Wat is affiliate marketing?

Betekenis: wat betekent affiliate marketing?

Affiliate marketing is een manier van online marketing waarbij ondernemers hun affiliate partners (ook wel affiliates genoemd) een vergoeding betalen voor de gegenereerde verkopen of nieuwe leads die de affiliate partner heeft aangedragen.

Hoe werkt affiliatemarketing?

Een affiliate partner kan geld verdienen door op zijn website content te delen (in de vorm van bijvoorbeeld blog artikelen, video’s of advertenties) met een directe doorverwijzing (een unieke affiliatelink) naar het betaalde aanbod van de adverteerder. Volgt er uit deze doorverwijzing een verkoop of lead? Dan ontvangt de affiliate partner een financiële vergoeding van de adverteerder.

Betrokken partijen bij affiliate marketing

1. Adverteerder

De adverteerder is de ondernemer die zelf zijn producten en diensten te koop aanbiedt op internet. De adverteerder bepaalt vooraf de affiliate vergoeding (een percentage of vast bedrag) die wordt uitgekeerd bij een succesvolle verkoop of het krijgen van nieuwe leads.

2. Affiliate partner

De affiliate partner promoot de producten en diensten en stuurt bezoekers door naar het aanbod van de adverteerder. Wanneer er door deze promotieactie een conversie plaatsvindt (bijvoorbeeld een succesvolle verkoop of leadgeneratie), dan ontvangt de affiliate partner hier een vergoeding voor.

3. Affiliate netwerk

Een affiliate netwerk (zoals PayPro, TradeTracker, Daisycon of Zanox) zorgt via speciale tracking software voor het bijhouden van conversies en transacties, maar ook voor de afhandeling van betalingen aan affiliate partners.

Voor wie is Affiliate Marketing geschikt?

Je kunt affiliatemarketing heel goed doen naast je bestaande werkzaamheden als ondernemer. Je verdient online geld, omdat je succesvol doorverwijst naar andere ondernemers uit jouw netwerk voor wie het betaalde product of de betaalde dienst interessant is en die deze uiteindelijk kopen.

Voordelen affiliate marketing als partner

  • Je hoeft zelf geen producten of diensten te creëren (vraagt veel tijd en geld om te maken) 
  • Je hoeft zelf geen producten te verkopen (vraagt veel kennis van marketing en verkoop)
  • Je hoeft zelf geen website of webshop te hebben (vraagt investering in tijd en geld, denk aan hosting, beveiliging, vormgever, tekstschrijver, opt-ins voor gratis weggever, e-mailsoftware et cetera). 

Starten met Affiliate marketing

Wil je starten met affiliate marketing?

Plaats een reactie