5 tips voor meer succes met je Facebook video’s

Waar moet je op letten bij het uploaden van video’s op Facebook? Ik heb 5 tips voor je opgeschreven waarmee je meer succes boekt met je Facebook video’s.

Als je wilt dat je op Facebook meer mensen bereikt, dan is het slim om een video te uploaden in plaats van een gewoon tekstbericht of een foto te plaatsen. Het organische bereik van een native video die je direct op het sociale netwerk plaatst is meer dan twee keer zo groot als een foto.

Video Tip 1: Eerste indruk telt (altijd!)

Zorg dat je in de eerste paar seconden van je video meteen goed binnenkomt bij je kijker. Zorg voor een slimme thumbnail, voorzien van een prikkelende tekst die ook op kleiner beeld (zoals van je smartphone) goed leesbaar is. En zie natuurlijk de aandacht te trekken met de bewegende beelden die je kijkers vervolgens te zien krijgen.

Goed om te weten: een view volgens Facebook

Facebook ziet een view als een video voor meer dan 3 seconden in de tijdlijn van een Facebook-gebruiker wordt getoond. Het is dus al een view als een gebruiker niet eens zelf op de playbutton heeft geklikt om de video mét geluid te bekijken. En met de autoplay functie van Facebook heb je al gauw een view in de pocket. Een video wordt automatisch afgespeeld in je tijdlijn als je simpelweg naar beneden scrollt (dit kun je overigens ook uitzetten). Je hoeft de video dus niet eens actief bekeken te hebben.

Dus…

Dit wetende is het slim om niet alleen te focussen op het aantal views van je video. Een view op Facebook hoeft tenslotte niet afkomstig te zijn van een heel betrokken kijker. Kijk ook naar factoren als aantal reacties, het aantal keren dat een video gedeeld wordt en het doorklikpercentage naar je website. Wat levert een video je dan op?

Video Tip 2: Hoe ‘smoelt’ je video op mobiel?

Steeds meer video’s worden tegenwoordig op een smartphone bekeken. Niet gek met de komst van hoge kwaliteit mobiele telefoons zoals de nieuwste iPhones. Uit nieuw onderzoek blijkt dat 35% van de videokijkers nu zelfs meer video’s op zijn mobieltje bekijkt dan een jaar geleden. En meer dan de helft van de ondervraagden bekijkt dagelijks meerdere video’s van onder de 5 minuten kijktijd op zijn mobieltje. Het loont dus de moeite om even te checken of je video ook op je smartphone goed uit de verf komt.

Video Tip 3: Hoe ‘klinkt’ je video zonder geluid?

Je Facebook video begint al te spelen zonder geluid als je alleen maar door je tijdlijn scrollt. Pas als je echt op de video klikt krijg je er geluid bij. Het is dus slim om de aandacht te trekken met een pakkend eerste beeld, dat ook ‘catchy’ is zonder geluid.

Een veel gehoorde klacht is trouwens dat het geluid van Facebook video’s niet synchroon loopt met het beeld. Het geluid hobbelt dus achter je mond aan, zeg maar, wat erg vreemd is om te volgen.

Advies van Facebook voor uploaden van je video

“De eenvoudigste manier om de kwaliteit van je video’s te optimaliseren, is door een HD-video te uploaden.

Als je je video wilt exporteren vanuit videobewerkingssoftware (bijvoorbeeld Final Cut Pro, Avid en iMovie), raden we deze aangepaste instellingen aan:

  • 264-video met AAC-audio in MOV- of MP4-indeling
  • Een hoogte-breedteverhouding met een maximale breedte van 1280px en die deelbaar is door 16.
  • Een beeldsnelheid van maximaal 30 beelden per seconde
  • Stereogeluid met een samplefrequentie van 44.100 Hz”

Maar ook al voldoet je video aan de specificaties die Facebook zelf heeft opgesteld, dan nog kun je tegen dit synchronisatieprobleem aanlopen.

Video Tip 4: Maak je video kort en bondig

Uit eerder genoemd onderzoek blijkt dat de dagelijkse consumptie van korte video’s (korter dan 5 minuten) veel hoger ligt dan die van lange video’s (langer dan 5 minuten). Toch bekijkt meer dan een derde van de ondervraagden dagelijks een of meerdere video’s die langer dan 5 minuten duren. Toch denk ik dat Facebook niet het juiste medium is om lange video’s op te plaatsen. We brengen heel wat uren rond op Facebook en het liefst verorberen we daar hapklare brokken content. Upload liever niet te lange video’s, maar eerder een video van 1 à hooguit 2 minuten.

Video Tip 5: Voeg ondertiteling toe

Op veel social media begint je video al te spelen zonder geluid, zoals op Facebook en Twitter (al kun je deze autoplay-functie ook gemakkelijk uitzetten). Pas als een kijker op de volumeknop tikt, krijgt hij er geluid bij. De kans is veel groter dat iemand voorbij jouw video scrollt (en al jouw waardevolle informatie mist) als hij niet ziet waar je video over gaat.

Daarom is het slim om ondertiteling toe te voegen, zodat je kijkers begrijpen waar je video over gaat, zonder het volume aan te hoeven zetten. En als je ze getriggerd hebt met die eerste paar zinnen, dan zijn ze eerder geneigd om je hele video te bekijken mét geluid (en dat is wat we willen toch?).

Facebook Video voeg ondertiteling toe

Op jouw videosucces!

Hartelijke groet,

Noor Janmaat
Video Marketing Strateeg

Noortje 'strategie' Janmaat
Video Marketing StrateegVerdienen met VIDEO
Noortje Janmaat is Video Marketing Strateeg en gespecialiseerd in leadgeneratie met video. Ze is auteur van het boek over videomarketing: Experttips over verdienen met video. Ze helpt high end ondernemers om met authentieke video's en video testimonials hun diensten en producten met meer gemak te verkopen.

Plaats een reactie