Facebook Live in spiegelbeeld niet met deze tip

Facebook Live in spiegelbeeld? Niet met deze tip

Je hebt ze vast weleens voorbij zien komen: Facebook Live video’s die in spiegelbeeld zijn opgenomen. Ondernemers die ineens in een linksrijdend land lijken te rijden, omdat hun stuur niet links, maar rechts lijkt te zitten. Of ondernemers die, net als ik hun boek willen promoten en de voorkant is niet leesbaar, omdat die in spiegelbeeld staat. Ja, dat is heel verwarrend, toch? In dit artikel zie je hoe je voorkomt dat je Facebook Live video in spiegelbeeld wordt uitgezonden.

5 minuten en 46 seconden kijktijd

Bekijk de video op mijn YouTube-kanaal: https://www.youtube.com/watch?v=6RqekGU4Nno. Mis mijn volgende video’s niet, abonneer je op mijn YouTube-kanaal en klik op de bel.

Livestreamen via Facebook

Allereerst, waarom zou je gaan livestreamen via Facebook? Live video neemt een steeds grotere vlucht. De meeste social media apps bieden nu hun eigen livestream functionaliteit aan: Facebook, YouTube, Instagram, Twitter (wellicht LinkedIn in de toekomst ook). Dat heeft natuurlijk een reden. Live video helpt je als ondernemer om je ideeën en je waardevolle informatie te delen met mensen van over de hele wereld. Het brengt mensen bij elkaar, het schept een band, het is echt en dat is wat wij mensen willen zien: echte mensen zoals jij en ik.

Video first policy van Facebook

De laatste keer dat jij op Facebook keek, zag je vast wel één of meerdere video’s voorbij komen toen je door je tijdlijn scrolde. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat Facebook er echt alles aan doet om ervoor te zorgen dat mensen video’s bekijken, maar vooral ook dat mensen video’s gaan plaatsen en delen op het sociale netwerk. Facebook heeft namelijk een video first policy, simpel gezegd: video’s krijgen voorrang van Facebook, boven een andere post zoals een gewoon bericht of een foto. En daar kun jij als ondernemer dus je voordeel mee doen, door zelf video’s te delen op Facebook.

Facebook Live in spiegelbeeld

Ok, terug naar de vraag: hoe komt het dat sommige Facebook Live uitzendingen in spiegelbeeld werden uitgezonden als ze met een smartphone zijn gemaakt? Dat komt door de camera waarmee de livestream is opgenomen. Er zitten doorgaans 2 camera’s op je smartphone: een camera aan de voorkant en een camera aan de achterkant.

 • Maak je een live video met je gewone camera, dus de camera aan de achterkant? Dan wordt je live video niet in spiegelbeeld opgenomen, maar gewoon ‘what you see is what you get’.
 • Maak je een live video met je selfie camera? Dan werd je live video tot voor kort in spiegelbeeld opgenomen.

Voorkom spiegelbeeld

Ok, laten we even kijken hoe het werkt, dus pak je smartphone erbij.

Stap 1 Open de Facebook app

Open de Facebook app en klik op Live

Facebook Live Video smartphone stap 1

Stap 2 Veilig droogoefenen

Laten we eerst even veilig oefenen op het droge. Klik onder je naam op Openbaar en selecteer vervolgens Alleen ik, zodat je Facebook Live video alleen voor jou zichtbaar is en voor niemand anders.

Facebook Live Video smartphone stap 2

Selecteer je doelgroep: Alleen ik

Stap 3 Pas de instellingen aan

Links onderin je Facebook Live scherm zie je een toverstaf icoon links naast de blauwe button, met dit menu kun je helemaal los gaan en je creativiteit volledig de vrije loop laten gaan.:

Klik op de Toverstaf

Let op: zie je de toverstaf NIET in je scherm staan? Controleer dan of je de nieuwste versie van de Facebook app hebt geïnstalleerd op je smartphone. Heb je de laatste versie geïnstalleerd en zie je de toverstaf nog steeds niet? Probeer dan het volgende: verwijder de app van je smartphone en installeer de app opnieuw.

Facebook Live video smartphone stap 4

Het menu met aangepaste instellingen

Van links naar rechts kun je:

 • je live video’s pimpen door er emoji’s aan toe te voegen
 • er kleurenfilters overheen zetten, zodat je er op je best uit komt te zien
 • op je scherm tekenen of schrijven in verschillende kleuren
 • het beeld horizontaal of verticaal spiegelen en de helderheid van het beeld aanpassen
Facebook Live Video smartphone stap 5

Klik op het icoon met gereedschap

 

Facebook Live weergave in spiegelbeeld

 

 

Facebook Live video in spiegelbeeld tip

Facebook Live weergave zonder spiegelbeeld

Met welke camera livestreamen?

Dan iets anders, of je nu een gewone video opneemt die je als native video in Facebook uploadt of een live video maakt, in beide gevallen adviseer ik je om de gewone camera te gebruiken, als dat kan.

Ja, maar dan zie ik mezelf niet?!

Ja, maar dan zie ik mezelf niet?! Zul je nu misschien denken. Daar heb je helemaal gelijk in, maar is het de bedoeling dat je jezelf ziet en je je bewust bent van jezelf? Of denk je dat het beter is om met je kijker aan de andere kant van het scherm bezig te zijn? Het antwoord is aan jou.

Het voordeel van livestreamen via je selfiecamera is dat je de reacties van je livekijkers kunt zien en daarop direct kunt reageren. Die reacties kun je natuurlijk niet zien als je een live-uitzending doet via de gewone camera. Het is maar net wat voor Facebook Live uitzending je maakt.

Meer leren over Facebook Live?

Wil je nou meer leren over Facebook Live? En wil je weten wat ervoor nodig is om te gaan verdienen met je Facebook Live-uitzendingen? Koop mijn boek Experttips over Verdienen met video via www.verdienenmetvideo.nl/boek-experttips.

Experttips over verdienen met video

Noortje Janmaat
Noortje Janmaat is Video Marketing Strateeg en auteur van het boek Experttips over verdienen met video (2e druk mei 2018). Ze helpt ervaren ondernemers om kwalitatieve leads te krijgen met hoogwaardige marketingvideo's, zodat ze met meer gemak kunnen verkopen.

2 gedachten over “Facebook Live in spiegelbeeld? Niet met deze tip

 1. ik zie nergens het icoontje instellingen bij me live zoals hier aangegeven en ik heb me facebook verwijdert en opnieuw gedownload en nog geen verschil ik weet me zelf geen raat meer en heb het zeker wel nodig

 2. Beste Anouska,

  Na publicatie van dit artikel heeft Facebook in de tussentijd wijzigingen gemaakt, waardoor jouw scherm op je smartphone er iets anders uitziet dan de screenshots die je in dit artikel zag. Het artikel is nu aangepast met de nieuwste screenshots.

  Lukt het nu wel?

  Op jouw videosucces!

  Hartelijke groet van Noortje Janmaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *