel goed doet in je marketing, dan laat je je concurrentie achter je.

Ze zei:

“Ben je dan niet bang dat ze voor iemand anders kiezen? Dat ze naar je concurrent gaan?”

Ik dacht er even over na en ik zei:

“Nee hoor, waarom zou ik daar bang voor zijn? Concurrentie bestaat niet. En ik ben daar dus ook helemaal niet mee bezig. En andere kennisondernemers zouden daar ook niet bezig moeten zijn. Jij dus ook niet”, zei ik tegen mijn klant.

Video: Last van Concurrentie? Maak je Marketing persoonlijk

Kijktijd: 6 minuten en 12 seconden

https://youtu.be/7VJSygyimQw

Bekijk de video op mijn YouTube-kanaal: https://youtu.be/7VJSygyimQw. Mis mijn volgende video’s niet, abonneer je op mijn YouTube-kanaal en klik op de Bel.


 

Wat is Concurrentie?

Betekenis: wat betekent concurrentie?

Concurrentie. Voor mij is het iets dat niet bestaat. En ik zal je uitleggen waarom niet en wat jij vandaag nog kunt doen als je bang bent voor concurrentie.

Ik heb het even opgezocht.

Volgens de Dikke Van Dale is Concurrentie: mededinging, wedijver, m.n. in het bedrijfsleven

Last van concurrentie betekenis concurrentie volgens Dikke Van Dale

Ik dacht: interessant, wie gebruikt dat woord tegenwoordig nog, wedijver? Maar goed bij wedijveren staat: proberen met een ander gelijk te komen of hem te overtreffen.

Last van concurrentie betekenis wedijver volgens Dikke Van Dale

Geen invloed op Concurrentie (wel op je eigen marketing)

Proberen met een ander gelijk te komen of hem te overtreffen. Dit is een manier om ernaar te kijken, maar die manier is gebaseerd op angst. Ik kijk er liever op een andere manier naar. Het hele begrip concurrentie is namelijk gericht op iets buiten jouw eigen wereld om. Je hebt er geen invloed op. En je kunt alleen veranderen waar je zelf invloed op hebt.

Ze gaan naar concurrentie

Dus, stel ze gaan naar je concurrent (om toch maar even die term te gebruiken, zodat je weet waar ik het over heb). Als potentiële klanten naar je concurrenten gaan, dan kan het 2 dingen betekenen:

  • Als eerste, dat ze meer zijn aangetrokken door die andere ondernemer en zijn verhaal. Dat ze het vertrouwen hebben dat die andere ondernemer ze kan helpen bij het oplossen van hun probleem. Dat is helemaal OK en daar ben ik dan blij om, dat ze iemand anders hebben gevonden waar ze een goede klik mee hebben. En nog iets om te onthouden, dat iemand NU niet voor mij kiest, hoeft niet te betekenen dat iemand nooit voor mij kiest. Misschien is er meer tijd nodig om wel JA te zeggen tegen mijn aanbod.
  • Ten tweede kan het ook betekenen dat ik ze niet genoeg heb weten te overtuigen om met mij te werken. Dat ik niet genoeg heb duidelijk gemaakt welke resultaten je kunt bereiken als je met mij werkt. Wat mijn toegevoegde waarde is. En dan is het dus nodig om mijn marketing en verkoop nog beter te doen (en dat heb ik gelukkig helemaal zelf in de hand).

Bang voor Concurrentie? 3 tips

Om jou verder te helpen wil ik je graag een paar ideeën geven voor als je bang bent voor concurrentie. En als je je afvraagt wat je anders kunt doen om je als ondernemer beter te onderscheiden.

Tip 1. Maak je marketing persoonlijk

Het eerste idee is: maak je marketing zo persoonlijk mogelijk.

Wat ik veel om me heen zie is dat ondernemers en bedrijven hun marketing juist heel onpersoonlijk maken. Ze gebruiken glanzende stockfoto’s of stockbeelden. Ze laten alleen hun logo zien op hun website. Of erger: een logo als profielfoto op social media.

Alleen, wij willen toch niet samenwerken met een logo of met een geweldig mooie website?

We willen samenwerken met mensen die we kennen, aardig en sympathiek vinden, die we vertrouwen.

Dus: maak je marketing zo persoonlijk mogelijk.

Geef je bedrijf een gezicht. Laat jezelf zien zoals je bent. Daar trek je de mensen mee aan die een klik voelen met jou. En stoot je de mensen af die geen klik voelen met jou. Precies wat je wil.

Tip 2. Schrijf je Marketing door 1 persoon (voor een persoon)

Elke vorm van communicatie is persoonlijk. Geschreven of gemaakt door één persoon, voor één persoon. En toch, zoveel bedrijven verschuilen zich achter ‘wij’.

Heel veilig. Niet persoonlijk.

Je maakt heel wat meer impact als je elke ‘wij’ inruilt voor ‘ik’ of nog beter: je zet je lezer of kijker centraal en gebruikt je/jij/u.

Marketing draait tenslotte allemaal om relevant zijn voor de ander.

Tip 3. Vertel Verhalen in je Marketing

Wanneer iedereen ongeveer hetzelfde doet aan marketing. 

Wanneer iedereen ongeveer hetzelfde zegt. 

Wanneer iedereen ongeveer dezelfde stockfoto’s gebruikt.

Dan…  

Juist, dan worden we er moe van. En begint het te vervelen om elke keer hetzelfde te zien en te horen. 

Dan sluiten we onze ogen en oren ervoor.  

Gelukkig zijn verhalen niet kopieerbaar. Zoals mijn verhaal.

Dus, vertel verhalen in je marketing.

Conclusie: Maak je Marketing Persoonlijk

Maak je marketing persoonlijk door jezelf te laten zien, schrijf vanuit een persoon en vertel verhalen in je marketing.

Op jouw videosucces!

Hartelijke groet van Noor Janmaat

Noortje 'strategie' Janmaat
Video Marketing StrateegVerdienen met VIDEO
Noortje Janmaat is Video Marketing Strateeg en gespecialiseerd in leadgeneratie met video. Ze is auteur van het boek over videomarketing: Experttips over verdienen met video. Ze helpt high end ondernemers om met authentieke video's en video testimonials hun diensten en producten met meer gemak te verkopen.

Plaats een reactie