Dat je hier bent betekent dat je op zoek bent naar de meest eenvoudige manier om je klanten online te laten betalen via je website. Je vraagt je af wat het beste betaalsysteem is om een betaalpagina op je website te maken.
Heel goed.
Er komen steeds meer mogelijkheden voor online betalingsmethoden. Maar wat is de beste optie voor jouw bedrijf? In dit artikel krijg je tips waar je allemaal op moet letten bij je keuze voor een betaalsysteem. En het enige wat je nodig hebt om binnen 20 minuten je eerste betaalpagina online te zetten. Dus laten we direct gaan beginnen.
En tot slot krijg je ook de 5 allerbeste tips (die NU – in 2021 – werken) om meer te verkopen.
Inhoud van dit artikel
Video: Betaalsysteem op je Website
Bekijk de video op mijn YouTube-kanaal: https://youtu.be/UN51aWnIpH0. Mis mijn volgende video’s niet, abonneer je op mijn YouTube-kanaal en klik op de Bel.
Wat is een betaalsysteem?
Een online betaalsysteem is een systeem dat een bedrijf op zijn website aanbiedt om een klant een online betaling te laten verrichten. Een klant maakt elektronisch geld over naar het bedrijf in ruil voor een dienst of product.
Een online betaalsysteem maakt het dus mogelijk om transacties uit te voeren vanaf je computer, laptop, tablet of smartphone. Online betalingen verlopen vaak via iDEAL, PayPal of creditcard.
Waarom een Betaalsysteem Nodig?
Als je als bedrijf je diensten en/of producten online wilt verkopen, dan heb je een betaalsysteem nodig om je klanten online te laten betalen. Misschien denk je nu dat je hiervoor een complete webshop of een webshop systeem nodig hebt.
Wees gerust. Niets is minder waar.
Een webshop is vooral passend als je veel verschillende producten aanbiedt. Maar, als bedrijf in de zakelijke dienstverlening heb je niet honderden producten en diensten die je aanbiedt. Ook niet evenzoveel verschillende productopties als maten en kleuren.
Je hebt misschien hooguit 10 of 20 verschillende producten en diensten (zie hieronder). Het enige wat je dan nodig hebt is een betaalsysteem dat je eenvoudig kunt integreren in je bestaande website.
Een bewezen betaalpagina die doet wat die moet doen: ervoor zorgen dat de klant jouw product of dienst gaat kopen.
Valkuilen bij keuze Betaalsysteem
Op welke zaken moet je letten bij het kiezen van een betaalsysteem?
Wat je niet wilt is:
- allerlei gratis of Premium plug-ins, bijvoorbeeld de WordPress plug-in WooCommerce. Dien je zelf te installeren en jaarlijks te updaten. Als je dit niet doet, dan kan dit beveiligingsrisico’s met zich meebrengen en zal het betaalsysteem mogelijk niet goed functioneren op je website.
- heel veel verschillende systemen die allemaal aan elkaar gekoppeld moeten worden, denk aan een systeem voor CRM en relatiebeheer, landingspagina’s, e-mailmarketing, online betalingen, leeromgeving met online cursussen, enquêtes en formulieren, boekhouding (je bent al snel afhankelijk van een ervaren virtueel assistent (VA) of een ontwikkelaar waardoor de kosten ook behoorlijk kunnen oplopen).
- dat je grondige technische kennis over het betaalsysteem en html-kennis nodig hebt.
- lange doorlooptijd voordat het betaalsysteem eindelijk is geïmplementeerd en je je eerste betaalpagina online staat.
- hoge maandelijkse kosten.
- hoge commissies per geslaagde transactie.
Betaalsysteem voor Producten en Diensten
Of je nu ZZP’er bent (een coach, trainer, consultant of dienstverlener) of MKB, of je je bedrijf nu in Nederland of in België hebt, je hebt een betaalsysteem nodig om je klanten eenvoudig online te laten betalen.
