Boekmarketing en Videomarketing – Interview met Managementboek

Wat kunnen we leren van een groot bedrijf als Managementboek.nl? Ik interviewde Marketingmanager Karin de Zwaan van Managementboek. In dit artikel + video deel ik 5 tips met jou, zoals Managementboek die ook toepast voor het opnemen van hun Bookchats. Het zijn tips die ook jij gemakkelijk kunt toepassen voor het maken van jouw video’s, zodat ook jij meer boeken, online trainingen, programma’s of producten kunt verkopen.

Video: Achter de Schermen bij Managementboek Bookchats

Bekijk hier het interview dat ik had met Marketingmanager Karin de Zwaan van Managementboek.nl

Kijktijd: 3 minuten en 32 seconden

Karin de Zwaan: ‘Video is heel belangrijk, omdat je daarmee kunt laten zien wat je doet”

Bekijk de video op mijn YouTube-kanaal: https://youtu.be/U5lvs1b-jt8. Mis mijn volgende video’s niet, abonneer je op mijn YouTube-kanaal en klik op de bel.


Boekmarketing Bookchats video’s

Managementboek.nl is de grootste site in managementboeken met 25.000 producten op voorraad. Mijn boek Experttips over verdienen met video gaat er ook over de toonbank, heb ik met eigen ogen mogen bekijken. Laatst was ik namelijk bij Managementboek op bezoek en kreeg ik een kijkje achter de schermen. Ik was er bij de opnamedag van hun zogenoemde Bookchats, korte interviews met managementauteurs die een video opnemen voor op hun productpagina, daar waar geïnteresseerden hun boek moeten gaan kopen.

Video op boekpagina Managementboek

Managementboek doet dat natuurlijk niet voor niets, een video plaatsen op hun salespagina’s. Een video zorgt namelijk voor betere vindbaarheid op internet, maar ook voor hogere conversies. Want een video helpt een bezoeker om iets te kopen of niet. Er zijn een aantal zaken die Managementboek.nl heel slim aanpakt en dat kun jij ook doen.

5 tips die Managementboek ook toepast

Bekijk de video op mijn YouTube-kanaal: https://youtu.be/5TxcitLTMgQ

Video Tip 1: Creëer een geschikte locatie

Je video opnemen op meerdere locaties, het ziet er natuurlijk hartstikke leuk uit, meerdere beelden op meerdere locaties en afwisseling in beeld houdt je kijker natuurlijk langer bij de les. Maar van de ene locatie naar de andere locatie reizen vraagt tijd. En vergeet niet dat je je filmset ook elke keer moet op- en afbouwen. Ook al werk je alleen met een statief, je smartphone en een microfoon; het kost allemaal tijd en heb je die tijd als ondernemer?

Ik vind het belangrijk om snel te kunnen schakelen en niet dagen bezig te zijn met het maken van een paar video’s. Daarom vind ik het ideaal om een vaste plek, dus deze plek hier te hebben, waar ik binnen 5 minuten mijn ‘filmset’ heb opgebouwd.

Managementboek heeft een professioneel ingerichte studio, met vaste verlichting, met een vaste plek voor de auteur, de journalist, de camera en de cameraman. Dat is heel slim, want over de indeling hoeven ze niet elke keer opnieuw na te denken. En dat scheelt dus gewoon hartstikke veel tijd.

Video Tip 2: Video is 1 van de middelen

Video is 1 van de middelen, net als een e-book, een checklist, een podcast, een webinar of een presentatie is video niets meer dan een manier om je boodschap over te brengen.

Als je je boodschap, dus je content op verschillende manieren, vanuit verschillende invalshoeken, in verschillende vormen, via verschillende middelen en kanalen gaat hergebruiken, dan bereik je zoveel mogelijk mensen. Zowel auditief ingestelde mensen (dus mensen die graag luisteren), als visueel ingestelde mensen (mensen die graag ergens naar kijken). Zowel mensen die alleen op LinkedIn zitten, als mensen die op Facebook of Twitter zitten.

Start hier, zodat ik je mijn nieuwste training kan sturen over de 5 Onmisbare Video’s die jij als ondernemer nodig hebt om je bedrijf te laten groeien.

Video Tip 3: Plan een videodag in

Als je straks thuis of op je werklocatie video’s gaat opnemen, dan is het slim om eens per maand of per zoveel weken een speciale opnamedag in te plannen. Net zoals Managementboek doet, een opnamedag waarop ze meerdere auteurs interviewen voor de Bookchats. Plan je video’s dus vooruit en neem in 1 ochtend bijvoorbeeld 10 video’s op. Het bespaart je heel veel tijd om video’s achter elkaar op te nemen. Je hoeft de filmset maar 1 keer op te bouwen. En vergeet niet om je tussen de opnames door om te kleden, zodat je er in elke video steeds anders gekleed uitziet.

Video Tip 4: Skip je introductie

De eerste indruk telt, maar waarom jezelf introduceren in je video, als je beter meteen to the point kunt komen. De eerste paar seconden van je video zijn namelijk het allerbelangrijkst en maakt of je een kijker krijgt of juist een afhaker. Als je een video maakt, dan wil je dat deze juist goed bekeken wordt, door de juiste kijkers, die later goedbetalende kopers worden.

Dat is ook precies wat Jos Burgers in mijn boek als tip geeft:

Vertel wat minder over jezelf, promoot wat minder en geef wat vaker iets weg.

Video Tip 5: Vergeet niet te lachen

Zenuwachtig en vol spanning een video opnemen, zo gaat dat als het nog helemaal nieuw is. Zo was dat voor mij in het begin ook. Vaak zijn we zo met onszelf bezig en maken we ons druk om hoe we eruit zien en wat anderen van ons denken. Zo druk dat we er een ernstig gezicht van krijgen en helemaal vergeten te lachen. Beter is het om je druk te maken om jouw toekomstige klant en die centraal te zetten (en daarbij niet vergeten te lachen).

Zoals hoogleraar sociale psychologie, auteur en spreker Roos Vonk mooi verwoordt in haar column ‘Vergeet jezelf’:

“Je bent het meest jezelf, als je niet aan jezelf denkt”

Wat Managementboek slim aanpakt is door iemand vragen te laten stellen aan de auteur. Het zorgt ervoor dat de auteur loskomt van de camera, maar juist het gevoel krijgt een gesprek te voeren met iemand. Dus mijn laatste tip: vraag iemand om je te helpen bij het opnemen van video’s. Het scheelt je tijd en het maakt het opnemen van video’s ook nog eens veel leuker, waardoor je video ongetwijfeld veel leuker wordt om naar te kijken.

Hoe auteur Paul Moers het interview voor de Bookchat vond:

Bekijk de video op mijn YouTube-kanaal: https://youtu.be/IwJpW4XYlfY

Op jouw video (en boek)succes!

Hartelijke groet

Noor Janmaat

Noortje 'strategie' Janmaat
Video Marketing StrateegVerdienen met VIDEO
Noortje Janmaat is Video Marketing Strateeg en gespecialiseerd in leadgeneratie met video. Ze is auteur van het boek over videomarketing: Experttips over verdienen met video. Ze helpt high end ondernemers om met authentieke video's en video testimonials hun diensten en producten met meer gemak te verkopen.

Plaats een reactie