Wat is een funnel?

Betekenis: wat betekent een funnel?

Klinkt misschien wat technisch, een funnel. Is het niet.

Het begrip funnel wordt door marketing p;oeroes vaak uitgelegd als een trechter waar je leads in moet zien te krijgen.

Ik weet niet of je weleens een trechter hebt gebruikt. Ik wel. Meestal klotst de ruitenwisservloeistof met een noodgang het reservoir in. Of smaakvoller: poffertjesbeslag de knijpfles in. Van boven naar beneden. Precies waar je het wil hebben. Dat wel.

In contact komen met potentiële klanten zie ik toch liever als een pad dat je op gelijkwaardig niveau met elkaar bewandelt. Niet van boven naar beneden. Wel van links naar rechts.

Een funnel is een proces waarin je mensen aan de hand neemt naar de eindbestemming waar jij ze wil brengen.

Een funnel kun je zien als een soort lopende band. Ik kan je dat het beste uitleggen door het voorbeeld te geven van onze luchthaven Schiphol.

Je gaat op reis en neemt mee: een koffer.

Je gaat naar de incheckbalie en checkt je koffer in, je plakt een bagagelabel met streepjescode op je koffer en je koffer wordt automatisch via een lopende band naar jouw vliegtuig geloodst.

Als reiziger vermaak je je tijdens het wachten met een goede kop koffie en je gaat wat taxfree shoppen bij de winkels. Je koopt nog even een leuk boek voor in het vliegtuig. En vervolgens ga je richting de gate om je vliegtuig op tijd te halen. Schiphol heeft dus een systeem om al het verkeer van zowel mensen als koffers op de juiste manier te sturen naar het juiste vliegtuig. 

In dit geval ben jij de luchthaven en wil je ervoor zorgen dat de reizigers – jouw ideale klanten – op de juiste manier bij jou aankomen (verkeer), dat ze inchecken (volgen), dat ze zich vermaken en veilig voelen (vertrouwen) en dat ze in het juiste vliegtuig stappen (verkopen).  

Bedenk voor jezelf:

  1. Wat wordt de manier om verkeer te krijgen? 
  2. Wat wordt de manier om volgers te krijgen? 
  3. Wat wordt de manier om vertrouwen op te bouwen? 
  4. Wat wordt de manier om jouw diensten en producten te verkopen?

Plaats een reactie