Het is een misvatting om te denken dat een betaalsysteem op je website alleen passend is als je je producten en diensten online aanbiedt en levert. Een betaalsysteem werkt ook heel goed als je je producten en diensten offline aanbiedt en live op locatie levert.
Hier ter inspiratie een greep uit de mogelijkheden:
- Diensten (live op locatie of online): lessen, trainingen, cursussen, coaching sessies, advieswerk, programma’s, trainingen, events, seminars en andere niet-tastbare zaken.
- Goederen: tastbare, fysieke producten zoals een boek (waar je ook verzendkosten voor in rekening wil brengen, zowel binnen Nederland, als verzendkosten voor buiten onze landsgrenzen).
- Abonnementen: een maandelijks of jaarlijks terugkerend lidmaatschap, een licentie of een product met termijnbetalingen.
- Downloads: een e-book of een audio-bestand zoals een MP3 (ideale manier om een passief inkomen te genereren).
Verschillende Betaalmethoden aanbieden
Elke bekende online betaalmethode wil je toevoegen aan jouw betaalpagina.
Het geeft je klant veel vertrouwen én de keuzemogelijkheid om zelf te bepalen met welke betaalmethode hij gaat afrekenen. De een geeft de voorkeur aan betalen via iDEAL, de ander betaalt liever via PayPal of overmaking.
Of je je nu alleen richt op de Nederlandse markt of dat je internationaal zaken doet of gaat doen, je wil extra betaalmethodes toe kunnen voegen. Zo wil je het voor zakelijke klanten uit België bijvoorbeeld mogelijk maken om de BTW automatisch te verleggen.
Dit zijn de belangrijkste online betaalmethodes:
- iDEAL: Voor Nederlandse consumenten de online betaalmethode.
- PayPal: De wereldwijde e-wallet voor online betalen, gebruikt door 190 miljoen consumenten.
- Creditcard
- MisterCash, Bancontact, Belfius en KBC voor klanten uit België
- SEPA Bankoverschrijving: Directe overschrijvingen ontvangen van consumenten in 34 Europese landen.
- SEPA Incasso: Direct betalingen incasseren bij consumenten uit 34 Europese landen.
Voordelen betaalsysteem Autorespond
Met de ervaring vanuit mijn eerste bedrijf, webwinkel door Noor, weet ik hoe belangrijk het is om een goed betaalsysteem te hebben.
Verander de tekst in en onder je button en de conversie schiet omhoog. Bundel je producten en je verkoopt meer. En zo zijn er nog wel een aantal optimalisaties te noemen waarmee je beter verkoopt.
Hoe beter het betaalsysteem is geoptimaliseerd, hoe meer je verkoopt. Die regel gaat op als je een webwinkel hebt, maar ook als je een bedrijf in zakelijke dienstverlening hebt.
Betaalsysteem + marketing en sales automation in 1
Vanuit mijn tweede bedrijf Verdienen met VIDEO bied ik naast VIP-trajecten, ook online cursussen, een boek, online en offline masterclasses over videomarketing aan.
Om mijn klanten online te laten betalen voor al deze diensten en producten maak ik gebruik van Autorespond. Dit Nederlandse bedrijf maakt mijn bedrijf een stuk eenvoudiger en bespaart me heel veel tijd. Tijd die ik kan besteden aan mijn klanten.
Het betaalsysteem van Autorespond heeft koppelingen met een payment provider (betaalprovider) als Mollie. Autorespond zorgt ervoor dat het technisch goed werkt, zodat jij daar geen omkijken naar hebt.
Tip: maak hier gelijk een account bij Mollie aan
Functionaliteiten Autorespond
Maar, waar kun je Autorespond allemaal nog meer voor gebruiken dan alleen een betaalsysteem op je website?
