Wat is een gimbal?

Betekenis: wat betekent een gimbal?

Een gimbal is een stabilizer. Als je video’s gaat maken met een stabilizer, dan zorgt deze ervoor dat je camera altijd recht is, zelfs als je beweegt. Een stabilizers corrigeert trillingen en bewegingen waardoor er vloeiend beeld ontstaat. Je video’s zien er mooier uit, omdat de camera in een stabiele positie blijft terwijl jij in beweging bent. Schokkerige beelden zijn dus verleden tijd met een gimbal.

Gimbal voor camera (welke heb je nodig?)

Van aantrekkelijk geprijsd naar duurder in aanschaf:

  • Gimbal voor je smartphone (TIP: bekijk video-accessoires)
  • Gimbal met camera geïntegreerd
  • Gimbal voor actioncam (bijvoorbeeld GoPro)
  • Gimbal voor spiegelreflexcamera, compactcamera of videocamera

Gimbal kopen

Draaggewicht gimbal

Waar moet je op letten bij het kopen van een gimbal? Ten eerste is het belangrijk om op het maximale draaggewicht te letten. Niet elke camera kun je zomaar op elke gimbal monteren. Een professionele gimbal voor zwaardere camera’s (inclusief lenzen) heeft een hoger draaggewicht, dan een gimbal voor actioncams of smartphones. Controleer vooraf hoe zwaar je camera is en of je gimbal die camera kan dragen.

Aantal assen van gimbal

Ten tweede is het belangrijk om te kijken naar het aantal assen van een gimbal. De 2 of 3 roterende assen op een gimbal vangen de bewegingen op. Een 3-assige gimbal zorgt voor de meest vloeiende beelden.  

Bediening gimbal

De meeste gimbals bedien je handmatig via het handvat. Controleer of je met de gimbal de mogelijkheid hebt om een onderwerp te volgen met een speciale trackingfunctie. 

Plaats een reactie