- Volledige automatisering voor marketing en online verkoop
- Automatiseren van mails met behulp van workflows (marketing automation)
- Genereren van nieuwe leads via je website
- Opbouwen van je mailinglijst en sublijsten
- Inzicht krijgen in interesses van je doelgroep (en daar je aanbod op aanpassen)
- Samen geld verdienen met behulp van Affiliate marketing
- + koppelingen met boekhoudpakket en beveiligde leeromgeving
- Én een geweldig betaalsysteem met one page checkout (zie hieronder)
Voordelen One Page Checkout
Een one page checkout biedt veel voordelen. Het belangrijkste voordeel is dat het voor je klanten eenvoudig is om snel en veilig te bestellen en betalen. Er is zo min mogelijk afleiding op de pagina. Alleen de meest belangrijke elementen staan op de betaalpagina.
Als je de one page checkout op je website insluit, dan geeft dat ook nog eens veel vertrouwen. Je klanten hoeven niet naar een andere site die ze misschien niet vertrouwen. Doordat alle informatie op 1 pagina staat zien klanten precies wat ervoor nodig is om jouw product of dienst te kopen.
De One Page Checkout is 1 bewezen pagina voor een hogere conversie.
Stappenplan Betaalsysteem op je Website
Stel, je neemt vandaag een Autorespond proefabonnement om het systeem een maand lang gratis uit te proberen. Wat zijn dan de stappen die je moet zetten om het betaalsysteem werkend te krijgen? Zodat je klanten vandaag nog online kunnen betalen (voor welke dienst dan ook).
- Maak een product of dienst aan
Binnen Autorespond kun je 4 soorten producten maken: diensten, abonnementen (terugkerende betalingen), digitale producten (downloads) en fysieke producten (goederen).
- Vul de producteigenschappen in
Vul alle benodigde eigenschappen van je product in en wees daarbij zo specifiek mogelijk. Uiteraard vermeld je de prijs van je product, indien nodig de verzendkosten, wat mensen precies krijgen als ze je product kopen, welk resultaat je product oplevert, testimonials van tevreden klanten en eventueel een garantieregeling.
- Maak een nieuwe betaalpagina op je (WordPress) website
Als je je product volledig hebt ingevuld, dan kun je op je WordPress website een nieuwe pagina gaan maken: je betaalpagina waar mensen komen als ze je product willen kopen. Hanteer een vast format voor al je betaalpagina’s, bijvoorbeeld www.jouwwebsite.nl/bestel-productnaam
- Kopieer en plak de embedcode van je product of dienst
Vervolgens kun je de embedcode van de shoppingcart van je product vanuit Autorespond kopiëren. De gekopieerde embedcode plaats je vervolgens op de nieuwe pagina (die je bij stap 3 hebt gemaakt). Je bent klaar om je product te gaan verkopen door mensen naar je betaalpagina te sturen.
Tips om Online MEER Geld te verdienen
1. Begin met gratis weggeven (content marketing)
Ben je bang om waardevolle kennis zomaar gratis weg te geven? Ben je bang dat je daardoor minder zult verkopen?
Het tegenovergestelde is waar.
Wie begint met geven, zal ontvangen. Door eerst waardevolle informatie gratis weg te geven kun je je juist een boost geven aan je verkoop.
Ga maar eens na.
Als iemand bereidt is om zijn allerbeste kennis en tips gratis met je deelt, ben je dan niet benieuwd naar de enorme toegevoegde waarde hij biedt met zijn betaalde aanbod?
Wie genereus geeft, krijgt genereus.
We willen onszelf nu eenmaal omringen met mensen die vrijgevig zijn, die willen delen, die van betekenis willen zijn, die anderen willen helpen.
Geven kun je doen in de vorm van geld, tijd, aandacht en kennis. Begin goed en geef je allerbeste kennis weg in:
- een video
- een gratis training
- een artikel
- een webinar
- een e-book
- of een checklist
2. Focus op voordelen (in plaats van producteigenschappen)
Producteigenschappen en voordelen klinken misschien hetzelfde.
Zijn het niet.
Een eigenschap van je product geeft waarde. Het kan een reeks video’s zijn, een speciale berekening, een 30-minuten durende 1-op-1 coach sessie, audio opnames die je gedurende een traject verspreid.
Voordelen zijn resultaten van de producteigenschappen. Gaan dus een stap verder. Door het benoemen van voordelen help je jouw potentiële klant om te zien waarom die producteigenschappen zo waardevol zijn.
Bijvoorbeeld, een van de producteigenschappen van een online cursus is een e-book dat in detail ingaat op alle stappen die je je klanten leert.
Hoe maak je er een voordeel van?
Op je salespagina of op je betaalpagina vermeld je dat ze het e-book als bonus bij de cursus krijgen. En dat ze alle stappen leren over [jouw onderwerp] en dat zorgt voor [jouw belofte = jouw resultaat].
Tussen de haakjes vul je jouw eigen onderwerp in en het resultaat dat je beoogt.
3. Upsell en Downsell je producten en diensten
Upselling, Cross Selling en Downselling
Upselling, cross selling en downselling zijn vormen van verkoopstrategieën waarbij je als verkoper ideeën aandraagt, zodat je klant gerelateerde producten en diensten koopt. Je genereert een grotere omzet bij een en dezelfde klant.
“Wil je nog een pakje Smints voor een frisse adem?” vraagt de medewerker van de benzinepomp.
“Als je 3 tubes tandpasta koopt, dan krijg je de derde gratis.”
“Wil je er een extra shot expresso bij?” vraagt de medewerker van Starbucks.
Je kent het fenomeen van upselling, cross selling en downselling vast wel.
Downsellen klinkt misschien als consessies doen, maar dat is het niet. Bedenk voor jezelf eens: wil je dat een potentiële klant een product koopt (ook al is het je goedkoopste product) of helemaal geen product koopt?
Een manier om je omzet te vergroten is om relevante producten toe te voegen. Breng je potentiële klanten op het idee om iets anders of iets extra’s te kopen. Wellicht is hij (nog) niet in staat om te investeren in een online cursus van 500 euro, maar wel in een mini cursus van 200 euro.
4. Bundel je producten en diensten
Het is je misschien opgevallen dat bedrijven die online ondernemen zijn begonnen met het aanbieden van bundels. Je krijgt bijvoorbeeld iets extra’s als je bij je maandelijkse abonnement een extra service neemt. Of je bespaart geld als je in een keer betaalt.
Bundels werken heel goed, omdat je meer omzet maakt en je klant het gevoel heeft een goede deal te krijgen. Stel, je bundelt 3 online cursus die elk afzonderlijk 1.000 euro kosten. Bij aanschaf van de complete bundel aan online cursussen betalen klanten maar 2.500 euro.
Dat is een besparing van 500 euro.
Het kan zijn dat je klant maar 1 cursus gekocht zou hebben, in plaats van 3. Dan verhoog je de transactie met 1.500 euro door de bundel aan te bieden.
5. Voeg sociale bewijskracht toe
Anders dan zelf vertellen hoe goed je product of dienst is, is het veel overtuigender om je klanten dat te laten vertellen. Als je je tevreden klanten laat vertellen waarom ze precies voor jou of jouw product hebben gekozen, dan geeft dat heel veel vertrouwen aan potentiële klanten.
Wij mensen willen nu eenmaal weten wat de ervaringen van anderen zijn. Bij voorkeur andere mensen met wie we ons kunnen identificeren, mensen die op ons lijken.
Op je betaalpagina wil je dus testimonials zetten van mensen die jouw product of dienst eerder hebben gekocht en daar tevreden over zijn. Niet alleen een kort citaat, maar ook een foto van je klant.
“Ik heb mijn omzet weten te verdubbelen”
Wil jij vandaag nog een betaalsysteem op je website, zodat klanten via jouw website online kunnen betalen voor je producten en diensten? Start een gratis proefabonnement bij Autorespond en ontdek zelf hoe eenvoudig het werkt.
P.S.
Ben zelf al sinds 2015 klant bij Autorespond. Naar volle tevredenheid. Ze hebben een prettige helpdesk, reageren altijd snel en denken echt mee over oplossingen en vernieuwingen. Kortom: ik ben fan!
1 gedachte over “Betaalsysteem op je Website [TIP! om Klanten Online te laten Betalen]”